Επικαιρότητα

Νέα συνάντηση του Πάπα με τους Ουνίτες της Ουκρανίας εν μέσω της μεγάλης ορθόδοξης κρίσης

εικόνα άρθρου: Νέα συνάντηση του Πάπα με τους Ουνίτες της Ουκρανίας εν μέσω της μεγάλης ορθόδοξης κρίσης

Του Μανώλη Κείου

Δεύτερη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τους Ουνίτες της Ουκρανίας μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών, δείγμα του ότι όσο και θεωρητικά το Βατικανό να δηλώνει πως απέχει από την ορθόδοξη κόντρα για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, συνεχίζει με πλάνο τις κινήσεις του…

Το οικουμενιστικό σχέδιο καλά κρατεί και είχε διαφανεί και στην προηγούμενη συνάντηση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τους επισκόπους της Ουκρανικής Ελληνικής-Καθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες) και μίλησε για το ρόλο του Αγίου Πνεύματος στη συνοδικότητα.

Η συνάντηση με τους επισκόπους των Ουνιτών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου τους στην Ρώμη και ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο «l’Osservatore Romano». Ο Πάπας είπε ότι δεν προσπαθεί να «δημοσιοποιήσει» την εφημερίδα του Βατικανού, αλλά ότι του άρεσε το άρθρο που ασχολήθηκε με την «παρουσία του Αγίου Πνεύματος στο συνοδικό ταξίδι».

Τι δεν είναι Σύνοδος κατά τον Πάπα;

Ο ποντίφικας δήλωσε ότι σήμερα κινδυνεύουμε να πιστέψουμε ότι «να κάνουμε ένα συνοδικό ταξίδι ή να έχουμε μια στάση συνιδιοκτησίας» σημαίνει να κάνουμε μια έρευνα για τις απόψεις και στη συνέχεια να φτάσουμε σε κάποιο είδος συμφωνίας. «Μια σύνοδος δεν είναι ένα Κοινοβούλιο», είπε, «πρέπει να πείτε τα πράγματα, να τα συζητήσετε όπως κάνετε κανονικά, αλλά δεν είναι ένα Κοινοβούλιο».
Σε αντίθεση με την πολιτική, συνέχισε ο Πάπας, μια σύνοδος δεν είναι μια σειρά συμφωνιών: «Σας δίνω αυτό, δώστε μου αυτό». Δεν είναι θέμα διεξαγωγής «κοινωνιολογικών ερευνών» σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει και πώς να το αλλάξουμε.

Τι είναι η Σύνοδος κατά τον Πάπα;

Μια Σύνοδος είναι μόνο Σύνοδος, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, αν είναι παρόν το Άγιο Πνεύμα. «Αν το Άγιο Πνεύμα δεν είναι παρόν, δεν υπάρχει συνοδικότητα», πρόσθεσε. «Πράγματι, αν δεν υπάρχει Εκκλησία, δεν υπάρχει ταυτότητα της Εκκλησίας», συνέχισε ο Πάπας. “Και ποια είναι η ταυτότητα της Εκκλησίας; Ο Άγιος Πάπας Παύλος VI δήλωσε με σαφήνεια: Σκοπός της εκκλησίας είναι ο ευαγγελισμός. Η ταυτότητά της είναι ο ευαγγελισμός”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατέληξε καλώντας τους επισκόπους της Ουκρανικής Ελληνικής-Καθολικής Εκκλησίας να εισέλθουν στη Σύνοδο μαζί με το Άγιο Πνεύμα, ακόμα κι αν σημαίνει να «αγωνιστείτε μέσα σας!». Στο τέλος, όμως, πρέπει να είναι το Πνεύμα που σας οδηγεί. “Αυτό”, είπε, “είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε”.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Ο Αρχιεπ. Θυατείρων προκαλεί την κινέζικη «τύχη» του!

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο Δείπνο της Κινέζικης Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο...

Ο Πάπας Φραγκίσκος προλογίζει το βιβλίο του Περγάμου Ιωάννη

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Την κακία αυτή του Πάπα, που τον χώρισε από την Αλήθεια, ζήλεψε ο «θεολόγος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θέλησε να μιμηθεί το ταλέντο της Δύσης, να εφευρίσκει έτερα Ευαγγέλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.