Επικαιρότητα

Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο στον Βόλο – Ο Οικουμενισμός σε άλλο level

εικόνα άρθρου: Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο στον Βόλο – Ο Οικουμενισμός σε άλλο level
Άρθρο της Κωνσταντίνα Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η οικουμενιστική δραστηριότητα του κ. Ιγνατίου, της Ακαδημίας του και των διεθνών τους φίλων ανέβηκε level…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η έναρξη του Συνεδρίου

Από την 11 έως 15 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου το 2ο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association) με θέμα «Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία».

Το καλωσόρισμα 

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ακολουθία του Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος στον χαιρετισμό του φανέρωσε ευθύς εξαρχής την οικουμενιστική στόχευση του συνεδρίου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της Θεολογίας αλλά στα δικά του οικουμενιστικά πλαίσια όπου η Εκκλησία δεν ελέγχει και κρίνει τον κόσμο αλλά συμφύρεται με αυτόν : «…χρειάζεται η Θεολογία, ως η προφητική και κριτική φωνή της Εκκλησίας, να μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ο κόσμος μας θέτει σήμερα και τα οποία συχνά είναι πολύ διαφορετικά απ’ αυτά του παρελθόντος… αυτό που χρειάζεται είναι οι διαρκείς συνθέσεις στο εκάστοτε παρόν, ώστε να μπορέσει, αξιοποιώντας τα πρόσφορα ερμηνευτικά εργαλεία, να εγκεντρίσει δημιουργικά τον δημόσιο λόγο με το αποστολικό κήρυγμα, το πνεύμα των Πατέρων και το ευχαριστιακό ήθος της λατρείας μας…». Και ξεπερνώντας τα όρια ευχήθηκε το Συνέδριο , «να γονιμοποιήσει μια ανοικτή, δημόσια θεολογία, να πραγματώσει στην πράξη την ενότητα μέσα στην ποικιλία, εικονίζοντας, έτσι την αρχετυπική Τριαδική ενότητα»

Κατά μέτωπον επίθεση προς τους Ρώσους

Στην έναρξη του Συνεδρίου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, αναφέρθηκε σε τι άλλο παρά στις κινήσεις του Πατριαρχείου Μόσχας και την αίρεση του εθνοφυλετισμού και παρότρυνε τους συνέδρους: «να καταδικάσουμε ξεκάθαρα τον εθνοφυλετισμό στους κόλπους της Ορθοδοξίας, να πάρουμε θέση για τα όσα αντικανονικά συμβαίνουν σήμερα από το Πατριαρχείο Μόσχας στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».

Σκάνδαλο η συμμετοχή μονοφυσιτών ως δήθεν Ορθοδόξων

Εκείνο που προκαλεί σκάνδαλο ολκής είναι ότι το Συνέδριο συμπεριέλαβε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες και την αντιπροσωπεία των Μονοφυσιτών οι οποίοι αναφέρονται με τον άκρως παραπλανητικό όρο Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στην ανακοίνωση για το πέρας των εργασιών του συνεδρίου αναφέρεται ότι : “ενώ το 90% των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκαν από ορθόδοξους ακαδημαϊκούς  (τόσο των Ορθόδοξων Εκκλησιών όσο και των Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών), Καθολικοί και Προτεστάντες Χριστιανοί παρουσίασαν επίσης ερευνητικές εργασίες.”

Η ομαδοποίηση των Ορθοδόξων και τον Μονοφυσιτών γίνεται στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αλλά το να γίνεται μέσα στα όρια της δικής μας Εκκλησίας, κατά το κοινώς λεγόμενο “μέσα στα μούτρα μας” συνιστά προσπάθεια εκμαυλισμού του θρησκευτικού μας αισθητηρίου. Τα βλέπαμε να γίνονται έξω, τώρα ο “Άγιος” Δημητριάδος μας τα έφερε και στην Πατρίδα μας.

Επίσης από την ανακοίνωση για το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρξε και συμμετοχή των Μονοφυσιτών στην κοινή λατρεία. Αλλιώς προς τί η αναφορά της παρουσίας μονοφυσίτη ιεράρχη στην αναφορά της λατρευτικής δραστηριότητας κατά την διάρκειας του Συνεδρίου; Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ”….το Συνέδριο ….άνοιξε με προσευχή, περιελάμβανε καθημερινή λατρεία και έκλεισε με τη Θεία Λειτουργία. Η παρουσία ιεραρχών από οκτώ Εκκλησιές (επτά Ορθόδοξες και μία Ανατολική Ορθόδοξη), μαζί με πολλούς κληρικούς και μοναχούς, ανέδειξε την πνευματική και εκκλησιαστική ποιότητα του συνεδρίου, υπενθυμίζοντας στους συμμετέχοντες ότι η κοινότητα των διανοουμένων υπηρετεί επίσης και την Εκκλησία.” 

Επόμενο συνέδριο το 2025

Το επόμενο συνέδριο του I.O.T.A. θα γίνει το 2025 κατόπιν προτροπής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: “Το 2025, μετά από πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η IOTA θα διοργανώσει το Συνέδριο «Το Πιστεύω της Νίκαιας» για τον εορτασμό των 1700 χρόνων από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια το 325 μ.Χ.. Το Συνέδριο αυτό  θα εξερευνήσει την κληρονομιά της Νίκαιας, τη σύγχρονη πρόκληση της ομολογίας του Χριστού ως Υιού του Θεού και Κυρίου και Σωτήρα, και τα θέματα ανάλογης σπουδαιότητας που αντιμετωπίζει ο Χριστιανισμός και ο κόσμος σήμερα.“ Το 2025 αναμένεται καυτό εξ απόψεως ορθοδοξίας. 

Κατόπιν των ανωτέρω να “συγχαρούμε” τον Μητροπολίτη Βόλου και Αλμυρού Ιγνάτιο και την Θεολογική του Ακαδημία Βόλου για την φιλοξενία του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου. Με διαρκείς συνθέσεις στο εκάστοτε παρόν, σύμφυρση αποστολικού κηρύγματος και δημόσιου λόγου, δημόσια θεολογία, κοινή λατρεία με μονοφυσίτες κάτω από την ομπρέλα μιας τάχα κοινής Ορθοδοξίας, ισότιμη συμμετοχή στο “Ορθόδοξο” συνέδριο Καθολικών και Προτεσταντών, προετοιμασία για την υποδοχή της ενώσεως υπό τον Πάπα το 2025… η οικουμενιστική δραστηριότητα του κ. Ιγνατίου, της Ακαδημίας του και των διεθνών τους φίλων ανέβηκε level, για να εκφραστούμε και μεις με διεθνείς όρους. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο «Εκκλησιών» (ή Αιρέσεων) 
Ακαδημία Οικουμενιστικών Σπουδών Βόλου!
Η κουλτουροπαθιασμένη Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ως διαθρησκειακό περίπτερο

Σχετικά άρθρα

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.