Επικαιρότητα

Μια ακόμα Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Γρεβενών στη Βάλια Κάλντα

εικόνα άρθρου: Μια ακόμα Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Γρεβενών στη Βάλια Κάλντα

«Η δόξα του κόσμου είναι θάνατος, ενώ η δόξα του Χριστού είναι ζωή, ζωή αιώνια και αθάνατη» (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε εικόνες από τον πανέμορφο καταπράσινο Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, στην κοιλάδα Βάλια Κάλντα, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, να τελεί τη Θεία Λειτουργία, ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα. Συνεπέστατο το ποίμνιο, που ακολουθεί και συμμετέχει στην εκδρομή, για να συμπροσευχηθεί μαζί με τον ποιμένα του, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Φυσικά βγήκαν και οι ανάλογες φωτογραφίες, σε ανάμνηση αυτής της ιδιαίτερης Θείας Λειτουργίας, που έγινε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, αρχή της Ινδίκτου, αρχή δηλαδή, του εκκλησιαστικού έτους.

Οι οποίες φωτογραφίες, ως καλαίσθητες εικόνες, κοσμούν την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Θεία Λειτουργία μέσα στην καρδιά της φύσης κατ’ αυτήν την ημέρα, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η 1η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην προσευχή για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που δυστυχώς καταστρέφεται ολοένα και περισσότερο από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις με ολέθριες συνέπειες.

Έχουμε σχολιάσει επανειλημμένως το γεγονός, αλλά δεν προβληματίζεται ο Σεβασμιώτατος, για την καινοτομία αυτή. Όπως φαίνεται είναι πεπεισμένος ότι αναπαύεται ο Θεός με τέτοιες Θείες Λειτουργίες. Τώρα μάλιστα που ο κορωνοϊός έβγαλε τους πιστούς έξω από τους Ιερούς Ναούς, στην αυλή και σε εξωτερικούς χώρους, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, λόγω των μέτρων, μπορεί να αισθάνεται και δικαιωμένος για την επιλογή του αυτή. Ασφαλώς είναι μεγάλη η ευεργεσία του Θεού σε ό,τι τους έχει χαρίσει, ένα πανέμορφο δάσος στην περιοχή τους. Επειδή όμως, κάθε καλοκαίρι έχουμε τόσες πολλές πυρκαγιές, ευχόμαστε ο Θεός να τους ελεήσει και να διατηρήσει το δάσος ανέπαφο από τη λαίλαπα των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να το προστατεύσουμε εμείς ως άνθρωποι ή να εισακουστούν οι οικολογικές προσευχές μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ακριβώς επειδή η γιορτή αυτή εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς και δεν εντάσσεται στην εκκλησιαστική μας Ιερή Παράδοση, δεν ξέρουμε τι θα επιτρέψει ο Θεός, για να καταισχύνει τις νεοειδωλολατρικές αυτές εκδηλώσεις, της λατρείας στη φύση. Άλλωστε, ζούμε με την πίστη ότι μόνο ο Θεός διαφυλάσσει τον άνθρωπο, τη φύση και την ολόκληρη την κτίση.

Ακόμη, αντηχεί στα αυτιά μας η ωραιότατη ε΄ωδή, των καταβασιών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. «Τό θεῖον καί ἄρρητον κάλλος, τῶν ἀρετῶν Σου, Χριστέ, διηγήσομαι· ἐξ ἀιδίου γάρ δόξης συναΐδιον, καί ἐνυπόστατον λάμψας ἀπαύγασμα, παρθενικῆς ἀπό γαστρός, τοῖς ἐν σκότει καί σκιᾷ, σωματωθείς ἀνέτειλας ἥλιος».

Ας κοιτάξουμε να σώσουμε την ψυχή μας, διά του Ιησού Χριστού. Διά της δόξης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. «Η δόξα του Χριστού είναι ζωή. Όλοι όσοι δοξάζονται από τον κόσμο, χάνονται μαζί του· εκείνοι όμως οι οποίοι δοξάζονται από τον Χριστό, σώζονται διά του Χριστού. Η δόξα του κόσμου είναι θάνατος, ενώ η δόξα του Χριστού είναι ζωή, ζωή αιώνια και αθάνατη», έλεγε ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ι.Μ.Γρεβενών, “Πράσσειν άλογα” και πάλιν
Τα Ματς Μουτς του μητροπολίτου Γρεβενών κ.Δαβίδ!
Ο Μητροπολίτης Γρεβενών δώρισε Καινές Διαθήκες έκδοσης της Βιβλικής Εταιρείας!
Ο Πατριάρχης που ασχολείται με νερά και πρασινάδες ενώ μας “πνίγει ταΐζοντάς μας κουτόχορτα”…
Σβησμένο Φανάρι για την ώρα της Γης και πράσινη καρδιά!
Παρέμβαση Βαρθολομαίου για το κλίμα από κοινού με γυναίκα “αρχιεπίσκοπο της Σουηδίας”
Ο Οικ. Πατριάρχης συνυπέγραψε άρθρο για το κλίμα με γυναίκα Αρχιεπίσκοπο! Προσοχή σε μια…περίεργη…
Παγκόσμια διακυβέρνηση ζητάει ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

Σχετικά άρθρα

Ο Ζελένσκι και οι σχισματικοί της Ουκρανίας σε διαθρησκειακή τελετή στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ψευδεπίσκοποι, αιρετικοί και αλλόθρησκοι στο λίκνο της Ορθοδοξίας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Κατά την 90ή επέτειο του Γολοντομόρ, την 25η Νοεμβρίου, ο διώκτης των Ορθοδόξων, πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στον...

Πατερικά

3 Δεκ

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος: Aγαπητόν ποίμνιον, προστατέψετε τον εαυτό σας

“Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εκείνοι οι ταγοί της Εκκλησίας μας σε θέση να βοηθήσουν το ποίμνιο και το αφήνουν να κατασπαράζεται“ Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου,  02/11/81 Αγαπητοί μου, προσέξτε....

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.