Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Αδύνατο κατέστη για την αρχιεπισκοπική συνείδηση των επτά Μητροπολιτών, να συμβιβαστούν με την αντιεκκλησιαστική και αντικανονική αυτή αναγνώριση του Επιφανίου ως νόμιμου Μητροπολίτη Κιέβου, κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευτεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας, το ξημέρωμα θα φέρει! (Ιωάννης Πολέμης)

Της Ελένης Παπασταματἀκη

Τελέστηκε προ ημερών στον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία πολυαρχιερατικός εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, χοροστατούντος του εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε μετάβαση με πομπή στο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπως πληροφορούμαστε από το σχετικό δημοσίευμα.

Η νύχτα…

Γιορτάζοντας εκτός της ονομαστικής του εορτής και την επέτειο χειροτονίας του και την ενθρόνισή του ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο κ. Χρυσόστομος μίλησε στον Κυπριακό λαό από το Συνοδικό, όπου βρίσκονταν. Αφού δόξασε κατ’ αρχήν τον Θεό για την ωραία πορεία που είχε μέσα στην Εκκλησία της Κύπρου και την Ορθοδοξία, δήλωσε πως είναι υπερήφανος γιατί έκανε αρκετές τομές στην Εκκλησία, τις οποίες επιθυμούσε χρόνια να τις κάνει. Μία από τις τομές είναι ότι έκανε το ταμείο μισθοδοσίας των κληρικών. Δόξασε εκ νέου τον Θεό γι’ αυτήν του την κίνηση και τόνισε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του ότι υπηρέτησε την Εκκλησία της Κύπρου και την Ορθοδοξία ολόκληρη! Από πότε τα διαδικαστικά θέματα μιας Αρχιεπισκοπής, τα γραφειοκρατικά και μισθοδοτικά αποτελούν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία! Τι έχει συμβεί επιτέλους με τους Αρχιεπισκόπους και νομίζουν ότι στα παγκάρια περικλείεται σύμπασα η Ορθοδοξία!

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετική με τη σύγκληση Συνόδου και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ανυποχώρητος, καθώς, όπως είπε, δεν προτίθεται να συζητήσουν εκ νέου το θέμα. Αλλά, στη Σύνοδο -την οποία τελικά συγκάλεσε ο ίδιος, αφού δεν του ζητήθηκε!- θα τους καταθέσει τον λόγο εξαιτίας του οποίου αποφάσισε να προβεί στη μνημόνευση του Επιφανίου. Περιέγραψε μεταξύ άλλων, το βάθος της γνώσης που κατέχει σχετικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, και τις συζητήσεις που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη περί αυτού. Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν είχε το περιθώριο να ενημερώσει τη Σύνοδο, όταν κατέληξε με το δικό του «αυτοκέφαλο» στην επιβεβαίωση αυτής της αναγνώρισης. Δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη συμπεριφορά και στάση των Επισκόπων που αντέδρασαν. Η ιταμή του συμπεριφορά προς τους Μητροπολίτες που δε δέχτηκαν την αντισυνοδική του απόφαση, συνεχίστηκε με σκληρές εκφράσεις όπως ότι του έριξαν όξος και χολή χωρίς μάλιστα να υπάρχει σοβαρός λόγος και θα δικαιολογούνταν να φερθούν έτσι αν τους σκότωνε τους γονείς και τα αδέρφια τους, είπε χαρακτηριστικά. 

Έγινε λοιπόν η Σύγκληση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και πραγματοποιήθηκαν οι συνεδρίες στις 23 και 25 Νοεμβρίου, κατά τις οποίες συζητήθηκε διεξοδικά το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, όπως διαβάζουμε στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι η τελική απόφαση της Συνόδου είναι «να μην εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριωτάτου».

Το ξημέρωμα…

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε σχετικά, κατά τη διάρκεια των συνεδριών της Συνόδου υπήρχε τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των Συνοδικών, καθώς μεγάλο μέρος των Ιεραρχών δεν ήταν δυνατόν να συμφωνήσουν με την αντικανονική και αντιεκκλησιαστική αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας. Αν και εξαρχής η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου, όπως και η προσπάθεια που κατέβαλαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Συνόδου, ήταν να βγει ομόφωνη απόφαση υπέρ της θέσης του Αρχιεπισκόπου, εντούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό. Τελικά πέρασε η θέση του Αρχιεπισκόπου με δέκα ψήφους υπέρ και εφτά κατά.

