Επικαιρότητα

«My shadow is pink» («Η σκιά μου είναι ροζ»), Σκοτ Στιούαρτ

εικόνα άρθρου: «My shadow is pink» («Η σκιά μου είναι ροζ»), Σκοτ Στιούαρτ
Γράφει η “Ερατώ”

Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για ένα διεμφυλικό παιδί


Τον Αύγουστο του 2020, ο συγγραφέας Σκοτ Στιούαρτ γράφει ένα άκρως σκανδαλιστικό «παραμύθι». Αφορμή για αυτήν την συγγραφή υπήρξαν τα προσωπικά του βιώματα από τη συνύπαρξη με τον ‘διεμφυλικό’ –όπως τον αποκαλεί- γιο του. Τον Μάϊο του 2022, το βιβλίο μεταφέρεται στην οθόνη, σε μορφή ‘animation’ μικρού μήκους.

Πρόκειται για τη σχέση ενός πατέρα με το γιο του, ο οποίος, ήδη από την ηλικία των 3 ετών, θαυμάζει την ‘Έλσα’, πρωταγωνίστρια του παιδικού έργου της Ντίσνεϋ, Φρόουζεν. Σταδιακά, ο θαυμασμός αυτός μετατρέπεται σε σφοδρή επιθυμία του αγοριού να ντύνεται με τα φορέματα της ‘Έλσας’.

Η συμπεριφορά του μικρού αγοριού προκαλεί τα επικριτικά σχόλια και τις ειρωνείες των συμμαθητών του στο σχολείο (σημ. η υπόθεση του βιβλίου αντικατοπτρίζει επακριβώς τα βιώματα του γιου του συγγραφέα).

Σε συνέντευξή του στον Observer, ο συγγραφέας αναφέρει ότι βοήθησε το παιδί του να εκπληρώσει την έντονη επιθυμία του, να ντυθεί ως κορίτσι. Έραψε δύο φορέματα -αντίγραφα του φορέματος της πρωταγωνίστριας- και, φορώντας τα οι δύο τους, παρακολούθησαν την πρεμιέρα της παιδικής ταινίας.

Διαβάζουμε στο βιβλίο πως ο μπαμπάς του μικρού πρωταγωνιστή έχει μεγαλώσει με έναν «παραδοσιακό, αρσενικό» τρόπο, και αρχικά «νοιώθει άβολα» με την κατάσταση. Σύντομα, ωστόσο, εξοικειώνεται και την αποδέχεται.

Από το «παραμύθι» λείπει η μητρική φιγούρα και οπτική, ενώ οι συμβολισμοί και τα μηνύματα που περνάει σε γονείς και παιδιά είναι αισχρά και έκφυλα.

Παρατήρηση 1η: πολλά παιδιά σε αυτήν την τρυφερή ηλικία των 3-4 ετών έχουν αγαπήσει και έχουν ταυτιστεί με «ήρωες» παραμυθιών ή κινουμένων σχεδίων. Αποτέλεσμα των οπτικών ερεθισμάτων και της καλπάζουσας φαντασίας τους είναι να επιθυμούν αλλόκοτα και περίεργα πράγματα. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώνουν όλες αυτές τις ‘τρελές’ επιθυμίες.

Παρατήρηση-επισήμανση 2η: γνωρίζουμε ότι οι γονείς επιλέγονται ως ‘σκεύη’ από τον Κύριο ημών Ιησού για να κυοφορήσουν μία νέα ζωή. Για κάθε παιδί που θα έρθει στον κόσμο, οι γονείς οφείλουν να είναι πρότυπα, που με τον ορθό-ορθόδοξο βίο τους θα το διαπαιδαγωγήσουν και θα το νουθετήσουν με «νούν Κυρίου». Τα παιδιά που τους εμπιστεύτηκε ο Χριστός, έχουν υποχρέωση να Του τα παραδώσουν αγίους και όχι ανθρώπους διαταραγμένους και μπερδεμένους νοητικά και ψυχικά. Σε περίπτωση που αυτά παραστρατήσουν, να τα καθοδηγήσουν με την προσευχή τους και να τα οδηγήσουν σε έναν έμπειρο-απλανή πνευματικό οδηγό, ώστε να βρουν το δρόμο τους. Γιατί, τι αξία έχουν οι επιθυμίες (οι οποίες, άλλωστε, προέρχονται από τον εγωισμό και τον πονηρό λογισμό μας) μπροστά στη σωτηρία της ψυχής μας;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.