Ελένη Καμπούρη
Γάμοι καθημερινές λόγω μποτιλιαρίσματος! Ξεφτιλίζεται το Ιερό Μυστήριο του γάμου με την ανοχή της Εκκλησίας
5 Ιούν 2022
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Η εκκοσμίκευση τελικά είναι εδώ και αυτή πρέπει να βάλουμε στο περιθώριο κι όχι το ορθόδοξο φρόνημά μας…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ο ορθόδοξος χριστιανικός γάμος αποτελεί μία θεοσύστατη πράξη. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο ο Απόστολος Παύλος ονομάζει Μέγα Μυστήριο. Δυστυχώς όμως δεν αντιμετωπίζεται πλέον όπως αρμόζει. Τείνει να πάρει τη μορφή μιας κοσμικής φιέστας ή να εξισωθεί δυστυχώς με τον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρακάτω είδηση που διαβάσαμε στο διαδίκτυο. “….εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, το 2022 συσσωρεύτηκαν γάμοι δύο ετών, με αποτέλεσμα οι μελλόνυμφοι να μη «χωράνε» πλέον στα Σαββατοκύριακα…..Οπότε δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που κατέφυγαν στη λύση να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου άλλες ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και την ‘αδικημένη’ Δευτέρα……. Πρώτη σε προτίμηση, βέβαια, όπως λένε οι διοργανωτές, είναι η Παρασκευή, ακολουθεί η Πέμπτη και αφού οι διαθέσιμες ημέρες και ώρες έχουν και σ’ αυτή την περίπτωση εξαντληθεί, είδαν με άλλο μάτι και τη λιγότερο συμπαθή πρώτη μέρα της εβδομάδας. Οι γάμοι που γίνονται μεσοβδόμαδα είναι κυρίως πολιτικοί, από ζευγάρια νεότερης ηλικίας και συνήθως έχουν μικρότερο αριθμό καλεσμένων”.
Είναι ολοφάνερη πλέον η προσπάθεια που γίνεται να εξισώσουν τον πολιτικό γάμο με το θρησκευτικό. Απαξιώνεται το ιερό μυστήριο του γάμου και αντιμετωπίζεται σαν ένα κοσμικό γεγονός ή ακόμη χειρότερα σαν συμφωνητικό κοινής ζωής και πορείας.
Εργαλειοποιώντας τον κόβιντ για άλλη μία φορά, κατόρθωσαν οι κυβερνώντες να παρέμβουν ωμά στα ενδοεκκλησιαστικά και δογματικά μας και να αλλοιώσουν το χαρακτήρα και την ουσία του ιερού αυτού μυστηρίου. Αντίσταση και διαμαρτυρία δε βλέπουμε από πουθενά. Η ΔΙΣ τους παρέδωσε τα σκήπτρα και αλωνίζουν ελεύθερα. Αλήθεια, μήπως ξέχασαν ότι Τετάρτη, Παρασκευή και τις Σαρακοστές δεν γίνονται γάμοι; Έχει σκεφτεί η ΔΙΣ ότι αν ανεχτούν τέτοιες τακτικές, αυτό αποτελεί ποιμαντικό έγκλημα, γιατί καταδικάζονται οι μελλόνυμφοι στην παραμονή της κατάστασης της πορνείας – αν έχουν προγαμιαίες σχέσεις – ή μπαίνουν σε πειρασμό όσα ζευγάρια ασκούν την παρθενία (αν και σπάνιο αυτό στις μέρες μας); Γενικά η Εκκλησία θα έπρεπε σε όλα να έχει πνευματικό λόγο, αλλά δυστυχώς “λάμπει” με την ανυπαρξία της.
Εύκολα, βέβαια, διαπιστώνουμε πως για τον ακατήχητο δεν έχει διαφορά ο τρόπος και ο τόπος που θα τελεστεί ο γάμος του. Όλο αυτό γίνεται απροϋπόθετα. Όταν υπάρχει έλλειψη χριστιανικής συνείδησης, όλη η διαδικασία της τέλεσης του γάμου, καθώς και η προετοιμασία του (αυτό περιλαμβάνει και την πνευματική προετοιμασία, η οποία τις περισσότερες φορές είναι ανύπαρκτη) μοιάζει περισσότερο με κοσμικό δρώμενο ή απλά ανειλημμένη υποχρέωση. Ένα σύμφωνο συμβίωσης ή μια παράνομη πνευματικά ένωση σ’ ένα δημαρχείο, ημέρα Παρασκευή, δεν αποτελεί γι’ αυτούς κάτι το μεμπτό.
