εικόνα άρθρου: Μιαρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Πολύκαρπο στη Βουλγαρία
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη

Υπήρχε ποτέ περίπτωση ο Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης να συμπροσευχηθεί με αιρετικούς παπικούς αρθρώνοντας βλάσφημες αγαπολογίες;


Στις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βέουμποστ κ. Ισαάκ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λευκουπόλεως (Belogradchik) και Βοηθός του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, κ. Πολύκαρπος, ο οποίος άγει τα σεπτά του ονομαστήρια”.

Εκεί παραβρέθηκαν κληρικοί, μοναχοί και μοναχές και όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του δημοσιεύματος, αιρετικοί παπικοί στήθηκαν σε περίοπτη θέση, συμπροσευχόμενοι.

Ο οικουμενισμός ζει και βασιλεύει, με τους νεωτερισμούς και τα παραπτώματα να παρουσιάζονται ως η νέα εκκλησιαστική κανονικότητα. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην ημέρα της εορτής ενός Αγίου ο οποίος υπήρξε γνωστός για το ανδρείο ομολογιακό του φρόνημα, σε περιόδους αιρέσεως.

Ο Άγιος Πολύκαρπος μετέστρεψε πολλούς ανθρώπους από τις αιρέσεις του γνωστικισμού και του δοκιτισμού στην Εκκλησία του Θεού, όπως μας αναφέρει [1] ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της εκκλησιαστικής αυτής προσωπικότητας, θα αναφέρουμε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο Άγιος Πολύκαρπος συνομιλεί με τον αιρεσιάρχη Μαρκίωνα, έτσι όπως μας το περιγράφει ο πολυσέβαστος, πανεπιστημιακός πατρολόγος μας. Ο Μαρκίων λοιπόν τον ρωτά: “επιγινώσκεις με;” (με γνωρίζεις;). Και ο Άγιος του απαντά καθαρά, ορθόδοξα και ομολογιακά: “επιγινώσκω σε τὸν πρωτότοκον του Σατανά” (σε γνωρίζω, είσαι ο πρωτότοκος του Σατανά).

Ποιος Επίσκοπος αρθρώνει τέτοιο ελεγκτικό λόγο σήμερα; Βλέπουμε να συμβαίνει στην συγκεκριμένη συμπροσευχή κάτι ανάλογο; Αντιθέτως, όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες του δημοσιεύματος, οι ορθόδοξοι Επίσκοποι συμπροσεύχονται μαζί με τους αιρετικούς παπικούς, τους “ευχαριστούν θερμώς”, “εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους που προσήλθαν στην Εκκλησία”, τους ονομάζουν ενίοτε “αγαπητούς αδελφούς” και φυσικά με τις ευλογίες του Φαναρίου αναφέρονται πολλάκις και τα γνωστά φαιδρά και βλάσφημα περί “δεξιών και αριστερών πνευμόνων”. Υπήρχε ποτέ περίπτωση ο Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης να συμπροσευχηθεί με αιρετικούς παπικούς, αρθρώνοντας βλάσφημες αγαπολογίες; Εννοείται πως όχι, αντιθέτως, ονομάζει τους αιρετικούς “πρωτότοκους του Σατανά”.

Εν κατακλείδι, αν ήθελαν οι Ιεράρχες πραγματικά να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου, τότε θα έπρεπε όχι μόνο να αναφερθούν στον βίο του αλλά κυρίως να προσπαθήσουν να τον μιμηθούν χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην Πίστη. Η μίμηση της ζωής των Αγίων μας είναι η καλύτερη τιμή γι’ αυτούς. Οφείλουμε να αγωνιστούμε όπως αυτοί, να μιμηθούμε τη βιοτή τους και το παράδειγμά τους κι έτσι μιμούμαστε τον ίδιο τον Κύριο. Τέτοιοι ιεράρχες κατ’ επίφαση και κατ’ όνομα μόνο, πρέπει να ονομάζονται ορθόδοξοι γιατί ούτε η ουσία, ούτε ο τύπος πλέον τηρείται και υιοθετείται. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η συμπροσευχή και η πνευματική κοινωνία με αιρετικούς απαγορεύονται από τους Ιερούς Κανόνες στην Ορθοδοξία!

«Ἐπίσκοπος ἤ Πρεσβύτερος ἥ Διάκονος αἱρετικοῖς συνευξάμενος, μόνον, ἀφοριζέσθω, εἰ δέ ἐπέτρεψεν αὐτοῖς, ὡς Κληρικοῖς, ἐνεργῆσαί τι, καθαιρείσθω». (ΜΕ’ Κανόνας των Αγίων Αποστόλων).

«Ὅτι οὐ δεῖ αἱρετικοῖς ἤ σχισματικοῖς συνεύχεσθαι» (Κανών ΛΓ’ της εν Λαοδικεία Τοπικής Συνόδου).

«Φεύγετε τούς Παπικούς ως φεύγει τις από όφεως και από προσώπου πυρός» (ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ).

«Ημείς δι’ ουδέν άλλο, απεσχίσθημεν των Λατίνων, αλλ’ η ότι εισίν ου μόνον σχισματικοί, αλλά και ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ». (ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ).

«Ὅτι οὐ δεῖ παρά τῶν Ἰουδαίων ἤ αἱρετικῶν τά πεμπόμενα ἑορταστικά λαμβάνειν, μηδέ συνεορτάζει αὐτοῖς». (Κανών ΛΖ΄ τῆς ἐν Λαοδικείᾳ Τοπικῆς Συνόδου).

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Η Εκκλησία της Βουλγαρίας αναγνώρισε την ψευδο-Εκκλησία των Σκοπίων ως Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας
Ο Πάπας σε Βουλγαρία και Σκόπια – Τα σχέδια για οικουμενισμό, μεταναστευτικό, γεωπολιτική
“Σεισμικές δονήσεις” στην Ορθοδοξία με επίκεντρο τη Βουλγαρία

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.