Επικαιρότητα

Λυπούμαστε για τις διπλωματικές απόψεις σας κ. Ιερόθεε!

εικόνα άρθρου: Λυπούμαστε για τις διπλωματικές απόψεις σας κ. Ιερόθεε!

«δεν θέλει η Εκκλησία να πάρει επάνω της το βάρος ότι μερικοί άνθρωποι αρρώστησαν ή πέθαναν εξαιτίας του συνωστισμού»… (Ναυπάκτου Ιερόθεος)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Συνέντευξη στην εκπομπή “ Ώρα Ελλάδος” του Open Tv, παραχώρησε στις 6 Απριλίου 2020 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος. Ως εκπρόσωπος την Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διερωτήθη για τη στάση της Εκκλησίας στο φλέγον θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στην ενότητα που πρέπει να υπάρχει μέσα στην Εκκλησία, καθώς και γενικότερα στη χώρα μας. Πρόσθεσε πως «η Εκκλησία με σοβαρότητα, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αντιμετωπίζει το θέμα αυτό». Αλήθεια, κ. Ιερόθεε, η Εκκλησία αντιμετωπίζει τέτοια θέματα, όπως μια πανδημία, με τα παραπάνω εφόδια; Εμείς ξέραμε από την Ιερά μας Παράδοση πως τέτοια μείζονα θέματα αντιμετωπίζονται με παρακλήσεις, λιτανείες, αγρυπνίες και πάσης φύσεως πνευματικά όπλα! Αντιθέτως, εσείς σαν Ιεραρχία επιλέξατε να βάλετε λουκέτο στους ναούς, συντασσόμενοι με την αντίχριστη απόφαση της Κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιερόθεος υπογράμμισε πως δέχεται τις προτροπές των ειδικών επιστημόνων που αφορούν την αποφυγή συναθροίσεων και συγχρωτισμού και μάλιστα, επισήμανε πως δε θέλει η Εκκλησία να πάρει επάνω της το βάρος ότι μερικοί άνθρωποι αρρώστησαν ή πέθαναν εξαιτίας του συνωστισμού. Ντροπή σας που παραδέχεστε δημοσίως τον Οίκο του Θεού ως τόπο συνωστισμού! Βέβαια, αλίμονο και στην Ιεραρχία που από τη μία δε θέλει να πάρει το βάρος της ασθένειας των πιστών, αλλά από την άλλη προτιμάει να τους στερήσει το Μέγα “γιατρικό”! Αυτό το βάρος θα ‘πρεπε να αποφύγετε!

Κατά τη ροή της συνέντευξης, τόνισε τη δυσκολία του εγκλεισμού στο σπίτι και σημείωσε πως ελλοχεύουν διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως ενδοοικογενειακά και ψυχικά. Εθελοτυφλεί, ωστόσο, ο κ. Ιερόθεος, καθώς δεν αντιλαμβάνεται το σημαντικότερο πρόβλημα, την αποχή του λαού από την εξομολόγηση, τις Ιερές Ακολουθίες και τη Θεία Μετάληψη.

Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να μείνουν στο πραγματικό Σπίτι τους, που είναι η Εκκλησία, καθώς (καθ’ αυτόν) είναι η παράδοση του τόπου και το κέντρο πολιτισμού μας… Αρχικά, πως θα μείνει ο λαός στην Εκκλησία εφόσον τον έχετε αποκλείσει από αυτήν; Και δεύτερον, πότε έπαψε η Εκκλησία να είναι Ζώσα και Κιβωτός Σωτηρίας, κι έγινε πολιτισμικό προϊόν

Λυπούμαστε, πραγματικά, για τις απόψεις σας κ. Ιερόθεε, γιατί όσο περνάει ο καιρός αποκαλύπτεται συνεχώς η διπλωματία σας!

Κλείνοντας τον σχολιασμό αυτό, θα θέλαμε να δηλώσουμε ως katanixi.gr τον σεβασμό μας προς την επιστήμη και τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά πάνω από όλα έχουμε την πίστη μας στον Θεό και στην Εκκλησία Του! Κι επειδή αυτή την κατανυκτική περίοδο ψάλλαμε τους Χαιρετισμούς στην Κυρία Θεοτόκο, ας θυμηθούμε τους παρακάτω στίχους:

“… Χαίρε, φιλοσόφρους ασόφους δεικνύουσα,

χαίρε, τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα.

Χαίρε, ότι εμωράνθησαν οι δεινοί συζητηταί,

χαίρε, ότι εμαράνθησαν οι των μύθων ποιηταί…”

Διαβάσαμε στο  parembasis.gr:


 Απαντήσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» – OPEN tv

Την Δευτέρα 6 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας τού κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ιορδάνη Χασαπόπουλου και Ανθής Βούλγαρη για την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Τηλεοπτικού Καναλιού OPEN TV.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε εξ αρχής ότι «είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος, και πρέπει αυτήν την εποχή να υπάρχει ενότητα μεταξύ όλων μας και φυσικά σε αυτό συνδράμει και η Εκκλησία. Έχουμε έναν εξωτερικό πόλεμο, έναν εσωτερικό πόλεμο, με την έννοια του ιού, να μην αναπτυχθεί και ένας εμφύλιος πόλεμος». Και «η Εκκλησία με σοβαρότητα, με ψυχραιμία και νηφιαλιότητα αντιμετωπίζει το θέμα αυτό».

