Ελένη Παπασταματάκη

Μία επιστολή για κλάματα η απαντητική επιστολή του Μητροπολίτη Ηλείας

εικόνα άρθρου: Μία επιστολή για κλάματα η απαντητική επιστολή του Μητροπολίτη Ηλείας

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Με την επίφαση της οικονομίας ο κ. Γερμανός και οι λοιποί Ιεράρχες, διασαλεύουν τον θεμέλιο λίθο της πίστης μας, που είναι η Ζωηφόρος Ανάσταση του Κυρίου μας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Από τους πλέον υπάκουους στα κελεύσματα της ΔΙΣ Επισκόπους, είναι αναμφισβήτητα ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός. Δεν δίστασε να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πάραυτα κάθε νεοεισαχθείσα θεωρία και καινοτομία κατά της Αγίας μας Εκκλησίας, τηρώντας απόλυτα και επιβάλλοντας τα υγειονομικά μέτρα εντός των ιερών ναών. Μάλιστα κατά το παρελθόν εκδήλωσε υπερβάλλοντα ζήλο και προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από τις αντίχριστες κυβερνητικές εντολές, όταν επέβαλε το ολοκληρωτικό σφράγισμα των ναών εκτός του Μητροπολιτικού! Όπως και πέρυσι με αστειότητες και αθεολόγητους λόγους προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έτσι και φέτος απετόλμησε να αναρτήσει απαντητική επιστολή προς ευσεβή χριστιανό της Μητροπόλεώς του, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις περί της απαράδεκτης και αντικανονικής μετακίνησης της ημέρας και της ώρας του εορτασμού της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας αποδίδει την εκτροπή αυτή της Ιεραρχίας στα πλαίσια της ποιμαντικής, της οικονομίας και της ακρίβειας. Σε αυτόν τον αποπροσανατολισμό από την αλήθεια, αναφέρει παραδείγματα όπως της μεταφοράς του Όρθρου της κάθε ημέρας της Μ. Εβδομάδας στο εσπέρας της προηγούμενης, ώστε να μπορεί να συμμετέχει ο πιστός λαός. Είναι ένας άσχετος συσχετισμός, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για έναν όρθρο ή έναν εσπερινό, αλλά για την ακριβή ημέρα και ώρα όπου λαμβάνει χώρα η Ανάσταση του Κυρίου μας. Γι’ αυτό το λόγο η ρύθμιση και διατήρηση της εορτής των εορτών μετά το μεσονύκτιο του Σαββάτου, δεν καθορίστηκε τυχαία από τους Αγίους Πατέρες. Η Εκκλησία μας παραμένει πιστή στα θεολογικά κείμενα της Αγίας Γραφής και στην Ιερά Παράδοση. Ο ίδιος ο Κύριος μίλησε περί της τριημέρου Αναστάσεώς Του, και το Σύμβολο της Πίστης μας το αποτυπώνει ξεκάθαρα. «Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς». Στο Ιερό Ευαγγέλιο διατυπώνεται η φράση «οψέ Σαββάτων» από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο (Ματθ. 28,1) για την οποία ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός μάς λέει ότι σημαίνει την αρχή της Κυριακής, άρα έχουμε ανάσταση σε τρία ημερόνυκτα., “…εἶτα ἡ πρὸ τοῦ Σαββάτου νὺξ, καὶ τὸ Σάββατον, ἥτε πρὸ τῆς μιᾶς τῶνΣαββάτων,καὶ αὐτὴ ἡ τῆς ἁγίας Κυριακῆς λαμπρὰ καὶ φαεσφόρος ἡμέρα, ἐν ᾗ τὸ ἄκτιστον φῶς σωματικῶς ἐκ τοῦ τάφου πρόεισιν, ὡς νυμφίος ὡραῖος τῷ κάλλει τῆς ἀναστάσεως ·τὸ γὰρ τέλος τῶν Σαββάτων, ὅπερ ὀψὲ Σαββάτων φησὶν ὁ εὐαγγελιστὴς,ἀρχὴ τῆς μιᾶς τῶν Σαββάτων γίνεται· ἔχεις τῶν τριῶν ἡμερῶν καὶ τοσούτων νυκτῶν σαφῆ τὴν ἀπαρίθμησιν…” Λόγος εἰς τὸ Ἅγιον Σάββατον PG 96, 625CD,628AB

