Επικαιρότητα

Μερικές σκέψεις για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Άγιον Όρος

εικόνα άρθρου: Μερικές σκέψεις για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Άγιον Όρος
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Μεγάλο το κρίμα στον τράχηλό τους, να μετατρέψουν το Όρος σε θεραπαινίδα της Μασονίας και της Παγκοσμιοποίησης των θρησκειών…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η είδηση

Η είδηση που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό των Χριστουγέννων αφορά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για πρώτη φορά στο Άγιον Όρος μετά το 2011.

Κατά την αντιφώνησή του στο πλαίσιο της υποδοχής του στον Ιερό Ναό Πρωτάτου στις Καρυές ζήτησε «ως ταπεινός προσκυνητής», όπως είπε, τις ευχές και τις προσευχές των μελών της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Επίσης μετέφερε «τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές».

Την επομένη, λόγος υγείας στάθηκε η αφορμή το ταξίδι του κ. Δένδια στην Αθωνική Πολιτεία να ολοκληρωθεί πρόωρα. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Ο Νίκος Δένδιας υπέστη ορθοστατικό υποτασικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, την οποία επισκέφθηκε χθες το βράδυ όπου και διανυκτέρευσε, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει. Αμέσως τον εξέτασε γιατρός του Κέντρου Υγείας Καρυών ο οποίος βρισκόταν στη Μονή. Η υγεία του κ. Δένδια δεν εμπνέει καμία ανησυχία σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθώς είναι πάρα πολύ καλή. Ωστόσο, κατόπιν απόφασης που πάρθηκε λίγη ώρα μετά το επεισόδιο με την υγεία του Υπουργού, οι προγραμματισμένες επισκέψεις στις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου ματαιώθηκαν καθώς για προληπτικούς λόγους κρίθηκε αναγκαία η επιστροφή του στην Αθήνα».

Ευχόμενοι πρώτα απ’ όλα γρήγορη ανάρρωση και ευκαιρία για μετάνοια, είναι ανάγκη να καταθέσουμε δευτερευόντως μερικούς προβληματισμούς. Tα ερωτήματα που ταλανίζουν τους πιστούς και ιδιαίτερα αυτούς που αγαπούν το Άγιον Όρος είναι πολλά. Αρχικά, γιατί επέλεξε τη δεδομένη χρονική στιγμή, στη δύση της κυβερνητικής δικτατορίας, να επισκεφθεί το Άγιον Όρος; Είναι καθαρά συμβολικοί οι λόγοι ή πρόκειται για μία ανανέωση των “όρκων” υποταγής;

Η εξουσία του Θεού και η εξουσία του Διαβόλου στο Άγιον Όρος

Και αν ζυγίσει κανείς την επίσκεψη του ΥΠΕΞ με μία ελαφρότητα, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι τίποτα δεν γίνεται αν δεν το επιτρέψει ο Θεός. Καμιά φορά η φυσική αδυναμία, η φθαρτότητα, έρχονται ως εμπόδια στην ολοκλήρωση των σχεδίων των ανθρώπων.

Ο κ. Δένδιας, δελφίνος της Νέας Δημοκρατίας και επικρατέστερος διάδοχος του Κων. Μητσοτάκη, είναι υπουργός μιας κυβέρνησης που πολέμησε και ταπείνωσε την Εκκλησία, απαγόρευσε επί δύο συνεχόμενα έτη την τέλεση της Ανάστασης, άδειασε τους ναούς, κυνήγησε άξιους ομολογητές ιερείς, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διαστροφής. Τιμώντας τον οι Αγιορείτες ξεπλένουν τις ευθύνες του ως κορυφαίου υπουργού αυτής της θεομάχου κυβέρνησης. Τον βοηθούν να χτίσει το φιλοορθόδοξο προφίλ που θα του προσπορίσει λίγες ακόμα ψήφους στις επόμενες εκλογές. 

Βέβαια ως πολιτικός προϊστάμενος του Αγίου Όρους είναι υπεύθυνος για τον πακτωλό χρημάτων που εισρέουν στο Άγιο Όρος. Μιλάμε για πολλές δεκάδες εκατομμύρια σε διάφορα έργα αποκατάστασης. Και, όπως έλεγε ο μακαριστός γέρων Αγάθων ηγούμενος της Κωνσταμονίτη, όποιος πληρώνει κάνει κουμάντο. 

Η ευθύνη που φέρουν οι Αγιορείτες, να ελέγξουν τους τάχα ταπεινούς προσκυνητές, είναι μεγάλη. Μεγάλο το κρίμα στον τράχηλό τους, να μετατρέψουν στο Όρος σε θεραπαινίδα της Μασονίας και της Παγκοσμιοποίησης των θρησκειών.

Ο Μέγας Βασίλειος έβαλε στη θέση τους τούς πολιτικούς άρχοντες της εποχές του. Οι Αγιορείτες όμως…;

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, πρωτοπρεσβύτερος π.Θεόδωρος Ζήσης, ανέλυσε τον συγκλονιστικό διάλογο μεταξύ του Μεγάλου Βασιλείου και του Αρειανού επάρχου Μόδεστου. Ο διάλογος αυτός, αποτελεί ένα πραγματικό ράπισμα από τους Αγίους μας στα αντίχριστα καθεστώτα και στους ημίθεους πολιτικούς. Τότε, ο Ουάλης ο Αρειανός έστειλε τον Μόδεστο, έπαρχο της Καππαδοκίας, για να κάμψει τον Μέγα Βασίλειο με την κατηγορία «Ὅτι μή τά βασιλέως θρησκεύεις», ότι δεν ακολουθούσε την πίστη του βασιλιά, τον αρειανισμό, ενώ όλοι οι άλλοι Επίσκοποι είχαν υποταχθεί σε αυτόν.

Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε στον Μοδέστο λέγοντας ότι: «Οὐ γάρ ταῦτα, ἔφη, βασιλεύς ὁ ἐμός βούλεται», δηλαδή ότι ο Βασιλιάς του Μ.Βασιλείου, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δεν ήθελε να προσκυνήσει ο Άγιος τον αιρετικό βασιλιά της εποχής του. 

Ο έπαρχος απάντησε «Οὐ μέγα σοι τό μεθ᾿ ἡμῶν τετάχθαι καί κοινωνούς ἔχειν ἡμᾶς;». Δεν είχε λοιπόν καμία αξία για τον μεγάλο Άγιο της πίστης μας να διατηρεί φιλικές σχέσεις, να βρίσκεται σε κοινωνία, με μία βλάσφημη, κοσμική εξουσία; Γιατί δεν προτίμησε μία κοινωνία μολυσματική για την ψυχή του και επικίνδυνη πνευματικά για το ποίμνιό του;

«Ὕπαρχοι μέν, φησίν, ὑμεῖς, καί τῶν ἐπιφανῶν, οὐκ ἀρνήσομαι, οὔπω δέ Θεοῦ τιμιώτεροι…», απάντησε ο Μέγας Βασίλειος. Κανένας πολιτικός άρχοντας, όσο ισχυρός και αν ήταν, δεν μπόρεσε να τον εξουσιάσει, να τον αναγκάσει επί της ουσίας να αρνηθεί την πίστη του, την ορθή πίστη. Δεν φοβήθηκε ούτε τη δήμευση της περιουσίας, ούτε την εξορία, ούτε τα βασανιστήρια με τα οποία τον απείλησαν οι τότε ανάλγητοι πολιτικοί, οι φαινομενικά «ταπεινοί προσκυνητές».

Εσάς, ποιος σας εξουσιάζει Αγιορείτες μου;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο Δένδιας σε ρόλο οικοδεσπότη στη Θράκη
Δένδιας: Πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
Συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου – Δένδια στο Βατικανό

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.