ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Αμερικής Ελπιδοφόρος: Τα ποσά που «ζαλίζουν»
28 Ιούλ 2022
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Ο οικονομικός προϋπολογισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το 2023-2024…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Έγκριση προϋπολογισμού
Το απόγευμα της Πέμπτης 7 Ιουλίου του 2022, εγκρίθηκε, από λαϊκούς και κληρικούς, ο οικονομικός προϋπολογισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά τη διάρκεια της 46ης τακτικής Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στο ξενοδοχείο Marriott Marquis της Νέας Υόρκης.
Η Συνέλευση συγκλήθηκε υπό την επίβλεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, του αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Τζον Κασιματίδη και άλλων Μητροπολιτών και Επισκόπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, το κεφάλαιο του ετήσιου προϋπολογισμού που προέρχεται από τις υποχρεωτικές συνεισφορές των κοινοτήτων (δηλαδή από τους πιστούς της κάθε κοινότητας) προς την Αρχιεπισκοπή, για το έτος 2023 ανέρχεται στα $25.370.000 και για το έτος 2024 στα $25.779.000.
Τα σταθερά και τα προσαυξανόμενα ποσά
Τα κονδύλια που θα δοθούν σε υπηρεσίες, διακονίες και τμήματα προσκείμενα στην Αρχιεπισκοπή κυμαίνονται σε σταθερά επίπεδα και για τα δυο έτη. Εξαίρεση αποτελούν τα κονδύλια που αφορούν μισθούς ιερέων και ευεργετήματα, τα οποία κάθε χρόνο (από την 1η Ιανουαρίου) παίρνουν προσαύξηση ανάλογα με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και τη μισθολογική κλίμακα.
Έτσι, ενώ για τα έτη 2023 και 2024, ο προϋπολογισμός προβλέπει, παραδείγματος χάριν για το Τμήμα Επικοινωνιών $600.000 για κάθε έτος, για το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων $200.000 για κάθε έτος, για τον Τομέα Οικονομικών $299.000 για κάθε έτος, αντίστοιχα, για το Γραφείο του Αρχιεπισκόπου τα ποσά είναι $800.000 για το έτος 2023 και $850.000 για το έτος 2024. Τα όμοια παρατηρούνται και για το Γραφείο του Πρωτοσύγκελου Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου, καθώς για το 2023 το ποσό ανέρχεται στα $580.000 και για το 2024 ανέρχεται στα $600.000.
Αναφερόμενοι στα ποσά που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό τα επόμενα δύο έτη, αξίζει να αναφέρουμε, παράλληλα, πως εκείνο που προβλέπεται για την Κατηχητική παιδεία είναι $450.000 για κάθε έτος, ενώ αντίστοιχα για τις Οικουμενικές δραστηριότητες (κονδύλι που σε παλαιότερα έτη, π.χ. το 2018, δεν υπήρχε) το ποσό αυξάνεται στα $500.000.
Δηλαδή, ο Οικουμενισμός επιχορηγείται περισσότερο από την Κατήχηση που αποτελεί το σημαντικότερο έργο της Ορθοδοξίας μας.
Επί τη ευκαιρία, αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομική εισφορά που προβλέπεται να δοθεί από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς το Οικουμενικό πατριαρχείο είναι $1.500.000 για κάθε έτος για την επόμενη διετία. Και πολύ πιθανόν το κονδύλι αυτό να είναι και ένας ακόμα λόγος για τη δυσκολία του κ. Βαρθολομαίου να αναιρέσει την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη που έχει στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο μετά τα διαμειφθέντα με τη βάπτιση τέκνων του ομόφυλου ζεύγους εξ Αμερικής στην Αθήνα.
Αλλαγή δόγματος με οικονομικά κριτήρια -Μισθοί δύο ταχυτήτων
Συνεχίζοντας με τα οικονομικά δρώμενα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικό ότι οι μισθοί των Μητροπολιτών, των Επισκόπων και των Πρωτοσυγκέλων δεν εμφανίζονται πουθενά λεπτομερώς καταγεγραμμένοι στον γενικό οικονομικό προϋπολογισμό. Σε ελεύθερη μετάφραση, τα ποσά πολύ πιθανόν να κινούνται πίσω από τις κουΐντες, σε υψηλά επίπεδα, μαζί με τα φιλοδωρήματα που δίνονται σε Μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις. Αυτό το γεγονός συνιστά την κύρια αιτία μεταγραφών ιερέων (Ρώσων και Βουλγάρων) από άλλες δικαιοδοσίες, καθώς επίσης και την προσέλευση προσηλύτων στη συγκεκριμένη Αρχιεπισκοπή, της οποίας οι ιερείς θεωρούνται οι πλέον υψηλόμισθοι όλων των Ορθόδοξων δικαιοδοσιών των ΗΠΑ και της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο (μαζί και της Ελληνικής Επικράτειας).
Στον αντίποδα, όμως, παρατηρούνται και τεράστιες ανισοκατανομές μισθών και ευεργετημάτων, όπου ιερείς με πάνω από 50 χρόνια υπηρεσίας, ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με τη μισθολογική κλίμακα της Αρχιεπισκοπής, να λαμβάνουν εξαψήφιο αριθμό στον ετήσιο μισθό τους, δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις $50.000 κατά έτος ή δυσκολεύονται κυριολεκτικά να βιοποριστούν. Ο λόγος της χαοτικής διαφοράς μεταξύ των μισθών των κληρικών δε φαίνεται να δικαιολογείται ξεκάθαρα. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.
Συμπερασματικά:
Σαφώς η εικόνα του προαναφερθέντος οικονομικού προϋπολογισμού ως ιδέα απέχει παρασάγγας από την αλλαγή προσανατολισμού που είχε εξαγγείλει με αποφασιστικότητα η Ορθόδοξη Εκκλησία προ εξαετίας: την απελευθέρωση της ως εργοδότρια από την εξάρτηση του χρήματος και τη σύνδεση με τον πνευματικό της ρόλο που θα μεταμορφώσει τον κόσμο προς το καλύτερο με γνώμονα την δικαιοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη. Το ερώτημα είναι: επρόκειτο για ένα σχέδιο με αγαθή προαίρεση που απλώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ; Ή ξεκίνησε να υλοποιείται αλλά στην πορεία έπεσε σε σκοπέλους ανυπέρβλητους;
Το χρήμα σημαίνει κάτι που το χρειαζόμαστε και μας είναι αναγκαίο. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό να θυμάται κανείς είναι ότι το χρήμα είναι εργαλείο και εξυπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίστροφο. Αν ο άνθρωπος μπει στην υπηρεσία του χρήματος τότε ο κίνδυνος τόσο για την αποστράγγιση της ανθρώπινης ακεραιότητας όσο και για την αποδυνάμωση της διδασκαλίας του Ευαγγελίου είναι μεγάλος και υπαρκτός και κατευθύνει μακρυά από την άσκηση, την επαγρύπνηση και στο τέλος την χριστιανική συνείδηση.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra