Επικαιρότητα

Μια έκρηξη, ένα θαύμα και ένα σφάλμα!

εικόνα άρθρου: Μια έκρηξη, ένα θαύμα και ένα σφάλμα!

Διαδόθηκε από τα μέσα πως στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Λίβανο, ενώ η εκκλησία υπέστη σημαντικές υλικές ζημιές, το Ιερό της παρέμεινε ανέπαφο.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε σε Αγγλικό κανάλι ο εφημέριος του Ιερού Ναού, εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια, παραχωρώντας μάλιστα βίντεο ντοκουμέντα από τις κάμερες ασφαλείας που διαθέτει ο Ναός. Ομολογεί συγκινημένος πως σε καταστάσεις κρίσης “όλοι ζητούμε ένα σημάδι, να μας στηρίξει”. Δηλώνει ξεκάθαρα πως θεωρεί σημάδι το γεγονός ότι έμεινε άθικτο το Ιερό από την έκρηξη. 

Στην αποστροφή του λόγου του όμως, υπό το συγκινησιακό φορτίο της στιγμής και της συμφοράς που βρήκε τους κατοίκους της Βηρυτού, λέει στο ίδιο βίντεο πως χρειαζόμαστε τις προσευχές όλων και όχι μόνον της δικιάς μας εκκλησίας! 

Ας απεμπλακούμε από τη συγκινησιακή φόρτιση της στιγμής, που η τραγωδία της Βηρυτού μας υποβάλλει,  ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα γεγονότα. Άραγε είναι δυνατόν σε μία συμφορά, όσο τραγική και αν είναι, να ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος από την αίρεση; 

Είναι δηλαδή υπαρκτός ο κίνδυνος να “σφιχταγκαλιαστούμε” με την αίρεση συμπροσευχόμενοι; Να αφήσουμε την παναλήθεια, που είναι ο Χριστός, και να αγκαλιαστούμε με το διάβολο της αίρεσης και τον αιώνιο θάνατο; 

Ο Θωμάς Ακινάτης συνήθιζε να λέει πως  “κάθε αλήθεια, απὸ οποιονδήποτε και αν λέγεται, προέρχεται απὸ το Άγιο Πνεύμα”! Αυτή η αιρετική άποψη ενέπνευσε τους πάπες της Δύσης μετά το σχίσμα να ισχυρίζονται πως: «Για την Εκκλησία, ο διάλογος μεταξὺ οπαδών των διαφόρων θρησκειών, αποτελεί ένα σημαντικὸ εργαλείο συνεργασίας με όλες τις  θρησκευτικὲς κοινότητες για το κοινὸ καλό. Η ίδια η Εκκλησία δεν απορρίπτει τίποτε ἀπό ό,τι είναι αληθινὸ και άγιο στις διάφορες θρησκείες.” 

Αν ακολουθήσουμε αυτό το πνεύμα, γινόμαστε αυτοστιγμεί οικουμενιστές. Η παναίρεση του Οικουμενισμού, όπως την κατήγγειλε σθεναρώς ο Σέρβος άγιος δογματολόγος Ιουστίνος Πόποβιτς, επιβάλλει τις συμπροσευχές και την κληρονομιά του Ακινάτη. Ο Άγιος Ιουστίνος όμως είναι κατηγορηματικός: 

“Ο 45ος κανών των Αγίων Αποστόλων ορίζει: ”Επίσκοπος ή πρεσβύτερος…, αιρετικοίς συνευξάμενος μόνον, αφοριζέσθω· ει δε επέτρεψεν αυτοίς, ως κληρικοίς ενεργήσαί τι, καθαιρείσθω”. Αυ­τός ο ι­ε­ρός Κα­νών των α­γί­ων Α­πο­στό­λων δεν προσ­δι­ο­ρί­ζει ποί­α α­κρι­βώς προ­σευ­χή ή α­κο­λου­θί­α α­πα­γο­ρεύ­ε­ται, αλ­λά α­πα­γο­ρεύ­ει κά­θε κοι­νήν με­θ’ αι­ρε­τι­κών προ­σευ­χήν, έ­στω και την κα­τ’ ι­δί­αν (“συ­νευ­ξά­με­νος”­). Εις δε τας οι­κου­με­νι­στι­κάς κοι­νάς προ­σευ­χάς μή­πως δεν γί­νων­ται και α­δρό­τε­ρα και ευ­ρύ­τε­ρα τού­των; Ο 32ος  κα­νών της εν Λα­ο­δι­κεί­α Συ­νό­δου ο­ρί­ζει· «Ό­τι ου δεί αι­ρε­τι­κών ευ­λο­γί­ας λαμ­βά­νειν, αί­τι­νές ει­σιν α­λο­γί­αι μάλ­λον η ευ­λο­γί­αι». Μή­πως ό­μως δεν συμ­βαί­νει εις τας κοι­νάς οι­κου­με­νι­στι­κάς συ­ναν­τή­σεις και συμ­προ­σευ­χάς να ευ­λο­γούν αι­ρε­τι­κοί ρω­μαι­ο­κα­θο­λι­κοί ε­πί­σκο­ποι και ι­ε­ρείς, προ­τε­στάν­ται πά­στο­ρες, α­κό­μη δε και γυ­ναίκ­ες;”

Με αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον, απευθύνουμε στον εφημέριο του Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Δημητρίου στη Βηρυτό μια αδερφική έμπονη έκκληση, να αναγνωρίσει το σφάλμα του και να αναζητήσει βοήθεια μόνο από τον αληθινό Θεό και όχι από κάθε θεό. 

Καλή Παναγιά

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε μικρό απόσπασμα σχετικού βίντεο από το κανάλι Viral Trends TV.

Ορθόδοξος ιερέας Λιβάνου: Χρειαζόμαστε τις προσευχές όλων και όχι μόνον της δικιάς μας εκκλησίας

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Το Θαύμα της Παναγίας που έσωσε τον Ορχομενό στην Κατοχή
Πιλότοι καναντέρ: Η Παναγιά μας βοήθησε στη φωτιά της Εύβοιας
Ι. Μονή Βαρνάκοβας: Γιατί η Υπεραγία Θεοτόκος αυτή τη φορά δεν επενέβη θαυματουργικά;

Σχετικά άρθρα

Ο Γέροντας Αγάθων είδε το ίδιο το Όραμα του αγ. Πέτρου Αλεξανδρείας

Κήρυγμα του μακαριστού π.Νικολάου Μανώλη. Κήρυγμα του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη στο οποίο μας ομιλεί για τον αγιασμένο Γέροντα Αγάθωνα που είδε το ίδιο Όραμα του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.