Οι θεοφόροι Πατέρες βασισμένοι στη μαρτυρία των Ευαγγελιστών, και οι βυζαντινοί κανονολόγοι είναι απόλυτοι περί της ημέρας της Αναστάσεως και του εορτασμού αυτής της Λαμπροφόρου ημέρας, ένα θέμα που όμως, έμελλε να πληγεί από την ασχημονούσα κατά του Θεού, Ιεραρχία. “Ἡ Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου ἔλαβε χώρα καί κηρύχθηκε μετά τό μεσονύκτιο τοῦ Σαββάτου, γι᾽ αὐτό ἄλλωστε καί ἡ ἑπόμενη μέρα ὀνομάσθηκε Κυριακή, ὡς σημαίνουσα τήν Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου. Ἡ μία λοιπόν τῶν Σαββάτων, ἡ πρώτη μετά τό Σάββατο ἡμέρα, ἡ Κυριακή εἶναι συνώνυμη τῆς Ἀνάστασης· Κυριακή σημαίνει Ἀνάσταση” μας αναλύει με σαφήνεια στο σχετικό του άρθρο ο π. Θεόδωρος Ζήσης.

Με την επίφαση της οικονομίας οι σημερινοί Ιεράρχες όπως ο κ. Γερμανός, διασαλεύουν τον θεμέλιο λίθο της πίστης μας, που είναι η Ζωηφόρος Ανάσταση του Κυρίου μας. Τα επιχειρήματα που παραθέτει στη συνέχεια είναι ανάξια λόγου και πέραν κάθε φαντασίας, όπως το ότι αναφέρει «…η Αμερική έχει διαφορά 8 ώρες. Επιτρέπεται να κρίνουμε ποιας Εκκλησίας η Ανάσταση είναι η σωστότερη» ή « κάποιου ιερέα το ρολόι πάει λίγα λεπτά νωρίτερα, είναι η προσευχή της Αναστάσεως μη δεκτή;».

Για τον επίλογο φυσικά δεν παραλείπει να προτάξει τη δαιμονική υπακοή που πρεσβεύουν οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας μέσα στο πνεύμα της δεσποτοκρατίας που τους διακατέχει σχεδόν εν τω συνόλω. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Το ίδιο και εσύ ακολούθησε εν ταπεινώσει όσα η Εκκλησία μας ορίζει….». Φευ του άκρατου δεσποτισμού!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Αντιχριστιανικό μένος Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού
– Γερμανός Ηλείας: δεν θα λειτουργούνται οι ναοί γιατί “… τη Μ. Εβδομάδα κάνει κρύο”
– Πυργιώτες, ο Άγιος που έσωσε την πόλη σας από δεινά είναι ξαφνικά ακατάλληλος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού;

Σχετικά άρθρα

Το Συναξάρι του Οσίου Στεφάνου του Ομολογητή του Νέου

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Αρνήθηκε να υπογράψει τις αποφάσεις της αιρετικής συνόδου της Ιέρειας του 754 λέγοντας «Μη γένοιτο να προσυπογράψω την ψευδή ταύτην και ανίερον σύνοδο και να ονομάσω φως το σκότος και γλυκύ το πικρότατον»

Νέο συλλείτουργο του μητροπολίτη Διδυμοτείχου με τους ψευδομακεδόνες. Και η προδοσία συνεχίζεται…

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Τί να κρύβεται άραγε πίσω από τα πάρε-δώσε του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού με τους σχισματικούς των Σκοπίων; Αμετανόητος πορεύεται στο δρόμο της επίγειας ζωής του ο μητροπολίτης...

Ο Άγιος προστάτης της Αποτείχισης Θεόδωρος ο Στουδίτης!

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Αυτό που ξεχωρίζει και χαρακτηρίζει τη θεοειδή πορεία του Αγίου Θεοδώρου είναι η εμμονή του στην απαρασάλευτη τήρηση των Κανόνων και δογμάτων της πίστης μας...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.