Παναγιώτα Κεμανετζή

Μια «επίμονη κηπουρός»

εικόνα άρθρου: Μια «επίμονη κηπουρός»
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Επανήλθε ξανά το ζήτημα της διχοτόμησης της Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Επανέρχεται το θέμα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας από την ΔΙΣ, που έχει απασχολήσει προ πολλού την εκκλησιαστική επικαιρότητα ως ένα ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα.

Μέσω ευχαριστήριας επιστολής, που απεστάλη στους δημάρχους Αγρινίου, Ναυπακτίας, Θέρμου και Αμφιλοχίας, η ΔΙΣ γνωστοποίησε την πρόθεσή της να κινήσει ξανά τις διαδικασίες για τη διχοτόμηση και την ανακατανομή των Μητροπόλεων του νομού, όπως εξαρχής είχε σχεδιάσει:

  1. Την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, με έδρα τη Ναύπακτο και αλλαγή των αρχικών ορίων της  
  2. Την Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομερίου και Βονίτσης, με έδρα την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου, και 
  3. Τη νέα Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Στην επιστολή τονίζεται η ανάγκη για επανασύσταση του χάρτη των Μητροπόλεων του Νομού, ώστε να διευκολυνθεί η πνευματική διαποίμανση των περιοχών της αχανούς Ι. Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επιπλέον, υπερθεματίζεται η θετική στάση και στήριξη των αποδεκτών της επιστολής, καθώς και άλλων εκπροσώπων της Βουλής, ενώ, παράλληλα, εκφράζεται και ο έντονος προβληματισμός που  δημιουργεί η άρνηση των πολιτικών παραγόντων προς το σχέδιο διχοτόμησης.

Τι βλέπει το ενδοσκόπιο της Κατάνυξης: 

Στην ανακατάταξη των ορίων αντιδρούν τόσο κάτοικοι των ενοριών (όπως του Γαλατά και του Περιθωρίου, της Διοικητικής ενότητας Χάλκειας) όσο και πολιτικοί παράγοντες, μεταξύ αυτών και δήμαρχοι των κοινοτήτων που εμπίπτουν στην ανακατανομή της οριοθέτησης των μητροπόλεων. Η ΔΙΣ φαίνεται να χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις ως τοπικιστικά τερτίπια μιας μειονότητας ενοριτών και να τις παραθέτει ως μια ασήμαντη υποσημείωση στο νέο χάρτη της διχοτόμησης. Τη δε αντίδραση πολιτικών προσώπων την επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς, τονίζοντας ότι η εναντίωση αυτή δίνει πολιτική χροιά σε ένα αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα. 

Σε αυτό το σημείο, αναρωτιόμαστε εύλογα πώς είναι δυνατόν η εναντίωση να δίνει στο θέμα πολιτικές διαστάσεις, αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος προβληματισμός να μην απασχολεί την ΔΙΣ σε περίπτωση που υφίσταται η στήριξη από δημάρχους, βουλευτές και τον Πρωθυπουργό της χώρας. Δηλαδή, το φλέγον θέμα της διχοτόμησης στην περίπτωση της ομόφωνης στήριξης των παραγόντων της πολιτείας συντηρεί την εκκλησιαστική του χροιά, ενώ στην άρνηση στήριξης χάνει αυτή την ιδιότητα και παίρνει αυτόματα πολιτικές διαστάσεις;  

 Ένα άλλο κυρίαρχο ζήτημα είναι το επιχείρημα της επιστολής, σύμφωνα με το οποίο η αναδιάταξη γίνεται προς διευκόλυνση της διαποίμανσης των ενοριών. Ωστόσο, τι δυσκολία μπορεί να υπάρχει στη διοίκηση ενός μεγάλου νομού, όταν τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να εκμηδενίσουν αποστάσεις και χρόνους και να ασκούν τον διοικητικό έλεγχο από την άνεση του γραφείου ή του ιδιωτικού μέσου μεταφοράς, από τη μια άκρη της Ελλάδος στην άλλη; Θα εγειρόταν ζήτημα διευκόλυνσης αν τα μέσα επικοινωνίας ήταν πρωτόγονα και η Ελλάδα διένυε την εποχή του τηλεγράφου, των κακοτράχαλων καρόδρομων και του απόλυτου αποκλεισμού από καιρικές συνθήκες ή φυσικά γεωλογικά εμπόδια, όπως δύσβατα βουνά και νησιά με αποκλεισμένη την πρόσβαση σε αυτά. 

 Επιπλέον, στον αντίποδα της εποχής των συγχωνεύσεων με στόχο τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου, το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος ζητεί διχοτομήσεις μπορεί να σημαίνει ότι θέλει να αυξήσει τις έδρες της, ώστε να σταθεί ισχυρή απέναντι στη μειοψηφία των ενοριών που αντιτάσσονται στις σύγχρονες επιταγές και καινοτομίες. ΄Η μπορεί να σημαίνει την εμφάνιση νέων ιερατικών και μη θέσεων εργασίας ως επιβράβευση σε αφοσιωμένους λειτουργούς που υπηρετούν νυχθημερόν την εν λόγω Μητρόπολη και κατ’ επέκταση το οικουμενιστικό κίνημα.Το αίτημά της για διχοτόμηση η ΔΙΣ το χαρακτηρίζει και το προβάλλει ως δίκαιο. Το αν είναι όμως έτσι ή τι είδους συναλλαγές κρύβει κάτω από το τραπέζι, θα αποκαλυφθεί εάν και εφόσον υλοποιηθεί τελικά η διαίρεση. Έως τότε, οι όποιες σκέψεις για οτιδήποτε κρύβεται πίσω από το «δίκαιο αίτημα» της επιστολής αποτελούν απλά εικασίες που τεκμαίρονται αθώες μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά: 
Ποιός masterchef “μαγειρεύει” την τριχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας; 
Προχωράει η τριχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας παρά τις αντιδράσεις 
Για να πάω ευθεία, από πού στρίβω;

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.