εικόνα άρθρου: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ή Άγιος Αχίλλειος; 
του Ευάγγελου Κωνσταντίνου

Εσπερινός χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και συγχοροστατούντος του Μητρ. Λαρίσης


Στα ερείπια της αρχαίας Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Αχιλλίου (14/5), προστάτη της Θεσσαλικής πόλης.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης. Στο τέλος της ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, αφού ευχαρίστησε τον τοπικό Μητροπολίτη για την τιμητική πρόσκληση, κήρυξε τον θείο λόγο “...στην αρχαία και περίλαμπρη Βασιλική του προστάτου και πολιούχου της Λαρίσης, στην ιλαρή και γαλήνια αμφιλύκη του δειλινού….”. 

Αρχικά αναφέρθηκε στον ύμνο της Επιλυχνίου Ευχαριστίας και ακολούθως στον Άγιο Αχίλλειο τον θαυματουργό. “…Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Αχιλλείου είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε τον εσχατολογικό μας προσανατολισμό και προορισμό, να επιχειρήσουμε να εισοδεύσουμε στην πραγματικότητα της “Ογδόης Ημέρας”, η οποία ανήκει στον χώρο του μυστηρίου και της αιωνιότητος. Οι άγιοι μας, όπως ακριβώς ο θεοφόρος Πατήρ ημών, Αχίλλειος ο θαυματουργός είναι εκείνοι που ζουν πληρέστερα από εμάς τους ατελείς την πραγματικότητα των Εσχάτων και μας φέρνουν εγγύτερα σε αυτήν την κατάσταση, αφού η ζωή τους, η διδασκαλία τους και, τα θαύματά τους, είναι σημεία αψευδή αυτής τους της μετοχής στην Εσχατολογική Δόξα της Ογδόης Ημέρας. Γι᾽ αυτό για τον άνθρωπο του Θεού δεν υπάρχει θλίψη ή αγωνία για τον επερχόμενο θάνατο. Γιατί ακριβώς ο θάνατος είναι η είσοδος στην εσχατολογική δόξα». 

Με το θαυμάσιο λογοτεχνικό του χάρισμα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έπλεξε ένα ανέξοδο εσχατολογικό εγκώμιο στον Άγιο Αχίλλειο. Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι ο Άγιος Αχίλλειος έγινε Άγιος όχι εσχατολογικά αλλά ως επίσκοπος της Εβδόμης Ημέρας, του νυν αιώνα στον οποίο έδωσε τους υπέρ της Ορθοδοξίας αγώνες του. Χάρη σε αυτούς έγινε Άγιος και μάλιστα θαυματουργός. Ο Άγιος Αχίλλειος πολέμησε κατά της αιρέσεως του Αρείου και ήταν άγρυπνος φύλακας της Ορθόδοξης παρακαταθήκης. Συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην οποία και θαυματούργησε. 

Άραγε ο Αρχιεπίσκοπος γιατί δεν ανέφερε αυτά τα λίγα αλλά καθοριστικά χαρακτηριστικά του Αγίου; Άλλο ένα δείγμα κηρύγματος με λόγια παχιά, γεμάτα αέρα, που δεν σώζουν, δεν αυξάνουν την πίστη, δεν διορθώνουν το ήθος. Τυπικό δείγμα νεοεπισκοπικού λόγου. 

Ο Θεός να μας ελεήσει! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Αυστραλίας Μακάριος: Ημέρα Ορόσημο με αρνητικό πρόσημο
Ο Αυστραλίας Μακάριος κηρύττει την αίρεση του πρώτου άνευ ίσων. Άξιος συνεχιστής του Στυλιανού Χαρκιανάκη
Οι λογικές ακροβασίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και η αίρεση της μονοπρόσωπης αυθεντίας (sic)
Άξιος για κλάματα και όχι για επαίνους ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας 

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.