Ελευθέριος Κοσμίδης

Ποιος είναι ο Γεώργιος Κύπρου και ποια η σχέση του με τον Βαρθολομαίο

εικόνα άρθρου: Ποιος είναι ο Γεώργιος Κύπρου και ποια η σχέση του με τον Βαρθολομαίο
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

“Η αγάπη σου είναι ψεύτικη σαν τ΄ Απριλιού το χιόνι πρωί πρωί απλώνεται το μεσημέρι λιώνει”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄ και όσα διαμείφθηκαν πρίν και μετά από αυτή  έπληξαν την κοινή λογική του πιστού λαού.

Γίναμε όλοι μάρτυρες της Πατριαρχικής επιμονής να παραβρεθεί στην εξόδιο ακολουθία, ισοπεδώνοντας με τη βοήθεια των Αμερικάνων κάθε “αξεπέραστο εμπόδιο”, και στη συνέχεια να μας διαβεβαιώνει πως δεν θα αναμειχθεί στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές της Κύπρου.   

Πρόσφατα έλαβε χώρα σε Κωνσταντινούπολη και Χάλκη ένα κατ’ ευφημισμόν επιστημονικό συνέδριο, που προσέβαλε την κοινή λογική του πιστού λαού. Με κάποιο παράδοξο τρόπο  επιχείρησε να συσχετίσει την κλιματική αλλαγή, το θεσμό της οικογένειας, την τεχνητή αναπαραγωγή, τις μεταμοσχεύσεις και τα ζωάκια συντροφιάς. Είναι γνωστό βεβαίως πως ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου.

Ποιος όμως από τους υποψηφίους για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο ήταν ο πιο πιστός φίλος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου;  Μαθαίνουμε από δημοσιεύματα πως γεμάτος ικανοποίηση ο Πατριάρχης, που σημειωτέον δεν αναμείχθηκε καθόλου στις εκλογές, ανταλλάσσει επιστολές με το νικητή των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο. Οι επιστολές αυτές, επί τη εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, δεν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα συμπεράσματα μας, τι εστί Βαρθολομαίος Κωνσταντινουπόλεως και ποιά η σχέση του με τον Γεώργιο Κύπρου, εξήχθησαν πολύ πριν την εκλογή του δευτέρου στον ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των αναγνωστών μας, αναδημοσιεύουμε άρθρο της 11ης Νοεμβρίου 2020: “Ούτε ομοφωνία ούτε ομοψυχία στην Ιερά Σύνοδο για το «Ουκρανικό»: Ψήφοι δέκα – επτά, υπέρ του Αρχιεπισκόπου, με ανταλλαγή βαριών κουβέντων”, για να εννοήσουμε όλοι ποιο το διακύβευμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο: 

“Μέσα σε άσχημο κλίμα συνήλθε σήμερα η Ιερά Σύνοδος για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας της Κύπρου στο λεγόμενο «Ουκρανικό». Σύμφωνα με πληροφορίες  ανταλλάγησαν βαριές κουβέντες μεταξύ των ιεραρχών, παρά τις προχθεσινές δηλώσεις (μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου της Τρίτης) του εκπροσώπου Τύπου της Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ότι η προσπάθεια ήταν να ληφθεί ομόφωνα η απόφαση.

Τελικά, πέρασε η θέση του Αρχιεπισκόπου για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας, με δέκα ψήφους υπέρ και εφτά κατά.

Κατά της απόφασης του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου, κ. Επιφάνιο, ψήφισαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κύκκου και Μόρφου και οι Επίσκοποι Νεαπόλεως, Λήδρας και Αμαθούντος

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους και το θέμα της μνημόνευσης του Μητροπολίτη Κιέβου, κ. Επιφάνιου, θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου μετά το πέρας της συνεδρίασης”.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Τα αποτελέσματα των εκλογών για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Εκκλησία της Κύπρου 
Το παρασκήνιο της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στην κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Σχετικά άρθρα

Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Θα μεταβούμε μαζί με τον Πάπα στη Νίκαια το 2025 για ένα ιστορικό εορτασμό της επετείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε παπικά ιστολόγια (The Tablet, The Pillar) η οργανωτική επιτροπή για τον προγραμματισμό του εορτασμού αποτελείται από τέσσερις Παπικούς και τέσσερις Ορθοδόξους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.