Επικαιρότητα

Μητροπολίτης προτείνει να καθιερωθεί ως ημέρα χωρίς κινητό η ημέρα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών

εικόνα άρθρου: Μητροπολίτης προτείνει να καθιερωθεί ως ημέρα χωρίς κινητό η ημέρα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών

«Χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές στα μοντέλα που καθημερινά παράγουμε και καταναλώνουμε, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μία αλλαγή»… (μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ.Γαβριήλ)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σχετικά με το μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και τις δράσεις του γράψαμε λίγους μήνες πριν: “Οι καιροί που ζούμε είναι πονηροί. Λογής λογής προβεβλημένοι κληρικοί και αρχιερείς, συχνά πυκνά εμφανίζονται να σαγηνεύουν τον κοσμάκη διαδίδοντας τη γνώμη τους ή την άποψή τους.

Αυτή η πρακτική είναι προβληματική στην βάση της. Όποιος θέλει να άγεται και να φέρεται μοιράζοντας απλόχερα ιδέες απόψεις και αντιλήψεις του, δεν χρειάζεται να ενδυθεί το μαρτυρικό ράσο του Ορθοδόξου κληρικού. Η κλίση και η κλήση της Ιεροσύνης, προϋποθέτουν την θυσιαστική ποιμαντική αγάπη (μυστήριο της πίστης μας είναι). Ως αρραγής κρίκος στην αλυσίδα της Αποστολικής διαδοχής, θεματοφύλακας και συνεχιστής της Ορθοδόξου Πίστεως και λειτουργός της Μίας Αγίας και Αποστολικής Εκκλησίας, θα πρέπει να αίρεται στο ύψος των Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων.

Μας θλίβει η έκπτωσις της αληθείας για τον διάλογο, το ξεπούλημα της δογματικής μας διδασκαλίας για μια αγάπη δίχως αλήθεια, η εκκοσμίκευση στην Εκκλησία και οι τραγικές επιπτώσεις τους, στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν: να κυνηγούν πληρωμένα λάικ και πειραγμένα βιούζ, με φιλοσοφικά εσπρεσάκια και θεολογικούς καπουτσίνο.”

Δεν πέρασε ένας χρόνος από την εποχή που ο εν λόγω μητροπολίτης έκανε εντύπωση ως ιεράρχης – φορέας καινοτόμων ιδεών… Η δημοσίευση των προσωπικών του επιλογών ίσως να εξωραΐζει κάποια συμπλέγματα που βρίσκονται στους ανθρώπους, αλλά στην ουσία πρόκειται για κενές προτάσεις, ανούσιες που δεν αποσκοπούν στον καταρτισμό του ποιμνίου:

Αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι η μουσική. «Το αγαπημένο μου συγκρότημα είναι οι Pink Floyd και όποτε έχω τις μαύρες μου θα ακούσω το “Shine on you crazy diamond”, ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχω ακούσει». Άλλες στιγμές πάλι προτιμάει τα Μικρασιάτικα. Και από τους Έλληνες καλλιτέχνες του αρέσει η Βιτάλη. Μου εκμυστηρεύεται πάντως πως ετοιμάζει, στη μνήμη της εμβληματικής προσωπικότητας της Ν.Ιωνίας, του Στέλιου Καζαντζίδη, κάτι μεγάλο, περισσότερα όμως δεν μπορώ να αποκαλύψω.Του αρέσει και το θέατρο αλλά η λατρεία του είναι το σινεμά. Οι ταινίες. «Οι ταινίες σου δίνουν πολλά πράγματα. Και μία ταινία που άλλαξε τον κινηματογράφο, το 1999, και τον πήγε αλλού είναι το “The Matrix”. Αυτό που τώρα ανακαλύπτεται και το λένε το artificial intelligence τότε βγήκε». Ξεχωρίζει ακόμη το «Νησί», το «Κύμα» – «επίσης φοβερή» – το «Ανάμεσα στους τοίχους» «που μιλάει για το γαλλικό σχολείο πως είναι σήμερα. «Και μία ταινία που είπα “αυτή είναι ταινία” είναι για τη ζωή του Τσόρτσιλ, “Η πιο σκοτεινή ώρα”. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ηγέτης. Σαν κι αυτόν ή σαν τον Βενιζέλο δεν ξαναβγαίνουν…».