Τόνισε επίσης ότι «από πλευράς Εκκλησίας υπάρχει μία υπεύθυνη αντιμετώπιση και υπάρχει μια σοβαρότητα. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος είπε ότι αποδέχεται πλήρως την αγωνία τῆς Ελληνικῆς Πολιτείας, γιατί έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα».

Η Εκκλησία, είπε ο Σεβασμιώτατος, προτείνει να γίνονται οι Ακολουθίες «κεκλεισμένων των θυρών» για τον λόγο ότι «όταν υπάρχει συνάθροιση και συγχρωτισμός μεταξύ των ανθρώπων, όπως λένε οι ειδικοί, τους οποίους εμείς ακούμε και δεχόμαστε, γίνεται διασπορά του ιού και δεν θέλει η Εκκλησία να πάρει επάνω της το βάρος ότι μερικοί άνθρωποι αρρώστησαν ή πέθαναν εξαιτίας του συνωστισμού».

Είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «ύστερα από πολύ μεγάλη συζήτηση, ψυχραιμία, ωριμότητα» πήρε απόφαση «να παροτρύνει και να παρακαλέσει την Πολιτεία να γίνουν όλες οι ακολουθίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα, που είναι η καρδιά του εκκλησιαστικού έτους» «κεκλεισμένων των θυρών» και «έχουμε την ελπίδα ότι η Πολιτεία θα το ακούσει αυτό και θα επιτρέψει να γίνονται αυτές οι ακολουθίες».

Όσον αφορά την ανάγκη αστυνόμευσης των Ναών ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι «η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προτρέπει όλους να δέχονται τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών. Οι Χριστιανοί είναι υπάκουοι συνήθως και πειθαρχούν, όσοι δηλαδή είναι μέλη της Εκκλησίας και τακτικά εκκλησιάζονται, αυτοί πειθαρχούν στην Εκκλησία και τους Ποιμένες». Και εξέφρασε την άποψη ότι «νομίζω δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».

Σχετικά με λεπτομέρειες ο Σεβασμιώτατος παρέπεμψε στην μέλλουσα να εκδοθεί νέα διϋπουργική απόφαση που εκδοθεί πριν το Σάββατο του Λαζάρου, αφού η προηγούμενη διϋπουργική απόφαση «ισχύει μέχρι τό Σάββατο του Λαζάρου». Η «διϋπουργική απόφαση θα τα συμπεριλαμβάνει αυτά πώς θα γίνεται». Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «με καλή διάθεση όλα μπορούν να γίνουν».

Για το θέμα του εορτασμού του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος διευκρίνισε ότι: «Κάθε χρόνο εορτάζουμε την Ανάσταση τού Χριστού το βράδυ, το βράδυ του Πάσχα. Την πανηγυρίζουμε σαράντα μέρες και μετά από σαράντα μέρες πάλι επαναλαμβάνεται η ίδια αυτή ακολουθία. Αυτό θα γίνει και τώρα.  Δεν πρόκειται για μετάθεση της εορτής του Πάσχα. Δεν πρόκειται για μετάθεση της τελετής της Αναστάσεως» Η Ανάσταση θα εορτασθεί «19 Απριλίου, κεκλεισμένων των θυρών, θα εορτασθεί πανηγυρικά όλη αυτήν την περίοδο και όταν θα γίνει η απόδοση της εορτής» στις 26 προς 27 Μαΐου. Υπογράμμισε όμως ότι το σημαντικό είναι μέχρι τότε, σαράντα ημέρες από το Πάσχα, να «εκλείψει ο κίνδυνος μέχρι τότε εκείνη την ώρα, και αυτό πρέπει να παρακαλούμε, να σταματήσει αυτό πρόβλημα το μεγάλο, πού βασανίζει και την υγεία των ανθρώπων και την ψυχική υγεία τών ανθρώπων».

Αναφέρθηκε και στο θέμα της διαμονής των ανθρώπων στο σπίτι λέγοντας ότι «πάλι πρέπει να σας πω ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να λέμε στους ανθρώπους, μείνετε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι σας. Αναπτύσσονται διάφορα ενδοοικογενειακά προβλήματα, ψυχικής υγείας».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος την παρέμβασή του στην εκπομπή είπε: «Εν πάσῃ περιπτώσει το σύνθημα να μείνουμε στο σπίτι το τηρούμε όλοι, όσοι αγαπούμε την Εκκλησία και αγαπούμε τόν Θεό, αλλά πρέπει να τηρούμε και το άλλο σύνθημα, να μείνουμε στο Σπίτι μας, στο πραγματικό μας Σπίτι που είναι η Εκκλησία, που είναι η παράδοση αυτού τόπου, που είναι το κέντρο του πολιτισμού μας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
– Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού
– Ανοιχτές παραμένουν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία
– Ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας πριν λίγες μέρες μας ξάφνιασε δυσάρεστα, υιοθετώντας μία αινιγματική και διφορούμενη στάση
– Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
– Κανονικά η Θεία Κοινωνία λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Έργο του διαβόλου το κλείσιμο των Ναών από την Ιερά Σύνοδο
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Δεν άργησε και το Φανάρι να αποκαλυφθεί!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)

Σχετικά άρθρα

Halloween στα ελληνικά σχολεία

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου Μοντέρνα παιδαγωγική! Μόνο να περνάμε καλά! Αφού περνάμε καλά, όλα καλά! Για τους περισσότερους από εμάς η 1η Νοεμβρίου που πλησιάζει δεν σήμαινε τίποτα. Το φθινόπωρο χρωματιζόταν...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.