Επικαιρότητα

Νέες Εκκλησιαστικές Πρέσπες: Και η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών»

εικόνα άρθρου: Νέες Εκκλησιαστικές Πρέσπες: Και η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών»

Η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας χαιρέτισε την απόφαση που εκδόθηκε από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως τον Μάιο του 2022, γνωστή και ως «Εκκλησιαστική Πρέσπα»…


Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου, η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, χαιρέτισε «εκθύμως» την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχειου να δεχθεί « εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν τήν Ἱεραρχίαν, τόν κλῆρον καί τόν λαόν τῆς ὑπό τόν Ἀρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Ἐκκλησίας… Ἀναγνωρίζει ὡς ὄνομα τῆς Ἐκκλησίας ταύτης τό «Ἀχρίδος» (νοουμένης τῆς περιοχῆς τῆς δικαιοδοσίας αὐτῆς μόνον ἐντός τῶν ὁρίων τῆς ἐπικρατείας τοῦ κράτους τῆς Βορείου Μακεδονίας)» (Ανακοίνωση Οικουμενικού Πατριαρχείου, 9 Μαΐου 2022). 

Η Εκκλησία της Αλβανίας σημείωσε ότι αναμένει την οριστική ρύθμιση του καθεστώτος της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων και το ακριβές όνομα της, από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως.

Απαρχή νέων δεινών και οδύνων από το Φανάρι

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέσω της αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας με τη σχισματική ψευδομακεδονική Εκκλησία, επιχειρεί να επιδώσει κύρος και να ενισχύσει την προδοτική και ατιμωτική πολιτική «Συμφωνία των Πρεσπών». Η απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει χαρακτηριστεί ως «Εκκλησιαστική Πρέσπα». 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε την 9η Μαΐου 2022, -λησμονώντας τους αγώνες που έδωσαν κατά το παρελθόν οι Ιεράρχες του για την προάσπιση της Μακεδονίας-, χαρακτηρίζει το τεχνητό κρατικό πολυεθνικό μόρφωμα των Σκοπίων ως «κράτος τῆς Βορείου Μακεδονίας» και «Πολιτεία τῆς Βορείου Μακεδονίας».

Η αποδοχή της κρατικής υπόστασης της γείτονος χώρας από το Φανάρι ως κράτος/πολιτεία της «Βορείου Μακεδονίας», εκτός από τους κινδύνους που κυοφορεί και εκκολάπτει για τη χώρα μας, σηματοδοτεί την απαρχή νέων διαιρέσεων, διασπάσεων και σχισμάτων στο σώμα των Ορθοδοξίας.

Η στάση των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών

Έως σήμερα, πολλές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, συντασσόμενες με τη γραμμή της Εκκλησίας της Σερβίας, έχουν σταδιακά προχωρήσει στην αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων κάνοντας χρήση της λέξης «Μακεδονία» ή παραγώγων αυτής («Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», «Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας», «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Βόρειας Μακεδονίας, με έδρα τα Σκόπια»), παρά την αντίθετη θέση του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, το οποίο αναγνωρίζει ως όνομα της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας το «Αχρίδος».

Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία των Σκοπίων, μέσω της Ιεράς της Συνόδου, δηλώνει ότι αποτελεί θεματοφύλακα της ονομασίας «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας» και της «Αυτοκεφαλίας» της, επιμένει να διαστρέφει κατάφωρα την Ιστορική αλήθεια, και διακηρύττει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις επικίνδυνες, αλυτρωτικές και εθνικιστικές της διαθέσεις. 

Δεύτερο σχίσμα προ των πυλών

Μετά την ουκρανική σχισματοαίρεση του άνευ ιερωσύνης και αποστολικής διαδοχής, ψευδομητροπολίτη Κιέβου, Επιφανίου Ντουμένκο, η σχισματική ψευδομακεδονική Εκκλησία έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του Νατοϊκού και Αμερικανόπνευστου Πατριαρχείου Κων/πόλεως και του «πρώτου άνευ ίσων», αιρεσιάρχη και καταφρονητή των Ιερών Κανόνων, Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τη συνέργεια και αρωγή των ελληνόφωνων Εκκλησιών της Ελλάδας και της Αλβανίας.

H Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2022, επισημαίνει εγκαίρως τον κίνδυνο που εγκυμονείται στα σπλάχνα της Ορθοδοξίας, από τη δημιουργία ενός δεύτερου, καταστροφικού και ολέθριου σχίσματος:

«Πολύ μᾶς ἀνησυχεῖ ἡ λεγόμενη «αὐτοκεφαλία» τῆς σχισματικῆς Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων. Οἱ ἁρμόδιοι νά προσέξουν πολύ. Εἶναι ἀρκετό τό ζήτημα πού δημιουργήθηκε μέ τήν λεγόμενη «Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας», ἐξ αἰτίας τῆς ὁποίας σοβεῖ σχίσμα στήν Ὀρθοδοξία. Ἕνα τυχόν δεύτερο σχίσμα θεωροῦμε, ὅτι ἀποτελεῖ «πολυτέλεια» ἀνεπίτρεπτη γιά τήν Ἐκκλησία μας».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Μακεδονία ξακουστή… που τη χαρίζουμε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος 
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων
Η Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Κονίτσης περί της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων
Προδοσία της Μακεδονίας: Η ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος» μένει μόνο στα χαρτιά – Το Χρονικό της ντροπής

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τις αιρέσεις και τα σχίσματα

Άρθρο του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση Ὁμότιμος Καθηγητής Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ. Οἱ Ἱεροί Κανόνες τῆς Ἐκκλησίας ἀπαγορεύουν τήν κοινωνία μέ τούς αἱρετικούς καί σχισματικούς καί δίνουν τήν ἐντολή νά καθίστανται ἀκοινώνητοι οἱ κοινωνοῦντες μέ αὐτούς

Νέο συλλείτουργο του μητροπολίτη Διδυμοτείχου με τους ψευδομακεδόνες. Και η προδοσία συνεχίζεται…

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Τί να κρύβεται άραγε πίσω από τα πάρε-δώσε του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού με τους σχισματικούς των Σκοπίων; Αμετανόητος πορεύεται στο δρόμο της επίγειας ζωής του ο μητροπολίτης...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.