Επικαιρότητα

Με καθυστέρηση η Ιερά Σύνοδος προς την UNESCO

εικόνα άρθρου: Με καθυστέρηση η Ιερά Σύνοδος  προς την UNESCO

Η αξία των μνημείων να μην πειραχτεί! Τι νομίζατε, ότι η UNESCO θα αγωνιστεί να διασώσει την ουσία της Αγίας Σοφίας, την πνευματικότητα, την πίστη; Εδώ εσείς δεν ενδιαφέρεστε γι’ αυτά!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Στις 16/7/2020 τό Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώνει και πληροφορεί ότι απέστειλε Συνοδικό Έγγραφο προς τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ICOMOS) συμφώνως με τη δέσμευση που είχε κάνει στο δεύτερο ανακοινωθέν της περί πραγματοποιήσεως διεθνών εκκλήσεων και διαβημάτων για την αποκατάσταση του Μνημείου και την ἀπόδοσή του στην ορθή χρήση του.

Στο Συνοδικό αυτό έγγραφο προς την UNESCO, η Εκκλησία της Ελλάδος επικαλείται ότι το τουρκικό κράτος έχει επικυρώσει από τις 16.3.1983 τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Unesco Παρίσι 1972) και επίσης επικαλείται μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της χρήσεως της Αγίας Σοφίας ως μνημείου, τα οποία θα παρακωλύουν την πρόσβαση των χριστιανών προσκυνητών από όλο τον κόσμο.

Η ένσταση της διευθύντριας της UNESCO ήταν η λήψη της απόφασης εκ μέρους της Τουρκίας χωρίς διάλογο: «Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα» ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, σε ανακοίνωσή της. Η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ, κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς».

Μαθήματα πώς να ενεργούν και οι Ελληνικές κυβερνήσεις σε μια σειρά από ζητήματα για τα οποία δεσμεύονται από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες παραδίδει ο Ερντογάν. Ας καταγγέλουν οι εφημερίδες ότι “σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού, έρχεται η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανάλογους χώρους, είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO. Αυτή συγκαλεί τη διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, τη διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου.“Μπροστά στην αποφασιστικότητα Ερντογάν δεν αργεί η UNESCO το υποχρεωτικό “πριν” να το κάνει “μετά”, καθώς διαβάζουμε στο ίδιο δημοσίευμα: “η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του. Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η UNESCO στο πρακτορείο Reuters.”

Η Τουρκία παίζει καλή μπαλίτσα και διεκδικεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της ως χώρα. Γιατί δεν κάνουμε κι εμείς το ίδιο με τέμενος Βοτανικού, μεταναστευτικό κλπ; Ο αναπληρωτής Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δήλωσε στην Daily Sabah: “Έχουμε αναγνωρίσει ως χώρα τη σπουδαία αξία που έχει το μνημείο και τις υποχρεώσεις απέναντι στην διεθνή κοινότητα”. Η Αγία Σοφία έχει εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1985. Η Τουρκία συμμετέχει στη σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από το 1983. Άρα γνωρίζουμε πλήρως τις ευθύνες μας” έσπευσε να συμπληρώσει. Ακόμη, τόνισε ότι “Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την αλλαγή της λειτουργίας ενός μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και το δικαίωμα της κυριαρχίας δεν παραβιάζεται”. H UNESCO έχει από την πλευρά της προειδοποιήσει την Τουρκία ότι “όπως και τα άλλα κράτη έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει ότι τυχόν τροποποιήσεις δεν επηρεάζουν την αξία των μνημείων” και έχει διατυπώσει ενστάσεις σχετικές με την πρόσβαση στο χώρο, την ιδιοκτησία και τη διαχείριση.

Και τελικά οι Τούρκοι κατέληξαν σε συμφωνία με τους….Τούρκους! Θα τους κάνει κανένας «ντα»; Πρωτόκολλο με το οποίο επιβεβαιώνουν ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, συνυπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. «Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, η Αγία Σοφία θα φυλάσσεται όπως πάντα. Υπογράφουμε ένα πρωτόκολλο, το οποίο αναφέρει ότι θα διατηρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι εργασίες αποκατάστασης στα κτήρια θα επιταχυνθούν. Οι τουρίστες θα μπορούν να μπουν δωρεάν στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μεχμέτ Ερσόι σε δημοσιογράφους στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου.

