Ελευθέριος Κοσμίδης

Μαθήματα ηγεσίας για κλάματα στη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων

εικόνα άρθρου: Μαθήματα ηγεσίας για κλάματα στη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

Ο Καπετάνιος πηδάει πρώτος από το καράβι στη φουρτούνα;


Είναι σημείο των καιρών κι αυτό!

Μπορεί στη Ζιμπάμπουε να είναι έξω φρενών, επειδή ασκείται ορθόδοξος θεολογικός έλεγχος για την αυθαιρεσία της χειροτονίας διακόνισσας και την αυθάδεια να επικαλούνται πως δήθεν ακολουθούν τα βήματα του Αγίου Νεκταρίου [1].

Εκεί το Πατριαρχείο άδειασε τον οικείο Μητροπολίτη με ένα ανακοινωθέν που θα ζήλευε… η Πυθία.

Παράλληλα, στο Μπράιτον της Αγγλίας έλαβε χώρα μια απαράδεκτη συναυλία με μπουζουκτσήδες εντός του Ιερού Ναού.

Προφανώς έκανε λάθος ο προϊστάμενος, αλλά δεν υπολόγιζε κιόλας την έκταση της αντίδρασης για την ασέβεια.

Οι οικουμενιστές Αρχιεπίσκοποι και Μητροπολίτες νέας κοπής όταν αντιλαμβάνονται φουρτούνα, σαν τους ποντικούς πηδάνε πρώτοι από το πλοίο. Και ενώ μένει το καράβι ακυβέρνητο, αυτοί συνεχίζουν να αισθάνονται καπεταναίοι! 

Για όλα φταίει κάποιος βολικά απρόσεκτος ή ανυπάκουος μούτσος.

Στην περίπτωση του Μπράιτον, η ασέβεια δεν έπαιξε στα εκκλησιαστικά μέσα, άλλωστε ήταν μικρότερου βεληνεκούς από την βλασφημία στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών με τον Νταλάρα [2]. 

Η απάντηση όμως του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων δημοσιεύθηκε σε όλα τα κανάλια. Και δεν ξέρουμε γιατί να πρωτοθρηνήσουμε, για την αμάθεια του ή για την δειλία του;

Στο πρώτο εξάμηνο των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων διδάσκεται πως ο καλός ηγέτης επιπλήττει κατ’ ιδίαν και επαινεί δημοσίως. 

Βγαίνει μπροστά και καλύπτει τον φταίχτη και επιλαμβάνεται του όλου θέματος. 

Στην εκκλησία όμως δεν κάνουμε μάνατζμεντ αλλά διαποίμανση. Δεν έχουμε οργανωσιακή κουλτούρα, αλλά ακολουθούμε την Αγιογραφική, Ιεροκανονική και Αγιοπατερική οδό. 

Δεν συμφέρει όμως για τα ήσσονα (μπουζούκια, φλάουτα, ζουρνάδες, κανονάκια και συναυλίες) να εφαρμοστουν οι Ιεροί Κανόνες, γιατί για τα μείζονα (οικουμενισμός, νέα εκκλησιολογία, νέο Σχίσμα στην Εκκλησία, γάμος ομοφυλοφίλων) εκτίθενται οι ίδιοι οι Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι και Μητροπολίτες.

Είναι μάλλον η ευθυνοφοβία και η μυστικοπάθεια στοιχείο της Φαναριώτικης Σχολής Διοίκησης (Phanar Managerial Style), όπως για παράδειγμα στην ανθ-υπο-ημι-αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπου γελάνε και οι πέτρες με τις «τιμωρίες» του Φαναρίου στα Χανιά [3]. 

Φέρεται να δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων για τα πρωτοφανή τεκταινόμενα του Μπράιτον: 

«Δεν είχα γνώση, καμία ενημέρωση, κανείς δεν ζήτησε άδεια, ούτε ευλογία. Τέτοιες εκδηλώσεις εγώ δεν τις ευλογώ και δεν δίνω άδεια».

Ειλικρινά δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική του γνώμη, αλλά η ορθόδοξη αιτιολόγηση, η οποία να περιγράφει το γιατί συνιστά προσβολή της Ιερότητας του Ιερού Ναού και βλασφημία η πρακτική αυτή.

Αν γνωρίζει λοιπόν τον λόγο, ας επανέλθει ο οικείος ποιμενάρχης και να αδράξει την ευκαιρία να κατηχήσει ορθόδοξα τον «παραβάτη» κληρικό και το ποίμνιο.

Χριστός Ανέστη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Αρχιεπισκοπή Θυατείρων: Οικουμενιστική τελετή στο Παπικό ναό του Πανεπιστημίου St Mary’s του Λονδίνου
Θυατείρων Νικήτας: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη
Η στέψη του Βασιλιά ευκαιρία για οικουμενιστικές κορώνες από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.