Μέτοικος

Μάνισε ο… «ευκλεής Αθηναίος»

εικόνα άρθρου: Μάνισε ο… «ευκλεής Αθηναίος»
Γράφει ο Μέτοικος 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο τιμητικός αυτός τίτλος έχει αποδοθεί στον συγγραφέα της πρώτης υπέρ του χριστιανισμού απολογίας Άγιο Αριστείδη τον Αθηναίο, μόνο που εκείνος ήταν «ένθεος, φωταυγής και διαπρύσιος κήρυκας της χριστιανικής πίστεως»”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ας το παραδεχθούμε! Ο Δήμαρχος των Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης διαθέτει χιούμορ, αφού έχει τη διανοητική ικανότητα να εκφράσει το κωμικά αντιφατικό με την απόφαση του Δ. Συμβουλίου να αποδώσει στον π. Βαρθολομαίο, με τις καθιερωμένες τιμές, τον τιμητικό τίτλο του «Ευκλεούς Αθηναίου», πιθανότατα στην Πνύκα.

Ο τιμητικός αυτός τίτλος έχει αποδοθεί στον συγγραφέα της πρώτης υπέρ του χριστιανισμού απολογίας Άγιο Αριστείδη τον Αθηναίο, μόνο που εκείνος ήταν «ένθεος, φωταυγής και διαπρύσιος κήρυκας της χριστιανικής πίστεως».

Και ενώ «τα μίλησαν και τα συμφώνησαν» Αθηναίοι και Φαναριώτες, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει για 50 χρόνια το κτήμα Προμπονά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (τι είναι τα 50 χρόνια; Ο Τσίπρας παραχώρησε ολόκληρη την Ελλάδα για 100!!) έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεως ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο π. Βαρθολομαίος μάνησε, τουτέστιν θύμωσε, με την απόφαση αυτή, όχι μόνο για το γεγονός της παραχώρησης, αλλά και γιατί το δημοτικό συμβούλιο των Αθηναίων απέρριψε μετ’ επαίνων την παρέμβασή του για αναβολή συζητήσεως του θέματος. Μάλιστα, για αυτή την παραχώρηση του κτήματος Προμπονά, ο εξ απορρήτων του π. Βαρθολομαίου μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ ζήτησε, με περισσό θράσος, εξηγήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, σε σημείο που οι λεκτικές αντιπαραθέσεις των δύο «αγίων» έφτασαν στα άκρα.

Στον θυμό του εσχατόγερου Φαναριώτη θα μπορούσε κάποιος, κατά το παράδειγμά του, να απαντήσει «σκασίλα μας»! Όμως, αυτή η «άγια κόντρα», ανάμεσα σε αυτόν που διακηρύσσει ότι είναι ο Rum Milletbasi και στον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο υπονομεύει τα πανηγύρια της 20ης του τρέχοντος μηνός και, κατ’ επέκταση, το χαμόγελο στα χείλη μας.

Πιθανότατα το όλο θέμα της παραχώρησης του κτήματος Προμπονά να μην είχε φτάσει στην οξύτατη αυτή κρίση εάν ο Νικηφόρος, επίσκοπος Αμορίου (η λέξη Αμόριο δεν παράγεται από το Γαλλικό amoralisme) σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος, δεν τελούσε το 2017 με τις ευλογίες του π. Βαρθολομαίου, τη Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου Προμπονά, αγνοώντας και περιφρονώντας επιδεικτικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Πάντως και, ενώ «Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επίσκεψη του π. Βαρθολομαίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί», τα στοιχήματα παίρνουν και δίνουν για το εάν ο π. Βαρθολομαίος θα τιθασεύσει την άκρατη ματαιοδοξία του, ώστε, δίπλα στις κολακευτικές προσφωνήσεις «νεο-Κυναίγειρος και νεο-Κυρηναίος» να μην προστεθεί το «ευκλεής Αθηναίος».

Ωστόσο και, παρά τις διαψεύσεις, οι φήμες για παραίτηση του π. Βαρθολομαίου από τον Οικουμενικό Θρόνο, προκειμένου να ελέγξει τους μηχανισμούς της διαδοχής του επιμένουν΄ θα γίνει μετά τα πανηγύρια της Αθήνας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ένας γάμος με κουμπάρο ένα πάντα

της Ειρήνης Ιωαννίδου Στο όνομα του «Φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν» γελιοποιεί ακόμη και αυτή τη σύμβαση, τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα σε δύο ανθρώπους…  Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Τον γύρο του...

Απόφαση βόμβα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επιβάλλει έμμεση αναγνώριση ομοφυλοφιλικής οικογένειας…

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλουαρθρογραφεί για katanixi.gr …σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Πραγματικά περιστατικά Το 2019 στην Ισπανία γεννήθηκε η Σάρα από δύο “μαμάδες”. Μία “μητέρα” με αγγλική...

Και με επιστολή ευχαριστεί ο πάπας τον Μπακογιάννη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκηαρθρογραφεί για katanixi.gr Ως αντάλλαγμα ο αρχηγός των Λατίνων, πάπας Φραγκίσκος, έδωσε υπόσχεση ότι θα μνημονεύει στις προσευχές του όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον ίδιο… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.