Είναι λοιπόν μάλλον φυσικό στην καινοτόμα ποιμαντική του να μην έχει θέση η αντιμετώπιση των αιρετικών που αλωνίζουν τη μητρόπολή του, οικουμενιστές και άλλοι αντίχριστοι, αλλά να προτάσσονται “ενδιαφέρουσες” προτάσεις, όπως αυτή για τα κινητά τηλέφωνα. Να θυμίσουμε τι έλεγε για το μάθημα το Θρησκευτικών, για να καταλάβουμε τη σοβαρότητα των λεγομένων του σχετικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών:

Η κατεύθυνση του μαθήματος είναι λάθος να μπει στη διαδικασία που την έχουν βάλει μερικοί, δηλαδή «ή ομολογιακό ή θρησκειολογικό». Το μάθημα πρέπει να τα έχει όλα μέσα. Και πολλοί θεολόγοι και πολλοί εκπρόσωποι της Πολιτείας έχουν ιδεοληψίες. Είναι τελείως λάθος το άσπρο μαύρο. Σκεφτείτε λίγο, όλα αυτά τα χρόνια που λέγανε ότι το μάθημα ήταν ομολογιακό, ήρθαν περισσότεροι άνθρωποι στην Εκκλησία; Μαθαίνανε απ’ έξω το «Πιστεύω», και τι έγινε;».

Διαβάσαμε στο protothema.gr:


Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας: Να καθιερωθεί η γιορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα χωρίς κινητό τηλέφωνο

Μία διαφορετική πρόταση για να τιμήσουν τους Τρεις Ιεράρχες έκανε σήμερα ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Ο μητροπολίτης αναφέρεται στους Τρεις Ιεράρχες χαρακτηρίζοντας τους ως προσωπικότητες που σφράγισαν με τη διδασκαλία τους την εποχή τους και τις μετέπειτα εποχές. Καταδίκασαν την μανία των ανθρώπων για τον πλούτο και τις κοινωνικές ανισότητες και τα συμφέροντα των ισχυρών που ευθύνονται για τους πολέμους, την πείνα και την εγκατάλειψη.

Όμως οι Τρεις Ιεράρχες, αναφέρει ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ, ξεχώρισαν και για κάτι άλλο: την αγάπη τους για τη φύση και «όταν κακοποιεί τη φύση, είναι σαν να αρνείται την αγάπη του Θεού».

«Χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές στα μοντέλα που καθημερινά παράγουμε και καταναλώνουμε, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μία αλλαγή», υπογραμμίζει στο μήνυμά του στους νέους. Ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας τονίζει πως μπορούμε να τιμήσουμε τους Τρεις Ιεράρχες όχι με τυπικές εορτές αλλά ουσιαστικά. Προτείνει να καθιερωθεί η μέρα των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα χωρίς κινητό τηλέφωνο, μία ημέρα ουσιαστικής πράξης, σεβασμού στο περιβάλλον και τον άνθρωπο που θέλει να ζει πραγματικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) για τη σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών
– Η τελική διάταξη για την εορτή των τριών Ιεραρχών και οι δίωρες εκδηλώσεις στα σχολεία για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
– Ας φωτίσουν οι Τρεις Ιεράρχες τι θα γίνει στη γιορτή τους!
– Σχόλιο επί των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου «Η αργία είναι για τους τεμπέληδες»
– Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Η αργία είναι για τους τεμπέληδες». Η αντίδραση των εκπαιδευτικών! Οι Εγκύκλιοι του Υπουργείου
– Ημέρα τιμής για τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες η 30ή Ιανουαρίου με Διάταξη της Κυβέρνησης

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.