Επικαιρότητα

Νέα «βόμβα» από Ιεροσόλυμα για το ουκρανικό

εικόνα άρθρου: Νέα «βόμβα» από Ιεροσόλυμα για το ουκρανικό

Πατριάρχης Θεόφιλος: Αναγνωρίζουμε μόνο την εκκλησία υπό τον Ονούφριο

Την επίσκεψη του Μητροπολίτου Μινσκ κ. Παύλου, Πατριαρχικού Έξαρχου Πάσης Λευκορωσίας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους, δέχτηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Θεόφιλος επιβεβαίωσε την πιστότητα του προς την ορθή κανονική τάξη της Εκκλησίας και την υποστήριξή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της Λευκορωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κ.Παύλος εξέφρασε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για το θερμό καλωσόρισμα και «την ευλογία να επισκεφθούμε και να λειτουργήσουμε στα ιερά μέρη της Ιερουσαλήμ που σχετίζονται με τη ζωή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού».

Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Θεόφιλος σημείωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι πάντα ευτυχής να καλωσορίζει τους προσκυνητές από τις αδελφικές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Παύλος «ζούσε, υπηρετούσε και εργάζονταν στην Αγία Γη για πολλά χρόνια».

Συγκεκριμένα ο Παύλος έγινε μέλος της ρωσικής πνευματικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ τον Σεπτέμβριο του 1981 μέχρι τα τέλη του 1988.

Φυσικά, συζητήθηκε και το οξύ θέμα της τρέχουσας Ουκρανικής Εκκλησιαστικής κρίσης, όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και σημειώνοντας ότι είναι βαθιά λυπημένος από αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία.

«Αναγνωρίζω μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία διευθύνεται από τον Μητροπολίτη Ονούφριο», δήλωσε ο Θεόφιλος, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας, το σχίσμα είναι η μεγαλύτερη αμαρτία κατά της Θεϊκής αγάπης, η οποία βρίσκεται στο θεμέλιο της εκκλησιαστικής ενότητα.

Υπενθυμίζεται πως και η Ιερά Σύνοδος της Λευκορωσικής Εκκλησίας έχει καταδικάσει δύο φορές την κίνηση της Κωνσταντινούπολης στην περιοχή της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ομοίως, ο Θεόφιλος εξέφρασε συχνά την υποστήριξή του στην κανονική ουκρανική Εκκλησία με την πάροδο των χρόνων και ιδιαίτερα από τότε που το θέμα έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις αρχικά από τον Απρίλιο του 2018. Εκτός από τις δηλώσεις του, ο Πατριάρχης απέφυγε τη σοβαρή πίεση να συλλειτουργήσει με τους Ουκρανούς μη αναγνωρισμένους τον Ιανουάριο στα Θεοφάνεια.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.