Επικαιρότητα

Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας. Πειθαρχική παραπομπή ή ευκαιρία ομολογίας;

εικόνα άρθρου: Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας. Πειθαρχική παραπομπή ή ευκαιρία ομολογίας;

Γιατί, επιτέλους, αν δεν αντιδράσουμε εμείς, αν δεν φωνάξουμε, αν δεν υπερασπιστούμε αυτόν που αγωνίζεται για την Ορθοδοξία, θα έχουμε ευθύνη και συμμετοχή στην αδικία και στην επικράτηση της αίρεσης

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η είδηση της εισήγησης για πειθαρχική παραπομπή των δύο Μητροπολιτών, Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Το μικρό χριστεπώνυμο πλήρωμα, που απέμεινε να ασχολείται με τα θέματα της ταλαιπώρου Εκκλησίας μας, ήταν από καιρό υποψιασμένο για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Η επίδικος πράξη γνωστή. Δεν πειθάρχησαν στας υποδείξεις του Ιερώνυμου να τελέσουν διήμερη Ανάσταση το βράδυ του Σαββάτου. Και το χειρότερο, δημοσιοποίησαν εγγράφως την άρνησή τους, στηρίζοντάς την σε θεολογικά επιχειρήματα. Στα μάτια του Ιερώνυμου και των λοιπών yes men συναδέλφων τους η πράξη τους αυτή ήταν χειρότερη από ανταρσία σε καράβι στη μέση του πελάγου. 

Οι συνοδικοί Αρχιερείς ξέχασαν το “φιλάδελφον”, που έχει κουκουλώσει αίσχη και αίσχη, και με μοχθηρία τύλιξαν σε μία κόλλα χαρτί τους δύο Μητροπολίτες, παραπέμποντάς τους για πλήθος αδικημάτων, όσα η πονηρία τους και η “θεολογική” κατάρτιση των συνεργατών τους στας “ειδικάς επιτροπάς” μπόρεσε να εφεύρει. Τέτοιο πλούσιο κατηγορητήριο θα το ζήλευαν και οι μεγάλοι αιρεσιάρχες, ο Άρειος, ο Νεστόριος και ο Μακεδόνιος:

 1. Διασπορά ψευδών ειδήσεων
 2. Ηθική αυτουργία προς απειθαρχία των πιστών προς τις υποδείξεις της Εκκλησίας και της πολιτείας
 3. Θεολογική Πλάνη
 4. Καταφρόνηση της προϊσταμένης τους Εκκλησιαστικής αρχής
 5. Απειθαρχία
 6. Σκανδαλισμό των πιστών και σχίσμα

Εμείς ως Κατάνυξη, έχοντας διανύσει το στάδιο που καλούνται να διανύσουν τώρα οι δύο σεβάσμιοι Αρχιερείς πλησίον του μακαριστού γέροντά μας  π. Νικολάου Μανώλη, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, να τύχουν δικαίας κρίσης. Πήραμε, λοιπόν, εγκαίρως την πρωτοβουλία να τους δικάσετε εσείς, οι αναγνώστες μας. Δημόσια, τίμια, με μάρτυρες, αποδείξεις και στοιχεία, εν τω φωτί της ημέρας και όχι εν τω σκότει της νυκτός. Πώς; Με μια σειρά αναρτήσεων στην katanixi.gr στις οποίες παρουσιάστηκαν ενώπιόν σας κατά αντιπαράσταση όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας και εξετάστηκαν λεπτομερώς όλα τα παρεμπίπτοντα θέματα της επίδικης πράξεως, δηλ. της ανυπακοής στον μεγαλοσαββατιάτικο εορτασμό του Πάσχα, ήτοι : 

 1. Με ποιο ημερολόγιο καθορίζεται η αλλαγή της ημέρας;
 2. Ποιά είναι η ακριβής ώρα της Αναστάσεως του Κυρίου;
 3. Το κώλυμα συνεορτασμού του Πάσχα με το νομικό Πάσχα.
 4. Το θέμα των δύο θείων λειτουργιών μέσα στην ίδια ημέρα
 5. Το πρόβλημα της νηστείας προ της Θείας κοινωνίας
 6. Δύναται να εφαρμοστεί οικονομία στην αλλαγή της ώρας εορτασμού του Πάσχα;

Παρακαλούμε, αγαπητοί αναγνώστες, αφού μελετήσετε με προσοχή τα παραπάνω, ως έντιμοι δικαστές να δικάσετε τους δύο Αρχιερείς ξανά και ξανά. Και αν μεν συμφωνείτε με την απόφαση της ΔΙΣ, υμείς όψεσθε. Αν όμως διαφωνείτε και πιστεύετε ακράδαντα ότι οι δυο Αρχιερείς, Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς, ουδέν άξιον καταδίκης εποίησαν, αλλά αντίθετα έπραξαν το καθήκον τους, όχι μόνο να τους αθωώσετε, αλλά να δικάσετε τους δικαστές τους. Γιατί, επιτέλους, αν δεν αντιδράσουμε εμείς, αν δεν φωνάξουμε, αν δεν υπερασπιστούμε αυτόν που αγωνίζεται για την Ορθοδοξία, θα έχουμε ευθύνη και συμμετοχή στην αδικία και στην επικράτηση της αίρεσης. 

