Επικαιρότητα

Μητροπολίτες (κτ)ερίζουν επί τον ευεργέτη τους…

εικόνα άρθρου: Μητροπολίτες (κτ)ερίζουν επί τον ευεργέτη τους…

“Η Iερά Eπαρχιακή Σύνοδος αναγνωρίζει και τιμά στο ακέραιο το Πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της κ. Ειρηναίου, ως Ποιμένα και Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας Κρήτης”...

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

“Πολλαὶ τῆς ἀσεβείας αἱ ὁδοί, τῆς δὲ ἀληθείας μία”
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

Δυστυχώς οι πληροφορίες που διαρρέονται από την Κρήτη για την κούρσα διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης φανερώνουν μια νευρικότητα. Προφανώς κάποιοι “ιθύνοντες νόες” στο Φανάρι αποφάσισαν να είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται για το πρόσωπο Αρχιεπισκόπου Κρήτης η διαδικασία, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 39 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

Όταν μια διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά, από το τι είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης ως το γράμμα και ακόμα περισσότερο το πνεύμα του νόμου υπάρχει χαοτική απόσταση.

Μια εκτίμηση είναι πως τις εκλογές θα τις κερδίσει εκείνος που έχει τις καλύτερες νομικές γνώσεις. Αν διαθέτει καλύτερο νομικό επιτελείο από το Φανάρι, μπορεί να εκθέσει και τον ίδιο τον Πατριάρχη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είναι εν ζωή. Ο Κύριος γνωρίζει για ποιο λόγο δίνει ακόμα χρόνο στον καθένα από εμάς. Δε θα χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις που αποδίδονται με ακρίβεια στους ανθρώπους που βιάζονται να διαδεχθούν έναν άνθρωπο που τον κρατάει ακόμα ο Κύριος εν ζωή. Ας προσέξουν οι ίδιοι.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο, έχει να κάνει με τη νοοτροπία Πατριαρχών, Αρχιεπισκόπων, Μητροπολιτών και Επισκόπων, σχετικά με την έννοια της συνταξιοδότησης.

Όπως δεν μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, όταν ένας Επίσκοπος διατάζει την κανονική δίωξη ενός κληρικού της Μητροπόλεώς του και είναι δικαστής ο ίδιος, έτσι και εν ενεργεία Αρχιερείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Το λυπηρό είναι πως, ενώ βλέπουν την τραγωδία της κούρσας διαδοχής πάνω από το κρεβάτι του πόνου ακόμα και ενός ετοιμοθάνατου Ιεράρχη, δεν συνέρχονται.

“Ο της φιλοδοξίας έρως τον ανθρώπων νουν επιθολεί1“.
Αίσωπος, 620-560 π.Χ., Αρχαίος μυθοποιός, δούλος εκ Φρυγίας

  • 1 Η φιλοδοξία θολώνει το μυαλό.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Τον πρώτο αγιασμό σε μαγαζί με κάνναβη στην Ελλάδα έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης! (φώτο)
Κύπρος και Κρήτη οι όψιμοι δορυφόροι των σχισματικών ορέξεων του κ. Βαρθολομαίου
Συνδιοργανώτρια η Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε εκδηλώσεις αιρετικών

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.