Αν όμως πραγματικά κάποιος ενδιαφέρεται για την ουσία, που είναι το μυστήριο και θέλει να ακολουθήσει το Θείο θέλημα, βρίσκει και ημερομηνία και μέρος και ό,τι είναι πραγματικά θεάρεστο. Κάνει μια συνειδητή επιλογή το πώς θα ζήσει και το πώς θα διαχειριστεί αυτή την επιλογή του. Αν θέλει να τελέσει θρησκευτικό γάμο και περιφρονεί τις κοσμικότητες, δεν τον ενδιαφέρει, αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι ή αν η εκκλησία που θα παντρευτεί του προσφέρει κοινωνική καταξίωση κλπ. Ο χριστιανικός γάμος γίνεται για να πάρουν οι μελλόνυμφοι την ευλογία του Θεού και όχι του δημάρχου ή του συμβολαιογράφου. Ακόμη και τώρα που δυσκολεύουν οι συνθήκες της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας, ένας θρησκευτικός γάμος μπορεί να γίνει με λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόσμο, δίχως τυμπανοκρουσίες και πανηγύρια. Δίνουμε έτσι την αξία στο ίδιο το μυστήριο, διαφυλάττουμε ουσιαστικά την Πίστη μας και την πνευματική μας κατάσταση.
Ποιο φαίνεται, όμως, πώς είναι το επόμενο βήμα; Να καταργήσουμε τις θρησκευτικές τελετές, γιατί υπάρχουν λοιμώξεις; Μήπως να καλύπτουμε και διαδικτυακά τον γάμο, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις στις κηδείες; Όλα ίσιωμα, ισοπέδωση σε όλα…Και εμείς όλοι καθισμένοι στον καναπέ μας, αδιάφοροι δε θα βρισκόμαστε κοντά στους μελλόνυμφους, οι οποίοι χρειάζονται την προσευχή μας σε μία τόσο σημαντική στιγμή της ζωής τους. Είναι αυτό θεάρεστη και ορθόδοξη στάση;
Ας αναλογιστούμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Και μιλάμε φυσικά και για τους πολίτες αλλά και για τους Ιεράρχες. Οι πολίτες φορτώνονται με κρίματα συμμετέχοντας σε πολιτικούς γάμους ή σύμφωνα συμβίωσης και οι Μητροπολίτες διαπράττουν μέγα ποιμαντικό σφάλμα, συναινώντας σ’ ένα ακόμη αντιχριστιανικό και δαιμονικό κυβερνητικό μέτρο. Μπορεί οι “sold out” Κυριακές να φαντάζουν ως “δύσκολη εξίσωση”, είναι όμως απείρως σημαντικότερο να μην χάσουμε την ψυχή μας εξαιτίας του ωχαδερφισμού μας. Το “δεν βαριέσαι…μια απλή εκδήλωση είναι…δεν χάθηκε κι ο κόσμος, ας κάνω μία Τετάρτη έναν πολιτικό γάμο για να αποφύγω την ταλαιπωρία”, σημαίνει άμβλυνση του ορθόδοξου φρονήματός μας. Η εκκοσμίκευση τελικά είναι εδώ και πρέπει αυτήν να βάλουμε στο περιθώριο και σε καμία περίπτωση το ορθόδοξο φρόνημά μας.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Πολιτικοί γάμοι στη Θεσσαλονίκη… Μπροστά στη φινετσάτη ολιγόλεπτη δεξίωση, πατάσσεται πλήρως ο φόβος του…
– Από τον παπά στον… δήμαρχο: Περισσότεροι οι πολιτικοί γάμοι από τους θρησκευτικούς
– Εκπαιδευτικό βιντεάκι του ΙΕΠ προωθεί τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων
– Απόφαση βόμβα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επιβάλλει έμμεση αναγνώριση ομοφυλοφιλικής οικογένειας…