Ελένη Παπασταματάκη

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες

εικόνα άρθρου: Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι μόνο για τις ελληνόφωνες Εκκλησίες…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Προκλητικός και με θράσος ο Αρχιεπίσκοπος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανος, δηλώνει σε δημοσιογράφο σερβικής εφημερίδας: «Το Αχρίδος είναι για τους ελληνόφωνους-Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες».

Τα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο ανέφικτες και ουτοπικές ήταν οι δικλείδες ασφαλείας που έθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και πόσο υποκριτική ήταν η στάση του Αρχιεπισκόπου της ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων Στεφάνου. Όχι πως δεν το περιμέναμε…

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Στέφανο αν είναι αποδεκτό από την πλευρά της Μακεδονικής Εκκλησίας (όπως την αποκάλεσε ο ίδιος) το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» με το οποίο έχει αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκείνος απάντησε ότι γνωρίζει την ευαισθησία που υπάρχει στον Ελληνόφωνο κόσμο αναφορικά με το ζήτημα. Διευκρίνισε ότι η ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι μόνο για τις ελληνόφωνες Εκκλησίες και ότι δεν μπορεί να λέγονται τίποτα άλλο από «Μακεδόνες».

Θέλοντας να δείξει τη «συγκατάβασή» του δήλωσε: «Δεν θα τους ζητήσουμε να μας αποκαλούν με ένα όνομα που δεν τους αρέσει» και συνέχισε «Εφόσον είμαστε οι κληρονόμοι της περίφημης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το να μας προσφωνούν με αυτό το όνομα από την πλευρά τους δεν είναι πρόβλημα για εμάς».

Ω της μεγαλοκαρδίας του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου!

Τέλος, επικαλέστηκε την κατανόηση εκ μέρους των αδερφών αρχιερέων και γενικά του πιστού λαού του Ελληνόφωνου Ορθόδοξου κόσμου, ότι δεν μπορούν να ονομάζονται τίποτε άλλο εκτός από Μακεδόνες. Και ότι η Εκκλησία είναι τόσο «Μακεδονική» όσο και Αχρίδος!

Να πούμε ότι μας άφησε ενεούς ο επίσκοπος της ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων; Και φυσικά όχι, καθώς ο ίδιος προέρχεται από έναν λαό που έχει γαλουχηθεί με το ψέμα, και οι οποίοι αποτελούν τους πλέον φιλόδοξους παραχαράκτες της ιστορίας. Γνωρίζουμε ότι επιδίδονται χρόνια στην υφαρπαγή του ιστορικού μας ονόματος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσής μας. Η αλγεινή Συμφωνία των Πρεσπών τα απέδειξε όλα αυτά.

Αυτή τη φορά μέσω της εκκλησιαστικής εξουσίας, η γείτονα χώρα λυμαίνεται την πατρίδα μας και την ιστορική της υπόσταση. Έρχεται ο Επίσκοπος Στέφανος να αποφανθεί, ότι χάριν μιας ευαισθησίας των Ελλήνων δόθηκε η ονομασία “Αρχιεπισκοπή Αχρίδας”. Μας κάνουν δηλαδή και χάρη! Αυτοί που και ιστορικά και εκκλησιαστικά δεν αξιώνονται ούτε και αυτό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, όπως παρουσίασε αναλυτικά ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ πατέρας Θεόδωρος Ζήσης στη σχετική ομιλία του.

Το χρονικό της απάτης

Προς υπενθύμιση παραθέτουμε τα γεγονότα προ και μετά την αποκατάσταση του σχίσματος της ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων.

Στις 9 Μαΐου 2022 το Οικουμενικό Πατριαρχείο «Δέχεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν την Ιεραρχίαν, τον κλήρον και τον λαόν της υπό τον Αρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Εκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος…» ενώ στην 3η παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι «Αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας ταύτης το “Αχρίδος” (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας), ως υπεσχέθη εγγράφως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο Προκαθήμενος αυτής, αποκλείουσα τον όρον “Μακεδονική” και οιοδήτι άλλο παράγωγον της λέξεως “Μακεδονία”.

