Ελευθέριος Κοσμίδης

Μετά τον Τσίπρα θα προδώσει επισήμως την Μακεδονία και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

εικόνα άρθρου: Μετά τον Τσίπρα θα προδώσει επισήμως την Μακεδονία και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος;
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor

Ο όρος που έθεσε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος “πήγε περίπατο” και συστήνεται παντού ως Μακεδονική Εκκλησία…


Σύμφωνα με την είδηση: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023, ο (Σκοπιανός) Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Εξοχ. κ. Stevo Pendarovski, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή”.

Στις δηλώσεις του, που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας, “αποκαλύπτεται” ο ρόλος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του χαρίζεται απλόχερα η εξουσία να  απονέμει Αυτοκεφαλίες κατά το δοκούν: “στην επίλυση της εκκλησιαστικής διαμάχης που σχετίζεται με την Εκκλησία μας. Με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαΐου, η Εκκλησία μας βρίσκεται σε κανονική κοινωνία με τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, αποδεκτή ως ισότιμη με όλες τις άλλες (..) Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι ο μόνος τρόπος για την απόκτηση ενός νόμιμου και πλήρως αποδεκτού Τόμου για την Αυτοκεφαλία είναι αυτός που εκδίδεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Η προεδρία έκρυψε επιμελώς κάτω από το χαλί τον όρο για τη χρήση του ονόματος Μακεδονική Εκκλησία, ενώ άφησε να εννοηθεί πως έχει σύμμαχο το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε μια ενδεχόμενη ρήξη με το Πατριαρχείο Βουλγαρίας για το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: “With the decisions of the Ecumenical Patriarchate, our Church is recognized the right to use the name Ohrid Archdiocese, which means church continuity of 1000 years”.

Η Κατάνυξη έχει ενημερώσει εγκαίρως με άρθρο της κ. Μακεδονοπούλου υπό τον τίτλο: Η Εκκλησία της Βουλγαρίας αναγνώρισε την ψευδο-Εκκλησία των Σκοπίων ως Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας:

“Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας αναγνωρίζει την Εκκλησία των Σκοπίων ως Εκκλησία της Βορείου Μακεδονίας και όχι ως Εκκλησία της Αχρίδος, μέχρι τουλάχιστον να βγει πανορθόδοξη απόφαση για το θέμα του ονόματος. Μάλιστα στα δίπτυχά της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας αναφέρει τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο ως “Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας” και όχι ως “Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Αχρίδος”. Η Εκκλησία της Βουλγαρίας, παρά το ότι ο Πατριάρχης έχει εγγυηθεί ότι ο όρος “Μακεδονική” και κάθε παράγωγό του αποκλείεται, δεν ήταν ποτέ δυνατόν να αναγνωρίσει την Εκκλησία των Σκοπίων ως Εκκλησία της Αχρίδος, καθώς κάτι τέτοιο προσβάλλει την αυτοσυνειδησία της και οι εμπλεκόμενοι το γνώριζαν”. 

Έχοντας όλα ετούτα υπ’ όψιν αναρωτιόμαστε πώς από τους ενοίκους του σβησμένου Φαναρίου ο Σκοπιανός Πρόεδρος και η κουστωδία του έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή και πώς προκύπτει η εγκάρδια κατ᾽ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τη στιγμή που η Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων από τη μία συστήνεται ως Μακεδονική Εκκλησία και από την άλλη βάζει φωτιά στις σχέσεις Φαναρίου – Σόφιας ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος; 

Η κατάσταση κλιμακώνεται προς το χειρότερο και οι πρωταγωνιστές φαίνονται αποφασισμένοι και αμετανόητοι.

Καλή Μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI


  

Σχετικά άρθρα

Μια αποτίμηση της (μη) επισκέψεως του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Αθήνα (στο Περιστέρι)

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, από τη Δευτέρα 15 έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024, στην Αθήνα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.