Επικαιρότητα

Μοναδικός διαχειριστής του θανατικού ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος

εικόνα άρθρου: Μοναδικός διαχειριστής του θανατικού ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος

οι Χριστιανοί στο άκουσμα ότι το μήνυμα της σωτηρίας τους προερχόταν από τον Νεομάρτυρα τους δεν ακούνε τους γιατρούς

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ζούμε πρωτοφανείς στιγμές ως χώρα. Εν μέσω της κατανυκτικής περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής και εισερχόμενοι στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ θα έπρεπε απ’ άκρη σε άκρη της Πατρίδας μας να ηχούν οι καμπάνες και οι υπέροχοι ύμνοι της Εκκλησίας μας, δυστυχώς με πρόσχημα τον κορονοϊό η Ελληνική Κυβέρνηση και με τις ευλογίες της ΔΙΣ απαγορεύει κάθε Ιερή Ακολουθία και Ιεροπραξία. Γίνονται κάποιες μόνο με την παρουσία των Ιερέων, ψαλτών και νεωκόρων χωρίς την παρουσία των πιστών και δυστυχώς κεκλεισμένων των θυρών. 

Παλεύουν η Πολιτεία, η ιατρική κοινότητα και κάθε κρατικός φορέας να δαμάσουν έναν ιό, ο οποίος τους ξεγλιστρά με μαεστρία και διασπείρεται με πρωτοφανή τρόπο. Αυτοί κάνουν το χρέος τους όπως οφείλουν και οι πολίτες υπακούουν και περιμένουμε όλοι. Πού είναι όμως η επίσημη Εκκλησία να βοηθήσει κι αυτή με τον τρόπο που γνωρίζουμε όλοι τόσα χρόνια, που είναι και ο πλέον αποτελεσματικός, όπως εξάλλου μας έχει καταδείξει και η εκκλησιαστική ιστορία; Το όπλο της Εκκλησίας σε τέτοιες περιόδους πανδημίας είναι οι συχνότατες Ακολουθίες, οι Αγρυπνίες, το Ιερό Ευχέλαιο, οι Παρακλήσεις, οι δεήσεις, οι λιτανείες με τα Ιερά Σκηνώματα και τα Λείψανα των Αγίων μας και φυσικά η κορωνίδα των Ακολουθιών και της Θείας Λατρείας, η Θεία Λειτουργία. Αυτά γινόντουσαν χιλιάδες χρόνια τώρα και όπως όλοι γνωρίζουμε είναι τα πλέον ευεργετικά και αποτελεσματικά. Όμως, δυστυχώς, η ΔΙΣ και οι Ιεράρχες αντί να μιμηθούν το παράδειγμα των προκατόχων τους, οι οποίοι ζητούσαν τη βοήθεια του Θεού με πίστη και υπακοή στο θέλημά Του και χρησιμοποιώντας ως μεσίτες και οδοδείκτες τους Αγίους της Ορθοδοξίας, πράττουν το εντελώς αντίθετο. Φοβούμενοι τον ιό και ξεχνώντας ότι ο Χριστός μας είπε «εγώ ειμί η Ανάστασις και η Ζωή», κλειδώνουν τους Ιερούς Ναούς, γιατί θεωρούν ότι μέσα στον Οίκο Του ο Θεός, δεν μπορεί να εξουδετερώσει ένα μικρόβιο. Κλείνουν λοιπόν το νοσοκομείο που μας έδωσε ο Χριστός κι αφήνουν το ποίμνιο στο έλεος της πανδημίας.

Ευτυχώς όμως για εμάς υπάρχουν τα Συναξάρια, τα οποία δεν μπορούν ούτε να φιμωθούν ούτε να κλειδωθούν. Υπάρχουν εκεί στο πέρασμα των χρόνων, για να μας υπενθυμίζουν ποιος είναι ο θεάρεστος τρόπος διαχείρισης των επιδημιών και των πανδημιών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το θαύμα που επιτελέστηκε στη νήσο της Λέσβου και κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης, από τον Άγιο Θεόδωρο το Βυζάντιο, όταν στο νησί έπεσε η θανατηφόρος πανώλη. Και τότε όπως και τώρα υπήρχε η ιατρική επιστημονική ομάδα η οποία φυσικά προσπαθούσε, αλλά δεν μπορούσε να περιορίσει αποτελεσματικά το κακό. Μόνο που τότε υπήρχε κάτι απλό και βασικό το οποίο τώρα σπάνια το βρίσκεις. Πίστη βαθιά, άδολη και ουσιαστική που λειτουργούσε ως κινητήριος δύναμη, ικανή να κάνει τους Αγίους του Θεού να εμφανίζονται στον Κλήρο και να τον καθοδηγούν, έτσι ώστε να γλυτώνει το ποίμνιο από τα δεινά που τους έβρισκαν και να ενισχύεται η Πίστη τους ακόμα περισσότερο. Βλέπουμε όμως τότε πόσο πολύ ο λαός αγαπούσε το Δεσπότη Χριστό και φυσικά Τον αναγνώριζε με τις πράξεις του ως Παντοδύναμο Θεό! Ενώ όλοι οι γιατροί ήταν αντίθετοι – όπως και τώρα – με τις συναθροίσεις των πιστών στους Ναούς, γιατί τις θεωρούσαν επικίνδυνες για τη μετάδοση της αρρώστιας, εκείνοι τους αγνόησαν και πλημμύρισαν τους δρόμους και τις Εκκλησίες, συμμετέχοντας στις Θείες Λειτουργίες και στις λιτανείες. Και φυσικά το θαύμα πραγματοποιήθηκε, κόντρα στον ορθολογισμό των γιατρών και των ελαχίστων δύσπιστων ή άθεων! 

