Επικαιρότητα

Μητροπολίτης Μπάτσκας: Καρκινώματα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία οι σχισματικές δομές και η Ουνία

εικόνα άρθρου: Μητροπολίτης Μπάτσκας: Καρκινώματα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία οι σχισματικές δομές και η Ουνία

«… το χειρότερο είναι η σιωπή ή στην καλύτερη περίπτωση ο άναρθρος τραυλισμός του χριστιανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και σημαντικού τμήματος του ορθοδόξου κόσμου»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος, σε αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα «Πετσάτ» [1], καταγγέλει χωρίς περιστροφές τη κλιμακούμενη δίωξη που εξαπολύεται εναντίων της μαρτυρικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Τη στιγμή που το σύνολο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος προκλητικά τηρεί μία στάση απόκρυψης και απόλυτης σιγής απέναντι στο διωγμό που υφίστανται οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας, ο Ιεράρχης της Σερβικής Εκκλησίας υπενθυμίζει αλήθειες που καίνε.

Ταυτόχρονα, φέρνει προ των τρομακτικών ευθυνών του το αμερικανόδουλο Φανάρι, καθώς και όσους συντάσσονται με το σχισματικό παρα-εκκλησιαστικό μόρφωμα του Επιφανίου Ντουμένκο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μητροπολίτης Μπάτσκας κατέθεσε τις ακόλουθες θέσεις που συγκλονίζουν.

Καρκίνωμα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία οι σχισματικές παρεκκλησιαστικές δομές και η Ουνία

Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία βαρύνεται από τα εκτεταμένα καρκινώματα τόσο της φανατικής αντιορθόδοξης Ουνίας, όσο και των σχισματικών παραεκκλησιαστικών δομών του Φιλάρετου Ντενισένκο και του Επιφανίου Ντουμένκο:

«Η Ορθοδοξία στην πολυβασανισμένη Ουκρανία, όπως είναι γνωστό, βαρύνεται από δύο εκτεταμένα καρκινώματα.

Το πρώτο εξ αυτών είναι η φανατική αντιορθόδοξη ουνία στη Δυτική Ουκρανία, που είναι καρπός της ψευδο-οικουμενικής Συνόδου Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-1439) και πολύ περισσότερο της λεγόμενης ουνίας της Βρέστης (1596).

Το δεύτερο είναι οι σχισματικές παρεκκλησιαστικές δομές.

Η μια εξ αυτών έχει επικεφαλής τον «Φιλάρετο» Ντενισένκο, κάποτε υποψήφιο νούμερο δύο για τον πατριαρχικό θρόνο Μόσχας, ο οποίος θυμήθηκε τον «ουκρανισμό» του μόνο όταν απέτυχε να αναδειχθεί Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών […]

Της δεύτερης δομής ηγείται ο «Επιφάνιος» Ντουμένκο. Η απόπειρα της «συνενώσεώς» τους κατέληξε σε αποτυχία παρ’ όλες τις προσπάθειες του τότε προέδρου της Ουκρανίας Πέτρου Ποροσένκο και των δυτικών συμμάχων του, οι οποίες καταβλήθηκαν είτε απευθείας, μέσω πολιτικής πίεσης, είτε εμμέσως, μέσω μονομερών ενεργειών εκείνων των ορθοδόξων εκκλησιαστικών κύκλων, που πίστεψαν στην παραπληροφόρηση σχετικά με την ευμενή διάθεση έναντί τους από την κανονική ουκρανική ιεραρχία, η οποία στην πραγματικότητα αποδείχθηκε αφοσιωμένη στην ακεραιότητα της τριάδας Μόσχας, Κιέβου και Μινσκ».

Το παραεκκλησιαστικό μόρφωμα της Ουκρανίας και η τρομερή «υποθήκη» ιεροκανονικού χαρακτήρα των ψευδεπισκόπων

Το παραεκκλησιαστικό μόρφωμα της Ουκρανίας, ανάμεσα στα άλλα βαρύνεται με μια τρομερή «υποθήκη» ιεροκανονικού χαρακτήρα, υπό τη μορφή των υπαγομένων σε αυτή ψευδοεπισκόπων, οι οποίοι «χειροτονήθηκαν» τόσο δια χειρός του αναθεματισθέντος Φιλάρετου Ντενισένκο, όσο και από σκοτεινές προσωπικότητες, οι οποίες είχαν στερηθεί και την επισκοπική χάρη και την αποστολική διαδοχή:

«Η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» δημιουργήθηκε στο κανονικό έδαφος της μέχρι και σήμερα κοινώς αναγνωρισμένης Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όμως ενάντια στη θέλησή της, χωρίς τη συμμετοχή της, καθώς και χωρίς τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου Μόσχας και επίσης με πλήρη περιφρόνηση της θέσεως της πλειονότητας των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» βαρύνεται παραλλήλως με μια τρομερή «υποθήκη» ιεροκανονικού χαρακτήρα, υπό τη μορφή των υπαγομένων σε αυτή ψευδοεπισκόπων, οι οποίοι «χειροτονήθηκαν» τόσο δια χειρός του αναθεματισθέντος Ντενισένκο, όσο και από σκοτεινές προσωπικότητες, οι οποίες είχαν στερηθεί και την επισκοπική χάρη και την αποστολική διαδοχή, και πολύ περισσότερο, είναι επίσης και πλήρως ξένες ως προς την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Διώξεις εναντίων της μαρτυρικής Ουκρανικής Εκκλησίας

Οι διώξεις που ασκούνται εναντίων της μαρτυρικής Ουκρανικής Εκκλησίας καθίστανται συν τω χρόνω πιο απηνείς και βάναυσες:

«Υπό το φως όλων αυτών η νόμιμη Ουκρανική Εκκλησία αξίζει τον καθολικό σεβασμό και θαυμασμό: γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι έμελλε να πάθει, διαφύλαξε την ακλόνητη αφοσίωση στην ιεροκανονική τάξη και την ενότητα της Ορθοδοξίας, παρά την ασκούμενη σε αυτή πίεση, τη βίαιη αφαίρεση ιερών ναών και τις ολοένα και πιο ανοικτές διώξεις. Και οι διώξεις από την κυβέρνηση του Κιέβου όντως καθίσταντο συν τω χρόνω και πιο απηνείς και βάναυσες: αρπάχθηκε η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, από την οποία εκδιώχθηκαν μοναχοί και φοιτητές Θεολογίας, συνελήφθησαν σεβάσμιοι και άξιοι ιεράρχες και όλα γίνονται διαρκώς χειρότερα. Κλιμάκωση των διώξεων και ταλαιπωριών της Εκκλησίας […]».

Σιωπή και άναρθρος τραυλισμός σημαντικού τμήματος του ορθοδόξου κόσμου

Μπροστά στα βάσανα των ανθρώπων στην Ουκρανία ή στις ταλαιπωρίες του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή, το χειρότερο είναι η σιωπή (ή στην καλύτερη περίπτωση ο άναρθρος τραυλισμός) του χριστιανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και σημαντικού τμήματος του ορθοδόξου:

«Οι ιδεολόγοι της Δύσεως αν και πεθαίνουν για τα δήθεν απειλούμενα δικαιώματα του «ΛΟΑΤΚΙ-πληθυσμού» και άλλων κατηγοριών ανθρώπων και ζώων, μέχρι και τα αδέσποτα σκυλιά, εν τούτοις δεν «παρατηρούν» τα βάσανα των ανθρώπων στην Ουκρανία (ό,τι και να σημαίνει αυτή η λέξη!) και σχεδόν δεν παρατηρούν τις ταλαιπωρίες του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή, χωρίς να κάνουμε λόγο για τις πρόσφατες και τις σημερινές ταλαιπωρίες των Σέρβων, οι οποίοι συκοφαντήθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν από τη «διεθνή κοινότητα» της συλλογικής Δύσεως. Μεταξύ άλλων όμως το χειρότερο είναι η σιωπή ή στην καλύτερη περίπτωση ο άναρθρος τραυλισμός του χριστιανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και σημαντικού τμήματος του ορθοδόξου κόσμου».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Βίαιες επιδρομές των σχισματικών Ουκρανών στον Ι. Ναό της Παναγίας του Καζάν στην πόλη Λαντίζιν
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παραποιεί την υπόθεση εναντίων του Μητροπολίτη Τούλτσιν Ιωνάθαν
Η νέα «εκκλησιολογία» των σχισματικών της Ουκρανίας: Γωνιακοί μύλοι, βαριοπούλες, σφυριά και σμίλες… 

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.