Έκτοτε οι ανώτατοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες της Σερβίας και των Σκοπίων στις επίσημες ανακοινώσεις τους, αποκαλούν την ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» (με ή χωρίς την ονομασία Αχρίδος).

Η αρχή έγινε στις 16/05 όταν το Πατριαρχείο Σερβίας μετά τη συνεδρίαση που είχε στην κρύπτη του Αγίου Σάββα, ανακοίνωσε:

«Έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της “Μακεδονικής Ορθόδοξης ΕκκλησίαςΑρχιεπισκοπή Οχρίδας” με την οποία αποδέχεται το γενικά αναγνωρισμένο κανονικό καθεστώς που της παραχωρήθηκε το 1959 …η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων αποφάσισε:

[…] η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων δεν προτίθεται να εξαρτήσει τη νέα αδελφή Εκκλησία με περιοριστικές ρήτρες σχετικά με το εύρος της δικαιοδοσίας της στην πατρίδα και στη διασπορά μετά την επίλυση του καθεστώτος της, με τη σύστασή της να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με αδελφικό διάλογο με τις Ελληνικές και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες […]».

Ενώ την αμέσως επόμενη μέρα το Πατριαρχείο Σερβίας στην ανακοίνωση για το συλλείτουργο αναφέρει:

«[…] ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και Μακεδονίας κ.κ. Στέφανος, μαζί με όλους τους ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, θα τελέσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι […]

Από εκεί και πέρα όλες οι επίσημες ανακοινώσεις του Σερβικού Πατριαρχείου και της Ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων κάνουν λόγο για Μακεδονική Εκκλησία και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς καν το Αρχιεπισκοπή Αχρίδος…

Βαρύ το πλήγμα που επέφερε στην Ορθοδοξία ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναγνωρίζοντας τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων. Βλέπουμε ότι πολύ σύντομα οι πομφόλυγες των λεχθέντων και πραχθέντων του κ. Βαρθολομαίου διερράγησαν και άρχισαν να απλώνουν το ακάθαρτο περιεχόμενό τους.

Η “πολιτική” του π. Βαρθολομαίου ενισχύει τα σχέδια των Σκοπίων εναντίον της πατρίδας μας. Συνεργάτης αγαστός των κοσμικών αρχόντων που έχουν καταρημάξει την ταλαίπωρη Ελλάδα μας, παραχωρεί προνόμια και αποδίδει αυτοκεφαλίες ενεργοποιώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό στα σπλάχνα της πατρίδας μας, που δεν είναι άλλος από τον αλυτρωτισμό και επεκτατισμό των επίβουλων γειτόνων.

Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις από τους Μακεδόνες αρχιερείς. Θα πάρουν επιτέλους για μια φορά το σωστό μέρος της Ιστορίας; Θα βρουν το θάρρος να ελέγξουν τον Πατριάρχη, τώρα που έχουν έναν λόγο παραπάνω να μιλήσουν ανήκοντες στον ίδιο χώρο με τους υπεύθυνους αυτής της προδοσίας; Θα αναλάβουν τις συνέπειες της αντίδρασής τους;

Τι έχουν να πούνε τώρα για την επιστολή που είχαν στείλει στον Πρωθυπουργό λίγο πριν υπογραφεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τους εκθέτει αναφανδόν! Γράφει ο αγωνιστής ιερέας και σεβαστός καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης στο άρθρο του με τίτλο “Δεν ετίμησαν τις υπογραφές τους οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας”, « Τό ἐνδιαφέρον πού παρουσιάζει ἡ ἐπιστολή τῶν μητροπολιτῶν μετά ἀπό τέσσερα χρόνια ἔγκειται εἰς τό ὅτι, ἐνῶ τότε θεωροῦσαν ἀδιανόητο τό νά παραχωρηθεῖ ἀπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο αὐτοκεφαλία στούς σχισματικούς τῶν Σκοπίων, τώρα σιωποῦν κραυγαλέα καί οὐσιαστικά ἀκυρώνουν καί ἀχρηστεύουν ὅσα τότε μέ σθεναρά ἐπιχειρήματα κατέστρωσαν στήν ἐπιστολή καί τά ὑπέγραψαν. Παραθέτουμε τίς σχετικές ἑνότητες τῆς κραυγαλέας τότε ἀξιέπαινης ἐπιστολῆς, ὥστε νά φανεῖ ἡ κραυγαλέα τώρα ἀδικαιολόγητη σιωπή ἀπέναντι στήν νέα Ἐκκλησιαστική Πρέσπα, στήν ἀναγνώριση αὐτοκεφαλίας στούς σχισματικούς τῶν Σκοπίων, μετά ἀπό ἕνα ὁλοφάνερο ἀνταγωνισμό, πού κατέληξε σέ συμπαιγνία μεταξύ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας ὑπό τήν ἐπoπτεία καί πίεση ἐξωεκκλησιαστικῶν δυνάμεων.