Ας παραδειγματιστούμε κι ας μάθουμε από τα συναξάρια των Αγίων μας, ποια είναι η σωστή και θεάρεστη διαχείριση των πανδημιών και των προβλημάτων γενικότερα. Κόντρα στα παπαγαλάκια της σημερινής αντιχριστιανικής κυβέρνησης, στην Κολυμπαρίσια ΔΙΣ και στη γενικότερη αθεΐα δυτικού τύπου, καθώς και στην προβληματική πίστη που επικρατεί στον ακατήχητο λαό μας! 

Εμείς ως Κατάνυξη προσπαθούμε να προβάλλουμε τα θαύματα του Άγιου Τριαδικού και Παντοδύναμου Θεού διαμέσου των Αγίων Του. Αν τότε οι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι και δεν έμεναν στην Πίστη, κανείς δε θα τους έσωζε και πιθανότατα το νησί θα είχε αποδεκατιστεί. Ευτυχώς που δεν ακολούθησαν το σημερινό μοντέλο διαχείρισης κρίσεων και όρισαν ως μοναδικό διαχειριστή του θανατικού  τον Άγιο Θεόδωρο το Βυζάντιο και διασώστη τον Ιησού Χριστό! Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στην άκρη, γιατί θεωρείται ότι είναι αδύναμος να προστατεύσει το λαό Του. Δυστυχώς όσοι Τον προσκαλούν, για να τους βοηθήσει διώκονται, φιμώνονται, μηνύονται και τιμωρούνται. Καλή μετάνοια και ο Χριστός θα αναστηθεί ξανά, εις πείσμα όλων των άθεων και άπιστων. Καλό Πάσχα!

Διαβάσαμε στο proskynitis.blogspot.com:


Θαύμα Αγίου Θεοδώρου Βυζαντίου

Το έτος 1832 αποδεικνύεται ολοφάνερη η προστασία του Νεομάρτυρα στη Μυτιλήνη.
Τον χρόνο εκείνο το νησί και ειδικά η πόλη της Μυτιλήνης μαστιζόταν από θανατηφόρο πανώλη. Φόβος και τρόμος είχε καταλάβει τους κατοίκους. Η επιδημία ανελέητη θέριζε ζωές. Τον καιρό εκείνο κατά δεκάδες ενταφιάζαν καθημερινά τους Χριστιανούς και τους Τούρκους. Ο αριθμός τους μάλιστα, ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη και ηλικία, αυξανόταν απελπιστικά.
Πολλοί Χριστιανοί έτρεχαν τότε στον μητροπολίτη και ζητούσαν να ενταθούν οι προσευχές και οι παρακλήσεις της Εκκλησίας, ώστε να γίνει κάποιο θαύμα να γλιτώσουν από το θανατικό. Μητροπολίτης της Μυτιλήνης τον καιρό εκείνο ήτανε ο Πορφύριος, ο οποίος έκανε ότι μπορούσε να παρηγορήσει τον λαό.

Πολλοί όμως, πανικόβλητοι, εγκατέλειπαν την πόλη κι έφευγαν σε χωριά κι ερημιές. Υγειονομικά συνεργεία και γιατροί έφτασαν από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη και προσπάθησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να περιορίσουν το κακό. Η μαύρη σκιά του θανάτου απλωνόταν παντού ανεξέλεγκτα. Όταν όμως οι Χριστιανοί απελπίζονται και με αγωνία και πίστη ζητούν την βοήθεια του Θεού, ο Κύριος θαυματουργεί δια των Αγίων Του. Αυτό έγινε και στην πανικόβλητη Μυτιλήνη που την θέριζε η πανώλης.

Ο Άγιος τους προστατεύει

Ήταν νύχτα της Παρασκευής της πρώτης εβδομάδας Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μια νύχτα αλησμόνητη, ιστορική, κατά την οποία η βουλή του Κυρίου φανερωνόταν θαυματουργικά.

Ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μυτιλήνης Καλλίνικος και μετέπειτα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως καθώς είχε αποκοιμηθεί, στο πρωτούπνι του, ακούει βήματα στην αυλή του σπιτιού του.
Ξαφνικά η πόρτα του δωματίου του ανοίγει και προβάλλει ένα όμορφο λαμπερό παλικάρι μπροστά του και του λέει:
– Γιατί είσαστε όλοι εδώ στο νησί ταραγμένοι και φοβισμένοι;
Γιατί χάσατε την ελπίδα; Δεν ξέρετε ότι εγώ προστατεύω την πόλη;
Τι κάθεστε λοιπόν με σταυρωμένα χέρια;
Πες στον Μητροπολίτη σου να καλέσει όλους τους Χριστιανούς απ’ όλα τα μέρη του νησιού, όπου κι αν έχουν καταφύγει, να προσέλθουν όλοι μαζί στον Μητροπολιτικό ναό και να γίνει εκεί δέηση, παράκληση στον Θεό.
Βγάλετε έπειτα το Λείψανο μου από την κρύπτη του και λιτανεύσατε αυτό σε όλη την πόλη. Έτσι, η θανατηφόρος επιδημία θα σταματήσει αμέσως!

Ο Καλλίνικος βρίσκεται σε ταραχή και έκσταση. Δεν καταλαβαίνει αν αυτό που του συμβαίνει είναι όνειρο η οπτασία.
Παίρνει όμως το θάρρος να ρωτήσει τον νυκτερινό επισκέπτη:
– Και ποιος είσαι εσύ, παλικάρι μου, και για ποιο λείψανο μιλάς;
Ο νέος μ’ ένα γλυκό αγγελικό χαμόγελο του απαντάει:
– Είμαι ο Θεόδωρος!
Ξυπνάει τότε ο Καλλίνικος, ντύνεται βιαστικά και τρέχει να ανακοινώσει στον Μητροπολίτη την εντολή που έλαβε στο όνειρο του από τον θαυματουργό Νεομάρτυρα Θεόδωρο.
Ο Μητροπολίτης χωρίς δισταγμούς και αναβολή επισκέπτεται αμέσως τον Τούρκο διοικητή της Μυτιλήνης και ζητάει την άδειά του να τελέσει αγρυπνία, θερμή παράκληση στον Θεό για τη σωτηρία του λαού από τη φοβερή μάστιγα της πανούκλας. Μέσα στη γενική απόγνωση και ο Τούρκος ελπίζει στο θαύμα και πρόθυμα δίνει την άδειά του.

Αμέσως έπειτα αποστέλλονται παντού «κράχτες», ντελάληδες, αγγελιοφόροι, για να καλέσουν τους Χριστιανούς να συμπροσευχηθούν με ολονύχτια δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό.
Οι γιατροί είναι αντίθετοι στην πραγματοποίηση μιας τέτοιας σύναξης, γιατί τη θεωρούν επικίνδυνη για τη μετάδοση της επιδημίας.
Αλλά οι Χριστιανοί στο άκουσμα ότι το μήνυμα της σωτηρίας τους προερχόταν από τον Νεομάρτυρα τους δεν ακούνε τους γιατρούς.
Έτσι λοιπόν την επόμενη νύχτα πλήθη Χριστιανών απ’ όλα τα μέρη της Μυτιλήνης συρρέουν προς τον Μητροπολιτικό ναό, όπου προσεύχονται γονατιστοί με δάκρυα και παρακαλούν τον Κύριο να τους λυτρώσει από τη φοβερή πανώλη.

Η λιτανεία του Λειψάνου

Κατά τις πρωινές ώρες ο Μητροπολίτης Πορφύριος και ο Πρωτοσύγκελλος Καλλίνικος κατεβαίνουν στην κρύπτη του ιερού του Ναού και βγάζουν το Λείψανο του Αγίου Θεοδώρου.
Μέγα πλήθος πιστών, ανερχόμενο σε χιλιάδες, περιμένει σιωπηλά, υπομονετικά και με κατανυκτική ευλάβεια τη λιτανεία του ιερού Λειψάνου. Κάποια στιγμή στην κεντρική πύλη του Μητροπολιτικού Ναού εμφανίζονται τέσσερις ιερείς να κρατούν ως φέρετρο μια λάρνακα, όπου βρίσκεται το Λείψανο του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου.
Ρίγη συγκινήσεως διαπερνούν τα σώματα των πιστών. Δάκρυα ελπίδας και ευγνωμοσύνης κυλούν από τα μάτια τους. Ψάλτες καλλίφωνοι ψάλλουν ύμνους και ευχαριστίες στον Θεό.

