Πατερικά

Να ευεργετούμε όσους μας μισούν και να ωφελούμε όσους μας βλάπτουν (Ιερός Χρυσόστομος)

εικόνα άρθρου: Να ευεργετούμε όσους μας μισούν και να ωφελούμε όσους μας βλάπτουν (Ιερός Χρυσόστομος)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ «ΠΑΤΕΡΑ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ, ΑΣ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΟ
ΠΟΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ· ΟΜΩΣ ΑΣ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΘΕΛΩ, ΑΛΛ’ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ»


Παραθέτουμε σε συνέχειες αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο και τη μετάφραση της ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ «ΠΑΤΕΡΑ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ, ΑΣ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ· ΟΜΩΣ ΑΣ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΘΕΛΩ, ΑΛΛ’ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ».
Επίσης κατά των Μαρκιωνιστών και Μανιχαίων, και ότι δεν πρέπει να ριχνόμαστε στους κινδύνους, αλλά από κάθε θέλημα να προτιμούμε το θέλημα του Θεού. (ΟΜΙΛΙΕΣ ΗΘΙΚΕΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ)

10ο μέρος

Να ευεργετούμε όσους μας μισούν και να ωφελούμε όσους μας βλάπτουν (Ιερός Χρυσόστομος)

Πάλιν εκέλευσε ευ ποιείν τοις μισούσιν ημάς, και καλώς ποιείν τους επηρεάζοντας· τούτο δε δια των έργων εποίησε· των γαρ Ιουδαίων τους δαίμονας εξέβαλε, των καλούντων αυτόν δαιμονώντα, ελαύνοντας ευηργέτει, επιβουλεύοντας έτρεφε, σταυρώσαι βουλόμενους εις βασιλείαν εχειραγώγει. Έλεγε πάλιν τοις μαθηταίς, «μη κτήσασθαι χρυσόν, μηδέν άργυρον , μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας υμών», προς ακτημοσύνην αλείφων· τούτο πάλινδια των έργων επαίδευεν ούτω λέγων· «αι αλώπεκες φωλεούς έχουσι, και τα πετεινά του ουρανού κατασκηνώσεις· ο δε Υιός του ανθρώπου ουκ έχει που την κεφαλήν κλίναι». Και ουκ ην αυτώ, τράπεζα, ουκ οικία, ουκ άλλο τι των τοιούτων ουδέν· ουκ επειδή ηπόρει, αλλ’ επειδή επαίδευε τους ανθρώπους ταύτην ελθείν την οδόν.

Επίσης διέταξε να ευεργετούμε όσους μας μισούν και να ωφελούμε όσους μας βλάπτουν. Και αυτό το έκαμε με τα έργα· γιατί έδιωξε τα δαιμόνια από τους Ιουδαίους, που τον ονόμαζαν δαιμονισμένο, ευεργετούσε εκείνους που τον κατεδίωκαν, έτρεφε εκείνους που τον επιβουλεύονταν, οδηγούσε στη βασιλεία των ουρανών εκείνους που ήθελαν να τον σταυρώσουν. Έλεγε πάλι στους μαθητές του, «μην πάρετε στο ζωνάρι σας χρυσό ή ασημένιο ή χάλκινο νόμισμα», με σκοπό να τους προετοιμάσει στην ακτημοσύνη. Αυτό πάλι το δίδασκε με τα έργα λέγοντας αυτό· «οι αλεπούδες έχουν καταφύγιο και τα πουλιά του ουρανού έχουν φωλιά· ο Υιός όμως του ανθρώπου δεν έχει που να γείρει το κεφάλι του». Και δεν είχε τραπέζι, ούτε σπίτι, ούτε τίποτε άλλο από τα παρόμοια· όχι γιατί ήταν φτωχός, αλλά γιατί δίδασκε τους ανθρώπους ν’ ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΗΘΙΚΕΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΣΧΟΛΙΑ
Από τον
ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Θεολόγο-Φιλόλογο
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Επόπτης 
Παναγιώτης Κ. Χρήστου, Καθηγητής Πανεπιστημίου
Επιμελητής Ελευθέριος Γ. Μαρετάκης, Θεολόγος
ΕΠΕ ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1986

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ katanixi.gr

Δείτε εδώ το 1ο μέρος, εδώ το 2ο, εδώ το 3ο, εδώ το 4ο, εδώ το 5ο, εδώ το 6ο, εδώ το 7ο, εδώ το 8ο, εδώ το 9ο

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.