Γράφουν οἱ μητροπολίτες:

.«Δέν εἶναι ὅμως μόνο οἱ πολιτικοί τῆς γειτονικῆς χώρας, εἶναι “οἱ Μητροπολίτες” τῆς Σχισματικῆς Μακεδονικῆς Ἐκκλησίας, πού ἐπιδιώκουν τήν ἀναγνώριση καί τήν Αὐτοκεφαλία καί συμμερίζονται τίς ἴδιες ἀπόψεις…»

Δυστυχῶς αὐτή εἶναι ἡ κατάσταση στή γειτονική χώρα καί τήν Ἐκκλησία της. Δέν ἔχουν ἀπομακρυνθεῖ οὔτε χιλιοστό ἀπό τίς θέσεις τους γιά τή «Μακεδονία τοῦ Αἰγαίου», γιά τή «μακεδονική» γλώσσα καί τόν «μακεδονικό» πολιτισμό,…

Μία ἐπικύρωση τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, ὅπως καί ἡ ἀναγνώριση Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Μακεδονίας ὄχι μόνο δέν θά ἀποτελέσουν τή βάση γιά τήν εἰρηνική συμβίωση καί συμπόρευση τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ καί τοῦ λαοῦ τῆς γειτονικῆς χώρας, ἀλλά μόνιμη ἑστία καλλιέργειας ἀλυτρωτισμοῦ καί ἐχθρότητος. Γιατί καμία συμφωνία δέν μπορεῖ νά εὐδοκιμήσει, ἐάν δέν βασίζεται στήν ἀλήθεια.

Δέν διανοούμεθα κἄν ὅτι τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο, τό ὁποῖο ἔχει καταδικάσει ὡς αἵρεση τόν ἐθνοφυλετισμό, θά ἀναγνωρίσει μία σχισματική Ἐκκλησία καί θά τῆς δώσει τήν ἀξία τῆς Αὐτοκεφαλίας ὅταν οἱ «μητροπολίτες καί οἱ κληρικοί της» ἐκπροσωποῦν τή χειρότερη μορφή ἐθνοφυλετισμοῦ καί σύντομα θά στραφοῦν καί ἐναντίον του.

Αυτά έλεγαν τότε οι Μακεδόνες Μητροπολίτες… τώρα τι έχουν να πουν;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων
Το Φανάρι αναγνώρισε την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων
ΔΙΣ: Σύμφωνη με τον Πατριάρχη και στο θέμα της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Ενστάσεις προς Σερβική Εκκλησία
Πατριάρχης Σερβίας: “Φτάσαμε στο σπίτι των αδελφών μας στην Μακεδονία”

Σχετικά άρθρα

Ευαγγέλιο κατά Μάρκον, κατά Ιωάννην και Αρχιεπ. Ελπιδοφόρου το ανάγνωσμα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζεται ελεύθερα όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε άνθρωπος. Τα λεγόμενά του όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον λόγο του Κυρίου. Τι πρέπει να πράξει ο πιστός λαός;

Θυρανοίξια ανακαινισθέντος Ναού στη Μητρόπολη Περιστερίου χωρίς Εσταυρωμένο

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Παρακολουθούμε τον Μητροπολίτη Περιστερίου, καθώς είναι ο απολογητής του Ουκρανικού κακοκέφαλου και ο πρώτος διδάξας την αντικατάσταση του Εσταυρωμένου από το δεσποτικό σύνθρονο μέσα στα Ιερά των ιερών Ναών

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.