Κατά της απόφασης του κ. Χρυσοστόμου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ψήφισαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και οι Επίσκοποι Νεαπόλεως Πορφύριος, Λήδρας Επιφάνιος και Αμαθούντος Νικόλαος.

Υπέρ της απόφασης του Αρχιεπισκόπου ψήφισαν οι παρακάτω: Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας, Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο Επίσκοπος Αρσινόης, ο Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος και ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου στο τέλος της συνεδρίας, αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, τόνισε ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους και πως το θέμα της μνημόνευσης του Επιφανίου θεωρείται λήξαν και η συμβιβαστική λύση του Μητροπολίτη Κύκκου δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί, διότι αυτή έθετε υπό απαγόρευση τον Αρχιεπίσκοπο και αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει.

Αδύνατο κατέστη για την αρχιεπισκοπική συνείδηση των επτά Μητροπολιτών, να συμβιβαστούν με την αντιεκκλησιαστική και αντικανονική αυτή αναγνώριση του Επιφανίου ως νόμιμου Μητροπολίτη Κιέβου. Γι’ αυτό, σε σχετική συνέντευξη που έδωσε εξερχόμενος του Συνοδικού Μεγάρου ο εις εκ των αντιδρώντων γενναίων σεβαστών Μητροπολιτών, ο Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, μίλησε ξεκάθαρα για τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την άρνηση της θέσης του Αρχιεπισκόπου. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη συμβιβαστική λύση που πρότεινε ο ίδιος και που όμως δεν την ψήφισαν οι δέκα Μητροπολίτες.

«Ο λόγος του Θεού ου δέδεται» (Α΄Τιμ. 2, 9) και αυτό διατύπωσε ο κ. Νικηφόρος, καθώς ξεκαθάρισε ότι αυτή η απόφαση της Συνόδου δεν είναι δεσμευτική για όλους, εφόσον πρόκειται για θέματα πίστεως και Ιερών Κανόνων. Πόσο λαχταρούμε να ακούμε τέτοιους λόγους Μητροπολιτών. Πάνε καιροί από τότε που ακούγονταν αυτά τα ιερά λόγια από τα χείλη Επισκόπων. Ότι εφόσον πρόκειται για θέματα πίστεως και Ιερών Κανόνων, δε συνυπογράφουν, δε συμβιβάζονται αλλά αντιδρούν μαχόμενοι υπέρ πίστεως. Χαράς ευαγγέλια ήταν και η αναφορά του στον μεγάλο υπέρμαχο της Ορθοδοξίας μας τον Άγιο Μάρκο Ευγενικό, και η δύναμη που αντλούν από το πρόσωπό του και την πίστη του. Τόνισε ο Πανιερώτατος Κύκκου ότι αν και ο Άγιος Μάρκος Ευγενικός ήταν μειοψηφία, ήταν ο μόνος που δεν υπέγραψε τη στιγμή που όλοι οι άλλοι Επίσκοποι και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είχαν υπογράψει, όμως δεν υποχώρησε γιατί τάχθηκε με την Αλήθεια της πίστης μας. Η Εκκλησία δικαίωσε αυτόν τον έναν και τον ανέδειξε σε Άγιό της και τον τιμούμε όλοι εμείς σήμερα. Αυτή είναι στάση Ποιμενάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, να έχει ως σημείο αναφοράς του, ως αιτία και πηγή των λόγων και πράξεών του, όχι την προσωπική του άποψη ή τη διανοουμενίστικη κουλτούρα του, όπως συνηθίζεται σε αυτά τα έσχατα χρόνια, αλλά το Ευαγγέλιο του Χριστού μας και τους λόγους των Αγίων μας.

Κραταιός στη θέση του και ανυποχώρητος, όπως αποφαίνεται από τη συνέχεια της συνέντευξης, λέγει «ότι δεσμεύει τους Επισκόπους μια απόφαση Συνόδου για όλους τους άλλους λόγους εκτός αν πρόκειται για θέματα πίστεως. Σε θέματα πίστεως δεν μπορεί να δεσμεύσει τους Επισκόπους. Και φυσικά υπεραμύνεται του γεγονότος ότι αυτό το θέμα του Ουκρανικού «δεν είναι θέμα υποκειμενικών γνώμεων, αλλά είναι θέμα Ιερών Κανόνων, όπως και το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει σε ξένη εκκλησιαστική δικαιοδοσία».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Επίσκοπος Ταμασού Ησαΐας. Διαβάζουμε στο δημοσίευμα ότι επιθυμεί να καταθέσει τις θεολογικές του απόψεις, οι οποίες τον οδηγούν να μη δεχτεί τη νομιμοποίηση της σχισματικής Εκκλησίας. Ξεκαθαρίζει ότι εμμένει στην αρχική απόφαση της Συνόδου του Φεβρουαρίου που παραβιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο. Συνεπώς δεν μπορεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να αποδεχθεί την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων από αυτούς που δεν έχουν Αποστολική Διαδοχή.

