Συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τον Μητροπολίτη Πάφου να γίνεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Από σήμερα το πρωί, παραμονή των Χριστουγέννων, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος επικράτησε στην ψηφοφορία των μελών της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου. Ο Πάφου Γεώργιος έλαβε 11 ψήφους, ο Μητροπολίτης Λεμεσού 4, ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας έλαβε χώρα στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα. Προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στην οποία παρέστησαν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου εισήλθε εντός του παλαιού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη, με τους πιστούς να φωνάζουν «άξιος».

Με μία πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος φαίνεται ότι επικράτησε η λογική της “κυπριακής πνευματικότητας”, όρο που χρησιμοποίησε ο Πάφου Γεώργιος για να αντιδιαστείλει την δική του υποψηφιότητα από αυτήν του ανθυποψηφίου του Λεμεσού Αθανάσιου. Ο δε Επίσκοπος Λεμεσού Αθανάσιος, για δεύτερη φορά υποψήφιος για τη θέση του Αρχιεπισκόπου, είναι ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών. Η πρωτιά του στην πρώτη φάση των εκλογών, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Γεώργιο, φανερώνει την επιρροή που έχει στο Κυπριακό Ορθόδοξο λαό. Η επιλογή όμως από την Ιερά Σύνοδο του Γεώργιου δείχνει προς ποιά πνευματικότητα γέρνει η ηγεσία της Κυπριακής Εκκλησίας.

Ευχή όλων είναι να αποδειχθεί και εν τοις πράγμασι άξιος ο Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Η Κυπριακή Εκκλησία είναι η αρχαιότερη αυτοκέφαλη Εκκλησία και ο ρόλος της στην Ορθοδοξία είναι πολύ σημαντικός. Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασε στην προεκλογική περίοδο αλλά και παλαιότερα δεν προοιωνίζονται μια παραδοσιακή και καθ’ όλα Ορθόδοξη πορεία. Ας ελπίσουμε ότι θα μας διαψεύσει προς δόξαν της Εκκλησίας της Κύπρου και της παγκοσμίου Εκκλησίας.

Ο Θεός να φωτίσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο για το καλό των Κυπρίων αδερφών μας, στους οποίους ευχόμαστε καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra