Επικαιρότητα

Μαυροβούνιο: Πολιτικό παιχνίδι και πειθαρχικές ποινές σε όσους παρακολουθούν ορθόδοξες λειτουργίες

…οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να αναστείλουν τον νόμο για τις εκκλησίες, ο οποίος προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες… (όμως) πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μελών του στρατού του Μαυροβουνίου, που θα παρευρίσκονται σε ορθόδοξες λειτουργίες…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε την παρακάτω είδηση σύμφωνα με την οποία οι Αρχές του Μαυροβουνίου  είναι έτοιμες να αναστείλουν το νόμο για την «θρησκευτική ελευθερία και την νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων» που έχει προκαλέσει ξεσηκωμό στους Ορθόδοξους Σερβικής καταγωγής και εθνικής συνείδησης της χώρας.

Πρόκειται για το νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ο οποίος προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918 – χρονολογία που το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων. 

Ο νόμος αυτός χτυπά μόνο την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία – στην δικαιοδοσία της οποίας μετά το 1918, με την αρχή του αυτοματισμού, περιήλθε ολόκληρη η περιουσία, οι ναοί και τα μοναστήρια της καταργηθείσας

Σε αντίθεση με την σερβική ορθόδοξη κοινότητα, η δεύτερη σε δύναμη, η μουσουλμανική δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με δεδομένο ότι όλα σχεδόν τα τεμένη ανεγέρθησαν σε κτήματα που αποτελούσαν δωρεά ιδιώτη (βακούφια).

Έκτοτε οι Σέρβοι  ορθόδοξοι του Μαυροβουνίου βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις κατεβαίνοντας στους δρόμους 2 φορές την εβδομάδα και απαιτώντας την ανάκληση του νόμου. 

Για να αντιμετωπίσει την συμμετοχή των ενστόλων στις κινητοποιήσεις ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, στρατηγός Ντάκιτς, είχε εκδώσει διαταγή από τις αρχές Φεβρουαρίου σύμφωνα με την οποία: “….Θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μελών του στρατού του Μαυροβουνίου, που θα παρευρίσκονται σε ορθόδοξες λειτουργίες και θα απομακρυνθούν από την υπηρεσία. Επιπλέον, τα μέλη του στρατού του Μαυροβουνίου θα πρέπει να ασκούν επιρροή στα μέλη της οικογένειάς τους και να τα αποθαρρύνουν από τη συμμετοχή σε διαμαρτυρίες κατά του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας”.

Διαβάζουμε στο pentapostagma.gr


Μαυροβούνιο: Χαρμόσυνα μαντάτα ή πολιτικό παιχνίδι με τον εκκλησιαστικό νόμο;

Τι αποκάλυψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Κι ενώ στο Μαυροβούνιο φαινόταν να χάνεται η μάχη για την Σερβική Εκκλησία μετά την απόφαση των ευρωπαϊκών δικαστικών οργάνων σχετικά με το νέο νόμο, χθες είχαμε πληροφορίες που μπορεί να φέρουν ανατροπές και χαμόγελα, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν πρόκειται για φτηνά πολιτικά παίγνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, που διέρρευσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές του Μαυροβουνίου είναι έτοιμες να αναστείλουν τη νομοθεσία για τις εκκλησίες

Οι πληροφορίες προέκυψαν μετά την συνάντηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Oliver Vargeli, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Ντούσκο Μάρκοβιτς. Ο Επίτροπος φέρεται να δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να αναστείλουν τον νόμο για τις εκκλησίες, ο οποίος προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες, ανέφερε η πύλη Vijesti.

“Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολιβερ Βάργκελι δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς τον ενημέρωσε για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αναβάλει προσωρινά τη νομοθεσία για τις θρησκευτικές ενώσεις”, ανέφερε η πύλη Vijesti επικαλούμενη μια πηγή που ήταν στην συνάντηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαταγή Μαυροβούνιου Α/ΓΕΕΔ: Πειθαρχικές ποινές σε όσους παρακολουθούν ορθόδοξες λειτουργίες


Κύμα αποχριστιανοποίησης σαρώνει το κράτος του Μαυροβουνίου, ειδικά από τότε που η χώρα εισήλθε στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας το έντονο θρησκευτικό αίσθημα αιώνων, που υπάρχει σε αυτήν την ορθόδοξη χώρα, για χάρη πολιτικών παιγνίων.

“Θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μελών του στρατού του Μαυροβουνίου, που θα παρευρίσκονται σε ορθόδοξες λειτουργίες και θα απομακρυνθούν από την υπηρεσία”,αναφέρει η διαταγή του Μαυροβούνιου ΑΓΕΕΔ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων B92.

“Επιπλέον, τα μέλη του στρατού του Μαυροβουνίου θα πρέπει να ασκούν επιρροή στα μέλη της οικογένειάς τους και να τα αποθαρρύνουν από τη συμμετοχή σε διαμαρτυρίες κατά του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας”συνεχίζει το  πρακτορείο ειδήσεων.

Αυτό, όπως διαπιστώνει η σερβική πλευρά, αφορά μέρος μόνο μιας απίστευτης διαταγής που εξέδωσε ο Μαυροβούνιος υποστράτηγος Dragutin Dakic, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, σε ειδική συνεδρίαση στις 6 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν ακριβώς οι ορθόδοξες λειτουργίες και κάποιες διαμαρτυρίες πιστών στρατιωτικών, καθώς τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εκφράζουν την αντίστασή τους στην αμφισβητούμενη διαταγή με τη συμμετοχή τους σε αυτές.

Ο Ντάκιτς ανέφερε στους συνεργάτες του ότι είχε λάβει πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας και του Στρατού του Μαυροβουνίου, ότι κάποιοι στρατιώτες και αξιωματικοί παρακολουθούν τις διαμαρτυρίες και έδωσε εντολή ώστε οι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών να εργάζονταν εντατικά για να συγκεντρώσουν πληροφορίες, σχετικά με τα μέλη του Στρατού του Μαυροβουνίου που συμμετείχαν σε εξέγερση με θέμα την ορθόδοξη θρησκεία.

“Αυτές οι υποτιθέμενες θρησκευτικές διαμαρτυρίες, στρέφονται κατά της συνταγματικής τάξης και της κυριαρχίας του Μαυροβουνίου και γι ‘αυτούς τους λόγους, τα μέλη του Στρατού δεν έχουν θέση σε αυτόν”, δήλωσε ρητά ο στρατηγός Ντάκιτς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Ο Πατριάρχης της Σερβίας για το Μαυροβούνιο, για τις ΗΠΑ και τον Πάπα!
– Το Φανάρι θα δώσει Τόμο Αυτοκεφαλίας και στους σχισματικούς του Μαυροβουνίου δηλώνει ο επικεφαλής τους
– Σερβία – Μαυροβούνιο: Πονηρό θρησκευτικό νομοσχέδιο· μήπως πρόκειται για εκβιασμό σε σχέση με το Ουκρανικό;
– Κυβέρνηση Μαυροβουνίου: «Kατάσχουμε τους Ναούς σας και τους δίνουμε στους σχισματικούς που θα πάρουν Αυτοκεφαλία από το Φανάρι»
– Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος: «Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Χριστός και όχι ο Βαρθολομαίος»

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.