Ελένη Καμπούρη

Μεταπατερικές προτεραιότητες στην Μητρόπολη Βεροίας; 

εικόνα άρθρου: Μεταπατερικές προτεραιότητες στην Μητρόπολη Βεροίας; 
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο πιστός λαός της Βέροιας έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί με ποιο σκεπτικό η Μητρόπολή του στηρίζει αυτή την επιλογή.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Για άλλη μία φορά η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας μας εκπλήσσει.

Δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κυκλοφόρησε Ημερολόγιο για το 2023, το οποίο είναι αφιερωμένο στο Μέγα Αλέξανδρο. 

Ο ίδιος ο κ.Παντελεήμων απευθύνει χαιρετισμό γι’ αυτή την προσπάθεια και στη συνέχεια ακολουθεί μία μικρή περιγραφή για τη ζωή του μεγάλου, όντως, στρατηλάτη μας. 

Κάποιοι ίσως σκεφτούν ότι αυτό δεν είναι παράλογο και ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό, επειδή ο μέγας αυτός βασιλιάς είναι γέννημα – θρέμμα της Μακεδονίας, και δικαίως οι Βεροιώτες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι, όπως και όλοι οι Μακεδόνες. Είναι όμως η σωστή προτεραιότητα για μια Ιερά Μητρόπολη;

Εμείς θα περιμέναμε ένα εκκλησιαστικό ημερολόγιο να ήταν αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο ή σε ένα συναξάρι κάποιου Αγίου ή Αγίας – γιατί όχι και σε Αγίους/Αγίες της ευρύτερης περιοχής – ή στις Ιερές Μονές τους ή σε κάποιο Ιερό προσκύνημα του νομού. 

Ο πιστός λαός της Βέροιας έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί με ποιο σκεπτικό η Μητρόπολή του στηρίζει αυτή την επιλογή. Ανυπομονούμε και εμείς μαζί τους. 

Δεν πείθουν πάντως τα επιχειρήματα που αναφέρονται στον χαιρετισμό του κ.Παντελεήμονα. Σαν να τελείωσαν τα μαθήματα από τα συναξάρια των Αγίων. 

Είναι απογοητευτικό όταν βλέπουμε την Εκκλησία να πέφτει από ατόπημα σε ατόπημα, πότε μικρότερο, πότε προκλητικό και σκανδαλώδες. Η κυκλοφορία αυτή προκαλεί μια αμηχανία, φυσικά μια δικαιολογημένη ανησυχία, μήπως μετατραπεί σε άλλον ένα πολιτιστικό φορέα φολκλορικού χαρακτήρα. Μη γένοιτο. 

Ίσως προσπαθούν να καλύψουν το κενό και την προδοσία της Πολιτείας πάνω στα εθνικά θέματα, για να τονίσουν το θέμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Αν όντως έγινε γι’ αυτό το λόγο και, επειδή τα Σκόπια, όντως, έχουν αποθρασυνθεί, ενώ η δική μας Πολιτεία εθελοτυφλεί και φέρεται προδοτικά, θα πρέπει να διοργανώσει ημερίδες και συμπόσια, να ενημερώσει και να ξεσηκώσει τον πιστό λαό. 

Το ημερολόγιο είναι μια τοπικού χαρακτήρα συμβολική κίνηση και για ένα θέμα όπως η Ελληνικότητα της Μακεδονίας, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. 

Όταν μάλιστα πρόκειται για έκδοση κάποιας Μητροπόλεως, η επιλογή της θεματολογίας εκτός από ουσιαστικό έχει και συμβολικό χαρακτήρα. 

Εν προκειμένω μια ιστορική προσωπικότητα μοιάζει να παραγκωνίζει τους Αγίους της πίστεως. Αυτό είναι άδικο για τον Βασιλιά της Μακεδονίας (ποιος τολμά να συγκρίνει τη μεγαλύτερη ανθρώπινη δόξα με τη δόξα του Θεού) και τουλάχιστον υποτιμητικό για τους Αγίους της Εκκλησίας. 

Ας μην κάνουν τους οικουμενιστές, τους αιρετικούς και τους δωδεκαθεϊστές να  τρίβουν τα χέρια τους. Ιδιαιτέρως η συγκεκριμένη Μητρόπολη έχει δείγματα οικουμενιστικής γραφής, ενώ βρίσκεται ήδη στη μαύρη λίστα της διακοπής κοινωνίας από το Πατριαρχείο Μόσχας. 

Θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να μην σκανδαλίζει το ποίμνιο. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά
Οι Εκκλησιαστικές κρίσεις δεν λύνονται από αυτούς που τις προκαλούν
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.