Επικαιρότητα

Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο διωγμός της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας

εικόνα άρθρου: Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο διωγμός της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Ηλεκτρονικό βραχιολάκι στο πόδι πέρασαν οι διώκτες της κανονικής Εκκλησίας στον ηγούμενο της Μονής της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο


Το εκκλησιολογικό τερατούργημα που δημιούργησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην εμπόλεμη πλέον Ουκρανία έχει λάβει άλλη διάσταση. Οι καθεστωτικοί της Ουκρανίας, με την πρόφαση της λήψης μέτρων αντικατασκοπίας, ορμούν σε χώρους που δεν τους ανήκουν, όπως είναι η ιστορική Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων, δήθεν «για να αποτραπεί η χρήση της Λαύρας ως κύτταρο του ρωσικού κόσμου». Οι μοναχοί της Λαύρας από την άλλη είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους να χρειαστεί, ενώ οι εκκλησιαστικοί ηγέτες έχουν χωριστεί σε υποστηρικτές και διώκτες του Μοναστηριού.

Και ενώ όλοι μιλάνε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας και τον σκληρό πόλεμο, κανείς δεν τολμά να στηλιτεύσει τον άλλο πόλεμο, τον θρησκευτικό και εκκλησιαστικό που λαμβάνει χώρα στα μετόπισθεν και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε βία, σκληρότητα και αναλγησία από τον πόλεμο του μετώπου.

Σήμερα, ο κανονικός ηγούμενος της Μονής της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο κατέληξε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στο πόδι. Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν η εξής: Θα μείνει υπό κατ’ οίκον περιορισμό για 60 μέρες και μάλιστα εκτός της ιστορικής Μονής, στο χωριό Βορόνκι. Η επαφή του με τους πιστούς απαγορεύεται δια παντός, ακόμη και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

O ίδιος δήλωσε: «Δε θα κλάψω. Έχω κλάψει αρκετά. Προσεύχομαι στο Θεό να τους λογικέψει. Και αν πεθάνω πείτε ότι κουβάλησα το σταυρό μου και έφθασα στον προορισμό μου».

Το 2019 η θεολογική ημερίδα: «Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και η νέα εκκλησιολογία του Φαναρίου» έδωσε σαφή εικόνα για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε στην Ουκρανία αλλά και τις βαρύτατες συνέπειες του σχίσματος που προκάλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Συγκεκριμένα, η εισήγηση του π. Ολέχ Τοτσίνσκι παρουσίασε λεπτομερώς τη σκληρή δίωξη της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Η υποστήριξη σχισματικών και πολιτικών προσωπικοτήτων που έδειξε ο π. Βαρθολομαίος, έγινε η αιτία των τραγικών γεγονότων που η Εκκλησία της Ουκρανίας βιώνει από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι σήμερα. Ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν αντισυνταγματικοί νόμοι, οι οποίοι θεσπίστηκαν αποκλειστικά προς την κατεύθυνση της πίεσης στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Προσπάθησαν να στερήσουν, και τελικά το πέτυχαν, τα μοναστήρια και τις ενορίες από τους νόμιμους δικαιούχους τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι επιδρομείς διέγραφαν από την νομική καταγραφή την κοινότητα της κανονικής Εκκλησίας. 

Τότε, το 2019, ο π. Ολέχ τόνιζε τον επιθετικό χαρακτήρα των σχισματικών. «Στις περισσότερες περιπτώσεις αρπαγής των ναών μας οι επιδρομείς δεν υπολογίζουν καθόλου το γεγονός, ότι οι ενέργειές τους συνιστούν ποινικά αδικήματα… Δυστυχώς, οι αιματοχυσίες δεν αποφεύχθηκαν. Δόξα τω Θεώ, δεν έφτασαν οι συγκρούσεις ως τον θάνατο, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αρπαγής των Ναών οι υποστηρικτές της «νέας εκκλησίας» χρησιμοποιούσαν ωμή σωματική βία…. κατά την κατάληψη του Ναού του Αγίου Νικολάου, που προκλήθηκε από τους μοναχούς της «νέας εκκλησίας», τραυμάτισαν σοβαρά στο πρόσωπο την Πρεσβυτέρα του εφημερίου του Ναού», δήλωσε.

Όλα τα παραπάνω, τα τραγικά περιστατικά, ωθούν τους ορθόδοξους ποιμένες στον αγώνα υπέρ της πίστεως. Ευαρεστείται ο Κύριος από τις ομολογιακές αντιδράσεις και τον έλεγχο  που δέχονται όσοι κοινωνούν με τους σχισματικούς αλλά ακόμα περισσότερο ευαρεστείται με την πράξη της αγιοπατερικής διακοπής μνημοσύνου. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Λάβρος ο σχισματικός Επιφάνιος Ουκρανίας υπέρ της έξωσης των Μοναχών της Λαύρας των Σπηλαίων
Τραγικές οι συνέπειες για όλους από τον διωγμό της Λαύρας του Κιέβου
Ο ψευδοαρχιεπίσκοπος Ουκρανίας κατακτητής της Λαύρας των Σπηλαίων – Μέγας διώκτης της Ορθοδοξίας

Σχετικά άρθρα

Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Θα μεταβούμε μαζί με τον Πάπα στη Νίκαια το 2025 για ένα ιστορικό εορτασμό της επετείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε παπικά ιστολόγια (The Tablet, The Pillar) η οργανωτική επιτροπή για τον προγραμματισμό του εορτασμού αποτελείται από τέσσερις Παπικούς και τέσσερις Ορθοδόξους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.