Επικαιρότητα

Μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ισιδώρου του Γιούργεφ και τους συν αυτώ. Τους βασάνισαν για να γίνουν Παπικοί!

εικόνα άρθρου: Μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ισιδώρου του Γιούργεφ και τους συν αυτώ. Τους βασάνισαν για να γίνουν Παπικοί!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

8 Ιανουαρίου: Μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ισιδώρου του Γιούργεφ και των 72 συναθλητών του

Αναδημοσιεύουμε από το τεράστιο υλικό του παλαιού και ανενεργού πλέον, αλλά επισκέψιμου για κάθε ενδιαφερόμενο, Ιστολογίου μας Κατάνυξις (https://www.katanixis.gr/), που αποτελεί ανυπολόγιστο πλούτο παρακαταθήκης και ενημέρωσης.


8 Ιανουαρίου: Μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ισιδώρου του Γιούργεφ

Η πόλη Γιούργεφ (σημ. Ταρτού στην Εσθονία), δυτικά του Πσκώφ, κατελήφθη από τους Τεύτονες Ιππότες στις αρχές του 13ου αιώνα και οι κάτοικοι της υποχρεώθηκαν δια της βίας να ασπαστούν το ρωμαιοκαθολικισμό

Το 1472 δεν απέμενε πλέον παρά μία μικρή κοινότητα Ορθοδόξων που αριθμούσε εβδομήντα δύο πιστούς και είχε επικεφαλής της τον πρεσβύτερο Ισίδωρο. Κατά τη διάρκεια της λιτανείας των Θεοφανείων την ώρα που κατευθύνονταν από τον ποταμό Αμόβζα για την τέλεση του αγιασμού των υδάτων, οι Τεύτονες Ιππότες τους συνέλαβαν όλους και τους φυλάκισαν στο διοικητήριο. 
Επί δύο ημέρες τους βασάνισαν για να τους εξαναγκάσουν να ασπαστούν τον ρωμαιοκαθολικισμό. 
Οι προσπάθειές τους δεν έφεραν αποτελέσματα και οι Ιππότες άνοιξαν μία τρύπα στον πάγο και τους έπνιξαν όλους στον ποταμό στις 8 Ιανουαρίου. Την άνοιξη, τα τίμια σκηνώματα τους βρέθηκαν άφθορα σε μικρή απόσταση από την πόλη και οι πιστοί τα ενταφίασαν ευλαβικά στο ναό του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: Νέος συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου
Ψηφιοποίηση: Ιστολόγιο Κατάνυξις

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.