Επικαιρότητα

Μόνος με τον Θεό…

εικόνα άρθρου: Μόνος με τον Θεό…

Οι αρετές της σιωπής και της διάκρισης….

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Καθισμένος στο δωμάτιο, μόνος μες στην ησυχία του κελιού σου, ίσως και μόνος στη ζωή, με λιγοστούς ή και καθόλου φίλους, με λιγοστούς ή και καθόλου συγγενείς, με ή χωρίς εργασία και πόρους, οι επιλογές είναι δύο.

Η απόγνωση και η ελπίδα.

Εύκολη η απόγνωση. Πόσο εύκολα στήνει τις παγίδες του ο πονηρός για να σε ρίξει στην απελπισία. Στην απογοήτευση για όλα τα λάθη, τις αμαρτίες του παρελθόντος, τις στιγμές όπου όλα έπρεπε να τα αντιμετωπίσεις μόνος.

Άντε πάλι αυτή η λέξη. Αυτό το συναίσθημα της μοναξιάς. Αυτή η απτή πραγματικότητα. Αυτή η κατάσταση που μπορεί να κρατήσει για μια ζωή, να διαιωνίζεται από την πρώτη σου νεότητα.

Όμως, να που παρουσιάζεται η ευκαιρία για τη δεύτερη επιλογή. Την ελπίδα. Πώς αυτό; Μες στη σιωπή –αυτή την τόσο γλυκιά, σπουδαία αρετή!- ανεπαίσθητα, έρχεται στην ψυχή σου η παρουσία του Θεού.

Λέγοντας την ευχή –Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με- (όπως σου έχει μάθει ο αγαπημένος σου πνευματικός) ίσως λίγο βεβιασμένα στην αρχή, αλλά με διάκριση και αυξανόμενη αγάπη για το πρόσωπο του Χριστού στη συνέχεια, νοιώθεις την παρουσία του Κυρίου να γεμίζει την ψυχή σου, το κελί σου.

Αυτή είναι η γέννηση της ελπίδας.

Κι έτσι παύεις να είσαι μόνος. Αρχίζεις να είσαι μόνος με τον Θεό. Μαζί με τον Θεό. Να συμπορεύεσαι με τον Κύριο. Να γίνεται οδηγός σου σε όλα τα μονοπάτια της ζωής σου. Μόνος Αυτός. Μόνο Αυτός.

Και η μοναξιά φεύγει. Με την αναγέννηση της ελπίδας. Με τον ερχομό της αρετής της διάκρισης στην καρδιά. Τα κοσμικά και γήινα, οι μικρότητες και οι διαφωνίες, οι ανασφάλειες, οι θλίψεις και το αίσθημα της μοναξιάς απομακρύνονται. Αποκτάς, με τη χάρη του Κυρίου, τη διάκριση –μέγιστη αρετή- να μη σε απασχολούν τόσο, να μη σε ενοχλούν τόσο, να μη σε πονάνε τόσο.

Τι όμορφο να εξαρτάσαι μόνο από τον Θεό! Να ζητάς τη χάρη Του να σε επισκιάζει! Την προστασία της Παναγίας μας, της πραγματικής και παντοτινής μας Μάνας!

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Ποιος φοβάται;

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. …οι παραβατικοί λαθρομετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν ειδική μεταχείριση από το νόμο σε σχέση με άλλους «εγκληματίες»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.