Επικαιρότητα

Με αφορμή τα 90α γενέθλια του Αρχ. Αλβανίας τηλεοπτικός σταθμός θα προβάλει ντοκιμαντέρ του Μητρ. Ιλαρίωνα με τίτλο «Ορθοδοξία στην Αλβανία»

εικόνα άρθρου: Με αφορμή τα 90α γενέθλια του Αρχ. Αλβανίας τηλεοπτικός σταθμός θα προβάλει ντοκιμαντέρ του Μητρ. Ιλαρίωνα με τίτλο «Ορθοδοξία στην Αλβανία»

Τη στιγμή που οι Αρχιερείς της Ελλάδος, πέφτουν σαν παραγινωμένα φρούτα καταγής, υιοθετώντας την ξένη προς την Εκκλησιαστική μας παράδοση, αιρετική θέση περί πρώτου στην Ορθοδοξία, η Μόσχα ανοίγει τα χαρτιά της. 
Είτε θεολογικά περισσότερο καταρτισμένοι κάποιοι Αρχιερείς, είτε με λιγότερες ή ελάχιστες θεολογικές γνώσεις, στοιχίζονται πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. 
Στην πρώτη “γραμμή της ντροπής” οι γενναίοι Αρχιερείς των Νέων Χωρών, που δίνουν μια νέα διάσταση στον στίχο του ποιητή όταν λέει πως “Τα’σκιαζε η φοβέρα”.
Η Μόσχα σε μια επίδειξη δύναμης, χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας μια τιμητική, σχεδόν Χολυγουντιανή παραγωγή ανεβάζοντας τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη. 
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη Εκκλησιαστική μας Ιστορία, εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, ένα γεγονός που μέχρι σήμερα διαβάζαμε μόνον στα βιβλία της Εκκλησιαστικής μας Ιστορίας. 
Ο πιστός λαός του Θεού, δεν είναι “άλογο” πρόβατο. Τις κρίσιμες τούτες ώρες, κάθε λόγος, κάθε άρθρο, κάθε δήλωση των πρωταγωνιστών, τους κατατάσσει στη λίστα του Χριστού ή των εχθρών του στη συνείδησή μας. 

— Σχολιασμός katanixi.gr —

Στις 9 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:50, ο τηλεοπτικός σταθμός «Κουλτούρα» θα προβάλει σε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα «Ορθοδοξία στην Αλβανία». Η πρεμιέρα θα γίνει με αφορμή τα 90α γενέθλια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.

Το ντοκιμαντέρ «Ορθοδοξία στην Αλβανία» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Βιλκάστε παράχθηκε από το στούντιο «Νεόφυτος» καὶ εντάσσεται στη τηλεοπτική σειρά των ντοκιμαντέρ «Ο πλανήτης της Ορθοδοξίας», που αφηγείται την ιστορία και τη σύγχρονη πορεία των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία από τον Απόστολο Παύλο και την πρώτη γενιά των χριστιανών μέχρι τις άνευ προηγουμένου απηνείς διωγμούς κατά της πίστεως και την ανασύσταση της κοινότητας μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ειδική συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο ιεραπόστολος, θεολόγος και συγγραφέας, με το όνομα του οποίο συνδέεται η ανασυγκρότηση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία. Τη στιγμή της ελεύσεώς του στην Αλβανία στη χώρα έμειναν μόλις 15 ηλικιωμένοι ιερείς και ούτε ένας ναός που να μην είχε καταστραφεί. Σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχουν κατασκευασθεί περίπου εκατό νέοι ναοί και επισκευάσθηκαν όσοι σώζονταν, λειτουργούν 5 Ιερές Μονές, κυκλοφορούν Ορθόδοξες χριστιανικές εφημερίδες και περιοδικά, προοδεύει το κοινωνικό και το φιλανθρωπικό έργο.

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, στο ντοκιμαντέρ μετέχουν ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, ο οποίος διηγείται την περίοδο των διωγμών κατά της πίστεως, και αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των διωγμών, οι οποίοι εξορίσθηκαν, φυλακίσθηκαν, κλείσθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ για τους νέους, οι οποίοι αποτελούν σήμερα σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της Ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της Αλβανίας.

Ο δημιουργός και παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ είναι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. Μέρος του έργου γυρίσθηκε κατά την επίσκεψη στην Αλβανία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου από 28 έως 30 Απριλίου 2018.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Στα Γρεβενά μεταλλάχθηκε το “τιμή Αγίου, μίμηση Αγίου” με την “ιρλανδική γιορτή” του Αγίου Πατρικίου

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Επί πέντε μέρες στα Γρεβενά όλη η πόλη κινούνταν σε τρελούς ρυθμούς, γιορτάζοντας το “Happy Patrick’s Day”, με τα δρώμενα να παραπέμπουν σε καρναβαλική πράσινη εκδήλωση, όπως...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.