Παναγιώτα Κεμανετζή

AUGE: Μέρες «δόξας» και πάλι στο Κολυμπάρι

εικόνα άρθρου: AUGE: Μέρες «δόξας» και πάλι στο Κολυμπάρι
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Το περιβάλλον στην υπηρεσία μιας «αθώας» ατζέντας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στις 31 Μαΐου 2022, εγκαινίασε το έργο AUGE (Αdvancing Utterly Green Environments – Προάγοντας καθ’όλα πράσινα περιβάλλοντα), το οποίο τελείται κάτω από την οικονομική στήριξη του Προγράμματος Erasmus +, στο πλαίσιο του σχεδίου «Συμπράξεις μικρής κλίμακας», και θα διαρκέσει 13 ολόκληρους μήνες.

Το έργο που τοποθετείται στο πλαίσιο της ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 σχετίζεται με τη σύμπραξη Οργανισμών και ιδρυμάτων για την καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Ο σχεδιασμός του έργου, έχοντας ως κατευθυντήριο γραμμή την οριζόντια προτεραιότητα του Erasmus + «Περιβάλλον και Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής», είναι ειδικά διαμορφωμένος ώστε να δραστηριοποιηθεί εντός της σχολικής εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμόρφωση για την κλιματική κρίση, την εξοικονόμηση πόρων, την ανακύκλωση, τη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς, στους διευθυντές σχολείων σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, επαναχρησιμοποίησης υλικών (up cycling) και συνεργατικότητας σε περιβαλλοντικές δράσεις. Επιπλέον, εντός του επόμενου τριμήνου, θα υλοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια, θα δημιουργηθεί πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, και τέλος, θα πραγματοποιηθούν σχετικές Ημερίδες σε Κύπρο και Κρήτη αντίστοιχα.

Το συντονισμό του έργου έχει η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου – ΘΣΕΚ (υπό την εποπτεία της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαρίας Παύλου), ενώ σημαντικό μέλος αυτού θα  αποτελεί η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης -ΟΑΚ- με υπεύθυνους τον Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά (Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ) και τον Αντώνη Καλογεράκη (Υπεύθυνο του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ).  

Μερικές πληροφορίες ακόμα που είναι σημαντικές και χρειάζονται επισήμανση:

  • Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) εδρεύει στο Κολυμπάρι Κισσάμου στα Χανιά. 
  • «Βασική αποστολή της ΟΑΚ είναι η διαλογική μαρτυρία και η λειτουργική διακονία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο και, ως εκ τούτου, είναι αφιερωμένη στην καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στις άλλες ομολογίες και θρησκείες και γενικότερα ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό».
  •  Παράγει επιστημονικό έργο στους τομείς της θεολογίας και του περιβάλλοντος.
  •  Στις δράσεις της συμπεριλαμβάνονται και: «1. Η συμβολή στην προαγωγή της διεκκλησιαστικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όσων σχετικώς αποφασίζονται πανορθοδόξως. 2. Η φιλοξενία επίσημων θεολογικών διαλόγων, η συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ), με το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ), με το Σύνδεσμο των Χριστιανικών Ακαδημιών της Ευρώπης (OIKOSNET)», καθώς και ο Διάλογος των Θρησκειών και των Πολιτισμών σε Συνέδρια επί συναφών ζητημάτων».

Εν ολίγοις: είναι φίλα προσκείμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ασχολείται με την κλιματική κρίση, που αποτελεί καρφιτσωμένη ανακοίνωση στην ατζέντα της Νέας Εποχής  (και της παγκοσμιοποίησης), εργαλειοποιεί την πρωτοβάθμια εκπαίδευση – με πιθανή επέκταση και στις υπόλοιπες βαθμίδες- για την προώθηση των περιβαλλοντικών συμφερόντων, έχει σημαντική δράση σε ενέργειες που άπτονται της πανθρησκείας και του Οικουμενισμού. Και όλα αυτά, στο Κολυμπάρι, όπου έλαβε χώρα η αιρετική ψευδοσύνοδος το 2016 υπό την επίβλεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα και είναι ηλίου φαεινότερον ότι πλέον η Ορθοδοξία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτικά στα δόντια του Οικουμενισμού. Λίγοι είναι οι ορθοτομούντες που ακόμα αρνούνται να ομογενοποιηθούν στη σούπα της παναίρεσης και κρατάνε γενναία τους πυλώνες της Εκκλησίας μας όρθιους.

Ας έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και τις ψυχές μας σε λειτουργία, όχι πτήσης αλλά αδιάλειπτης προσευχής.

 Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
«Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης», πόσο ορθόδοξη είναι;
Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης προαγωγός της ψευδοσυνόδου και υμνητής του Καζαντζάκη

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.