Επικαιρότητα

Μητρ. Μεσογαίας, Δεν έλαβε χώρα κάποια ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

εικόνα άρθρου: Μητρ. Μεσογαίας, Δεν έλαβε χώρα κάποια ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Το άρθρο αναγράφει ότι η θέση του μητρ. Μεσογαίας σχετικά με την έκτακτη Σύγκληση της Ιεραρχίας για την Ουκρανική «Αυτοκεφαλία» είναι ότι «δεν έλαβε χώρα κάποια ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης».
Συγκεκριμένα, στο βίντεο της συνέντευξης αναφέρεται:
[00:48] – Το Δελτίο Τύπου μιλάει νομίζω για Απόφαση, αυτή τη λέξη, αλλά μη φανταστείτε ότι έγινε καμιά ψηφοφορία. Ίσα ίσα…
Γιατί δεν έγινε;
Αυτό δεν το γνωρίζω.

Όμως όπως παρατηρούμε στο βίντεο με τη συνέντευξη του μητρ. Μεσογαίας, πολλές θέσεις του μητρ. Μεσογαίας είναι απαράδεκτες.
Αναλυτικά:

[13:20] Έρχεται λοιπόν πολύ ομαλά κάτι που είναι και αναπόφευκτο.
[13:50] Οι κορώνες του τύπου αναγνωρίζουμε δεν αναγνωρίζουμε, κάνουμε δεν κάνουμε, κατά την δική μου γνώμη δεν χρειάζονται γιατί ξύνουμε πληγές. Βγήκε σήμερα κάποιος ας πούμε επίσκοπος που εθίγει, ο οποίος το ονόμασε προδοσία αυτό. Βαρύς όρος, δεν ήθελα εγώ να τον προκαλέσουμε αυτόν τον όρο, να νομίζουνε ότι κάτι γίνεται, δεν έχει γίνει τίποτα. Και αμέσως μετά, φυσιολογικά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά διότι είμαστε στη μυστηριακή κοινωνία.
[16:18] Και να μην χάσουμε την αγάπη μας, η οποία έχει χαθεί. Έχουν ακουστεί σκληρά πράγματα, σκληροί λόγοι.
[16:43] Οι περισσότεροι μητροπολίτες είπαν δεν χρειάζεται να πάρουμε απόφαση, ευχαριστούμε για την ενημέρωση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικυρώσουμε την απόφαση της Συνόδου και από εκεί και πέρα προχωρούμε.
[16:56] Βλέπετε ότι ο αρχιεπίσκοπος χθες και σήμερα στις χειροτονίες δεν βιάστηκε. Πολύ συνετό. Θα στείλει την Ειρηνική Επιστολή, θα κάνει αυτό που νομίζει ότι πρέπει να κάνειΤο τι κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος και το τι κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι αρμόδια κάποια άλλη Εκκλησία να το κρίνει.
[17:27] (Η Εκκλησία της Ελλάδας) Περίμενε ένα χρόνο περίπου, μήνες, 10 μήνες πόσο είναι, και τώρα από τα γεγονότα κάπως, προχωρούμε. Αυτό για να μην ερεθίσουμε την άλλη πλευρά και για να μπορούμε να κρατήσουμε την δυνατότητα επικοινωνίας και διαμεσολάβησης.
[22:10] Αλλά τώρα είναι λίγο αργά γιατί τώρα υπάρχει ήδη ένας Τόμος και δεν μπορούμε να τον πάρουμε πίσω τον Τόμο. Ας δείξουμε την καλή μας θέληση.
[22:30] Τις αποφάσεις μίας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, πολλώ μάλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μπορεί να τις κρίνει μόνο μία Πανορθόδοξη ΔιάσκεψηΑυτή μπορεί να κρίνει, όχι εγώ, ούτε μία Εκκλησία, ΟΥΤΕ ο Λαός από κάτω. Δεν είμαστε αρμόδιοι.
[27:25] Στη Σύνοδο λοιπόν, υπήρχε η άποψη ότι δεν είμαστε αρμόδιοι να πάρουμε μία απόφαση τη στιγμη που ντε φάκτο κάπως κοινωνούμε και που δεν μπορεί να παραταθεί αυτό το πράγμα και απλώς αναγνωρίζουμε στον Αρχιεπίσκοπο το προνόμιο του και την ευθύνη του ως Προκαθημένου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα Δίπτυχα.
[29:19] Όλος αυτός ο εκφοβισμός… Υπάρχουν διάφορες τάσεις μέσα στην Εκκλησία, “εάν το κάνετε αυτό, θα προδώσετε την Ορθοδοξία”. Λάθος, δεν είναι έτσι….
[30:38] (Ένα από τα σφάλματα της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά τον μητρ. Μεσογαίας) Δεν αναγνωρίζετε το όνομα του Οικουμενικού. Γιατί το κάνετε; Είναι κατοχυρωμένο μέσα από Συνόδους, είναι εκφραστικό της ενότητος της Εκκλησίας.

— Σχολιασμός katanixi.gr —

«Να μην φορτωθούμε το βάρος του σχίσματος»- Συνέντευξη του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Για την ανάγκη να επικρατήσει η ενότητα και να γεφυρωθούν οι αντιπαραθέσεις έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» και στον Αντώνη Μακατούνη λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας που είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του δικαιώματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου να χειριστεί το «καυτό» θέμα αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά και το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου.

Όπως αποκαλύπτει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος είχε υποβάλλει σχετική επιστολογραφία στον Αρχιεπίσκοπο, εκθέτοντας τις παραμέτρους και την πολυπλοκότητα του όλου θέματος που θα απασχολήσει ή ακόμα και θα μονοπωλήσει την εκκλησιαστική επικαιρότητα τους επόμενους μήνες. Όπως λέει ο ίδιος ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές το όλο ζήτημα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ θεωρεί ότι υπήρξε βιασύνη αφού ήταν προτιμότερο το θέμα να «ωριμάσει» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει, επίσης, ότι δεν έλαβε χώρα κάποια ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ δεν δίστασε να απαντήσει και στα ερωτήματα όσον αφορά στα λεγόμενα ορισμένων Ιεραρχών που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη στάση της  Ρωσικής πλευράς.

Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

ΠΗΓΗ

Δείτε σχετικά: Στο Φανάρι ο Ιερώνυμος – Στα «κάρβουνα» για το ουκρανικό – Συλλείτουργο με τον Επιφάνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.