Επικαιρότητα

Μητροπολίτης Ιώβ της Γεωργίας: Το Οικ. Πατριαρχείο είναι η κεφαλή των Ορθοδόξων Εκκλησιών

εικόνα άρθρου: Μητροπολίτης Ιώβ της Γεωργίας: Το Οικ. Πατριαρχείο είναι η κεφαλή των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Εντύπωση προκαλεί η είδηση που ακολουθεί. Κανένας δεν αμφισβήτησε τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθοδοξία. Μόνο που σε μια εκρηκτική κατάσταση (επαπειλούμενο Σχίσμα για το Ουκρανικό) ατυχείς παρομοιώσεις και προσωπικές απόψεις χωρίς πατερικό έρεισμα, είναι μάλλον αχρείαστες.
Το σίγουρο είναι πως η θέση τιμής του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι απροϋπόθετη. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει χρέος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των ιστορικών του ευθυνών.
Καλή μετάνοια.

— Σχολιασμός katanixi.gr —

«Γενικά, κάποιες φορές σκεπτόμαστε πού είναι ο Χριστιανισμός; Υπάρχει πια ο Χριστιανισμός; Την στιγμή που ακόμα μέσα στην Εκκλησία μπαίνει η διπλωματία, η πολιτική, και πολλοί ιερείς βρίσκονται κάτω από την πολιτική επιρροή, ενώ η Εκκλησία μας είναι κάτι άλλο, είναι η σωτηρία των ανθρώπων, όπου μεγαλύτερο παράδειγμα είναι το προσωπικό μας παράδειγμα. Εάν δεν δίνεις το προσωπικό σου παράδειγμα στο ποίμνιο, αυτοί δεν θα σε υπακούσουν, δεν θα σε εμπιστεύονται.

Σήμερα, ευχαριστώ τον Θεό, γιατί σε αυτή την εορτή μαζί μας βρίσκονται οι πνευματικοί μας πατέρες από την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία για μας πάντοτε ήταν η πηγή της εκπαίδευσης, της εκκλησιαστικής παράδοσης, με την οποία στην οικουμένη εξαπλώθηκε η αλήθεια και ακριβώς σήμερα μαζί μας βρίσκονται οι εκπρόσωποι αυτής της Εκκλησίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης (Σκιαδαρέσης) και ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας και εμείς είμαστε ευγνώμονες, η χαρά μας είναι διπλάσια με την παρουσία τους εδώ. Είμαι σίγουρος η ενότητά μας στο μέλλον θα είναι ισχυρότερη.

Εγώ θα έλεγα, ότι πραγματικά στην οικουμένη, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την ενότητα διαφυλάσσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτό είναι η κεφαλή των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για να ρυθμίζεται η τάξη. Εάν δεν υπήρχε αυτό και δεν είχαμε υπακοή μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα υπήρχε χάος, δεν θα υπήρχε η τάξη. Έτσι όπως σε μια οικογένεια ο άντρας είναι κεφαλή και πρέπει να τον υπακούσουν έτσι ώστε να υπάρχει μια αρμονία μέσα στην οικογένεια, έτσι είναι και στην οικογένεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Για την ενότητά τους πρέπει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει αυτά τα προνόμια και δικαιώματα τα οποία από την αρχή του ανέθεσαν, αλλά πρώτα απ’ όλα το ίδιο πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, στην Ορθοδοξία, στην αληθινή πίστη, στην Λειτουργία. Εάν παύσει να υπάρχει αυτό, τότε  η αμφισβήτηση και η διπροσωπία θα οδηγήσουν τα πάντα προς το χάος.»

Απόσπασμα από το κήρυγμα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ρούης και Ούρμπνης κ.κ. Ιώβ του Πατριαρχείου της Γεωργίας, που έκανε στο Ναό στις 14-04-2019.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.