Το Άγιο Λείψανο του Θεοδώρου το συνοδεύουν τρεις ιεράρχες, πολλοί ιερείς και Μοναχοί. Το συνοδεύουν κατά τη λιτάνευση του χιλιάδες πιστών, και οι γέροντες και οι γριές που δεν μπορούν να περπατήσουν βγαίνουν στις πόρτες, στα παράθυρα, στα μπαλκόνια, με λιβανιστήρια να το υποδεχτούν.
Το μοσχολίβανο αρωματίζει ιεροπρεπώς το νησί. Μετά την ιστορική αυτή λιτανεία επικρατεί μια ηρεμία και όλη η ατμόσφαιρα έχει μια παράξενη μοσχοβολιά, που θεωρούνται δείγματα της επίσκεψης της θείας χάριτος.
Το μέγα θαύμα επακολούθησε ολοφάνερο. Την ίδια μέρα το θανατικό της Μυτιλήνης σταμάτησε! Κανένας θάνατος δεν σημειώθηκε από την πανώλη.
Το σεπτό Λείψανο του Νεομάρτυρα δεν το βάλανε πλέον στην κρύπτη, αλλά το τοποθέτησαν στο μεσαίο κλίτος του Μητροπολιτικού Ναού σε προσκύνημα των χιλιάδων πιστών. Εκεί παραμένει έκτοτε και αποτελεί τον ανεκτίμητο θησαυρό της Λέσβου.

Αναμνηστική γιορτή

Για να θυμούνται οι Χριστιανοί το θαύμα του Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου με το οποίο σταμάτησε το θανατικό από την πανώλη στη Μυτιλήνη, καθιερώθηκε από το 1936 και ειδική γιορτή στο νησί.
Η γιορτή αυτή, που επικυρώθηκε και με βασιλικό διάταγμα της 8/5/1937, ορίστηκε να πανηγυρίζεται την 4η Κυριακή του Πάσχα κάθε χρόνο, δηλαδή την Κυριακή του Παραλύτου, οπότε γίνεται και λιτάνευση του ιερού λειψάνου του Αγίου.
Η καθιέρωσή της έγινε με πρωτοβουλία του μακαριστού μητροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου του από Δυρραχίου. Από το 1936 με φροντίδα του προαναφερομένου μητροπολίτου το σεπτό Λείψανο του Νεομάρτυρα τοποθετήθηκε μέσα σε αργυρή πολυτελή λάρνακα σκεπασμένη με κρύσταλλο και φυλάσσεται μέσα σε μια παλιά ξύλινη (λάρνακα).
Το κρυστάλλινο κάλυμμα της λάρνακας επιτρέπει στους πιστούς να βλέπουν το ιερό Λείψανο που έχει σταυρωμένα τα χέρια του Αγίου και φαίνεται η επαφή του δέρματος με τα οστά… Πλήθη Χριστιανών συμμετέχουν στις γιορτές και τη λιτάνευση του Λειψάνου του Αγίου, οπότε και διαβάζονται παρακλητικές ευχές να φυλάττει ο Θεός, δια πρεσβειών και του θαυματουργού Αγίου, τη νήσο από σεισμό, φωτιά και αιματοχυσία. Να προστατεύει τον λαό της Λέσβου από κάθε κακό.
Ο Νεομάρτυρας Θεόδωρος ο Βυζάντιος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Λέσβου, πολιούχος της Μυτιλήνης, και με τη χάρη του Κυρίου το ιερό λείψανο του κάνει θαύματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Εκδόθηκε η αντίχριστη υπουργική απόφαση. Ένοχη η διοικούσα εκκλησία!
– Συνεργασία του Αρχιεπισκόπου με την Πολιτεία και όχι με τον Χριστό! Αδιανόητη φαυλότητα!
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Γιατί πρέπει να ανοίξουν οι Ναοί το Πάσχα
– Τέσσερις δικηγόροι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης περί της απαγόρευσης των λειτουργιών στις Εκκλησίες
– Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού
– Ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας πριν λίγες μέρες μας ξάφνιασε δυσάρεστα, υιοθετώντας μία αινιγματική και διφορούμενη στάση
– Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Έργο του διαβόλου το κλείσιμο των Ναών από την Ιερά Σύνοδο
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Δεν άργησε και το Φανάρι να αποκαλυφθεί!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Πατερικά

14 Μάι

Γέρων Αγάθων Κωνσταμονίτης, Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας (Πάσχα 2009) [Κείμενο & Βίντεο]

Η πραγματική παρακαταθήκη του μακαριστού γέροντος Αγάθωνος Κωνσταμονίτη ήταν ότι σωτηρία υπάρχει μόνο μέσα στην Ορθοδοξία. Μετά από αυτή τη βασική παραδοχή δίδασκε την υπομονή και την ευχή!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.