Προς την ΔΙΣ

Προς την ΔΙΣ καταθέτουμε την εργασία μας και παρακαλούμε να τεθεί στο φάκελο των δύο Αρχιερέων. Να μην μπαίνουν οι συνοδικοί στον κόπο να διαβάζουν κείμενα με τα οποία βγάζουν φλύκταινες. Αν θέλουν για συντομία, μπορούν να διαβάσουν την απόφαση του δικού μας δικαστηρίου, το δικό μας δια ταύτα.

Προς τους διωκόμενους Επισκόπους

Προς τους Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά, τους οποίους τιμάμε ως τους μόνους αρχιερείς που έχουν το θάρρος να δίνουν γνήσια ορθόδοξη μαρτυρία,  ως παρηγοριά τους θυμίζουμε το κατηγορητήριο κατά του μακαριστού μας γέροντος και πατρός και αδελφού και φίλου και ό,τι άλλο τίμιο έχει αυτός ο κόσμος, π. Νικολάου Μανώλη: 

α) Σχίσμα, 

β) Απείθεια και καταφρόνηση της προϊσταμένης Εκκλησιαστικής Αρχής, 

γ) Σκανδαλισμός των πιστών 

δ) Εξύβριση και συκοφαντία.

Με την μικρή εμπειρία που αποκομίσαμε δίπλα στον μακαριστό γέροντά μας, επιτρέψατέ μας την αδιακρισία να σας δώσουμε συμβουλές, εμείς τέκνα σε εσάς τους πατέρες. Να παρακαλάτε να σας παραπέμψουν σε δίκη και να σβήσετε από το λεξιλόγιό σας τη λέξη “κωλοτούμπα”. Με αυτό που κάνατε ενάντια στο καθεστώς Ιερώνυμου, μόνο ο δημόσιος εξευτελισμός σας και μια ταπεινωτική “κωλοτούμπα” θα εξασφαλίσουν την παραμονή σας στον επισκοπικό θρόνο. Πολλοί έφτασαν μέχρι τα πρόθυρα της ομολογίας αλλά, αντί να εισέλθουν στην πύλη που οδηγεί στην στενή και τεθλιμμένη οδό, έμειναν έξω εκτελώντας ασκήσεις “γυμναστικής”. Ενώπιον των “συναδέλφων σας” θα έχετε την ευκαιρία να ομολογήσετε Χριστό. Μη σας μέλει αν θα σας καταδικάσουν. Τώρα στα γεράματα σάς επεφύλαξε ο Χριστός να πάθετε για χάρη Του.  Είναι κρίμα για λόγους κακής οικονομίας, επίπλαστης ευγένειας και άλλων εφημισμών να χάσετε το στεφάνι της ομολογίας. Όταν, λοιπόν, οι συνοδικοί Αρχιερείς θα ασχοληθούν μαζί σας, να θυμάστε ότι τον δρόμο της συκοφαντίας και της δίωξης που καλείστε να βαδίσετε τον βάδισαν και άλλοι μέχρι το τέλος με ψηλά το κεφάλι.

Κατά την δική μας άποψη, το να διακόψετε το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου θα ήταν το τέλειο. Χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του διαβόλου. Αλλά εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμάς. Η Εκκλησία είναι Μία, όχι πολλές, και σε καιρούς αιρέσεως ανήκουν σε Αυτήν και οι κατ’ οικονομίαν μνημονεύοντες παραδοσιακοί και οι κατ’ ακρίβεια μή μνημονεύοντες. Και εμείς που ακολουθούμε την ακρίβεια σε αυτήν ανήκουμε και αισθανόμαστε τις ενορίες και τις Μητροπόλεις μας, από τις οποίες απέχουμε, πιο δικές μας απ΄ ότι οι αιρετίζοντες και εν πολλοίς αιρετικοί Μητροπολίτες μας. Αλλά, με την κατρακύλα που έχει πάρει η τοπική μας Εκκλησία, με τις τόσες και τόσες αιρέσεις που γεννιούνται μετά την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου και τις φήμες για ένωση με τους Παπικούς να μεγαλώνουν, πολύ φοβόμαστε ότι το κατ’ οικονομίαν έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως.

Καλή ομολογία!

Την ευχή σας!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προαναγγελία πειθαρχικής δίωξης για Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας
– Επιστολή των Μητροπολιτών Αιτωλίας Κοσμά και Κυθήρων Σεραφείμ, προς την Ιερά Σύνοδο για τον εορτασμό του Πάσχα

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.