Καταλάβατε αγαπητοί; Η αξία των μνημείων να μην πειραχτεί! Τι νομίζατε, ότι η UNESCO θα αγωνιστεί να διασώσει την ουσία της Αγίας Σοφίας, την πνευματικότητα, την πίστη; Εδώ εσείς δεν ενδιαφέρεστε γι΄αυτά! Ό,τι θέλει ας γίνεται μέσα στην Αγία Σοφία, ποσώς την ενδιαφέρει! Μήπως και να της έκανε εκ των προτέρων αίτημα η Τουρκία θα μπορούσε νομότυπα η UNESCO να απαγορεύσει τη μετατροπή σε τέμενος; Όταν γινόντουσαν δηλαδή  μέσα στην Αγία Σοφία επιδείξεις μόδας κλπ αντιδρούσε κανείς; Αν γίνει πανθρησκειακό κέντρο θα αντιδράσετε; Αγαπητή Δ.Ι.Σ, έχασες τον Χριστό σου και η αφέλειά σου τον τελευταίο καιρό βγάζει μάτια και σπάει κόκκαλα. Περιμένεις στ΄αλήθεια βοήθεια από τη Δύση και τους ανθρωπιστικούς της οργανισμούς; Δεν έχεις καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι οργανισμοί απλώς ανακυκλώνουν κονδύλια; Αν κανείς είναι σοβαρό και όχι εθελόδουλο Κράτος, μπορεί όλους αυτούς τους μηχανισμούς να τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, χωρίς να προσβάλλει την εθνική του κυριαρχία. Από την άλλη, είναι κατάντια για την Εκκλησία του Χριστού, του ζώντος Θεού, να προσπίπτει ως ικέτης σε τέτοιους οργανισμούς και όχι στον Παντεπόπτη Θεό, ευρισκομένη σε μία κατάσταση εμμονική αμετανοησίας και μοιχείας. Αγαπητή ΔΙΣ, τι έγινε; Χάσαμε την παρρησία μας; Δεν έχουμε μούτρα να αντικρίσουμε τον Κύριο της Δόξης; Μετάνοια και μόνο μετάνοια ζητάει διαχρονικά ο Κύριος! Είστε υπεύθυνοι για την εθνική μας αμετανοησία! Αυτά και άλλα δεινά πολύ χειρότερα θα πέσουν στα κεφάλια μας αν δεν συνέλθετε!


Δείτε σχετικά:
Ο.Χ.Σ Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ένα διαφορετικό κατηγορώ για την βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφιάς
Ο Καίσαρας αποφασίζει, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποτάσσεται!
Ερντογάν, κι άλλος υποτακτικός του Θεού εν δράσει;
– Απόστολος Σαραντίδης, Αγιά-Σοφιά και ο πραγματικός διττός στόχος
– Νεκτάριος Δαπέργολας, Η Αγιά-Σοφιά, ο Ερντογάν και μια ακόμη ευκαιρία αφύπνισης
– Η βαριά κληρονομιά, μιας λησμονημένης Αυτοκρατορίας
– Μιλώντας ως κοσμικός διπλωμάτης ο κ.Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά: “Αντί να είμαστε ενωμένοι…”
– Μα το αίμα, νερό δεν γίνεται και ο Χριστός απ’ την Αγιά Σοφιά δε σβήνεται!
– Στη λυσσαλέα μανία των Τούρκων προστίθεται και η θρασύτατη παρέμβαση του Πατριάρχη των Αρμενίων στην Τουρκία!
– Ίδρωσε το αυτί του Σουλτάνου μετά το ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ.;
– Ο νεοσουλτάνος και εθνικός μας κουμπάρος οργάνωσε και φέτος την καθιερωμένη φιέστα για την Άλωση
– Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.