Εύγε! και στον Επίσκοπο κ. Ησαΐα, γιατί ως προμετωπίδα των όσων υποστηρίζει, βάζει τη διδασκαλία και την πίστη στην εκκλησιαστική και κανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας! Εμπνεόμενος από το θάρρος των Αγίων μας, δε διστάζει να ελέγξει τον Αρχιεπίσκοπο και να χαρακτηρίσει την πράξη της αναγνώρισης που έκανε, ως αυθαίρετη, αντικανονική και κατάφωρα αντίθετη στην εκκλησιαστική μας παράδοση! Ως εκ τούτου, δε θα προβεί σε συλλειτουργία με τον Αρχιεπίσκοπο. Από την άλλη, ακολουθώντας την άχρι καιρού κατ’ οικονομία πράξη, δε θα προβεί σε διακοπή μνημόνευσης.

Και αναρωτιόμαστε γιατί δεν προχωράνε στο επόμενο βήμα οι σεβαστοί Μητροπολίτες; Στην ευλογημένη αποτείχιση! Δεν υπάρχει πλέον χρόνος οικονομίας, διότι έχει εξαντληθεί προ πολλού, ήδη από την Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου με την καταπάτηση των Ιερών Κανόνων και των δογμάτων της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Ο χρόνος της αμνηστίας εξαντλήθηκε. Αυτά τα δύσκολα και έσχατα χρόνια, είναι καιρός να αναλάβουν την Εκκλησία του Χριστού μας Ορθόδοξοι αγωνιστές Επίσκοποι, οι οποίοι θα ποιμάνουν τον λαό κατά το ρήμα του Κυρίου. 

Η λευτεριά

“Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς” (Ἰω. η΄ 32)

Ο Ίδιος ο Κύριος μας έδειξε τον δρόμο και ο δρόμος της λευτεριάς είναι ο δρόμος της Αλήθειας Του. Καθετί αλλότριο και πολέμιο σε αυτήν την Αλήθεια ταυτίζεται με την αίρεση και οδηγεί με βέβαια και σταθερά βήματα στην Κόλαση και στην αιώνια σκλαβιά. Όποιος παραποιεί και διαστρεβλώνει τη μόνη Αλήθεια, αυτός είναι εχθρός της σωτηρίας μας. Και άλλη λύση εκτός από την απομάκρυνση και αποκοπή από αυτούς τους ποιμένες και αρχιποιμένες δεν υπάρχει. Έδωσε ο Θεός μέσω των Αγίων Πατέρων αυτό το δώρο της Αποτείχισης προς αποφυγή των σχισμάτων και για να διατηρηθεί ανόθευτη η Αλήθεια. Γι’ αυτό ευχόμαστε ως Κατάνυξη να δώσει ο Κύριος της Δόξης να φωτιστούν ακόμα περισσότερο αυτοί οι Ιεράρχες της Κύπρου, να αντιδράσουν για όλα τα επαίσχυντα που έχει επιφέρει αυτή η παναίρεση του Οικουμενισμού στην Ορθοδοξία μας και να προβούν στην ιεροκανονική και ευλογημένη Αποτείχιση!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα
“Θέλετε να υπηρετήσετε και το Θεό και το Διάβολο, κ. Χρυσόστομε Κύπρου;” (Μητρ. Ζαπορόζιε…
Συνεχίζει το δίπορτο ο Μακαριώτατος Κύπρου …
– Δριμεία επίθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε τρεις μητροπολίτες του, αλλά και στον Πατριάρχη Μόσχας. Η απάντησή τους…
Κύπρου: Είπα στον Ονούφριο να ζητήσει Αυτοκεφαλία από τον Μόσχας
Ταύτιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Πατριάρχη
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά Ρώσου Πατριάρχη για την διακοπή μνημόνευσης του Ιερώνυμου
Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για Ουκρανικό – Αλβανίας Αναστάσιο
– Έχουμε μάθει και κρατάμε «ομπρέλα» όταν κάνει δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
– “Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω” από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
 Αλήθεια, από Αποτείχιση στην Κύπρο πώς πάτε; Κορωνοϊός: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται!