Επικαιρότητα

Χριστουγεννιάτικα θέματα και ερωτήματα (Μέρος Γ’)

εικόνα άρθρου: Χριστουγεννιάτικα θέματα και ερωτήματα (Μέρος Γ’)
Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος αυτής της σειράς ομιλιών παρουσιάσθηκαν δύο από τους κορυφαίους λόγους της Πατερικής γραμματείας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο πρώτος είναι ο λόγος 38 του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ο “Επιτάφιος λόγος στον Μέγα Βασίλειο”, που εκφωνήθηκε το 382 μ.Χ., δύο χρόνια μετά την κοίμησή του σε ηλικία 49 ετών (379 μ.Χ.) και ένα χρόνο μετά την Β΄Οικουμενική Σύνοδο (381μ.Χ.) στην οποία προήδρευσε ο Άγιος Γρηγόριος.

Ο δεύτερος λόγος είναι του Αγίου Ι. Χρυσοστόμου, “Λόγος στο Άγιο Βάπτισμα”, που δίδει καταπληκτικές απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την εορτή:

  • Γιατί καλείται η εορτή Επφάνεια;
  • Γιατί δεν καλούνται τα Χριστούγεννα Επιφάνεια (φανέρωση) του Κυρίου;
  • Ποιά τα τρία είδη βαπτίσματος;
  • Γιατί βαπτίσθηκε ο Κύριος;

Εξέφρασε την οδύνη του Ιερός Χρυσόστομος στον κατάμεστο Ναό όπου λειτουργούσε στην Αντιόχεια το 387μ.χ. επειδή μόνον λίγες φορές το χρόνο γεμίζει ο Ναός.

Και αφιέρωσε το τελευταίο τμήμα του λόγου του στους αναξίως κοινωνούντες το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Δείτε το Α’ Μέρος εδώ και το Β’ εδώ

Στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης ΟΜ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ μίλησε με θέμα: “Χριστουγεννιάτικα θέματα και ερωτήματα”

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ορθοδοξία» του «Ορθοδόξου Χριστιανικού Συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής», στη Μοναστηρίου 183, 2ος όροφος – Τηλέφωνο επικοινωνίας του συλλόγου: 2310 515786.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Η οσία Ευφροσύνη και ο όσιος Παφνούτιος [mp3 – 2013]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π.Νικολάου Μανώλη. “Ὡς παρθένος φρόνιμη καί ἀδιάφθορος, κοτηγγυήθης ὁσίως τῷ Ζωοδότῃ Χριστῷ, καί προσκαίρων τήν χλιδήν ἐμφρόνως ἔλιπες, ὅθεν ἐν μέσω τῶν ἀνδρῶν, ὡς ἀμόλυντος ἀμνάς, ἐξέλαμψας Εὐφροσύνη, καί τοῦ Βελίαρ τά κέντρα, τῇ πολιτείᾳ σου ἀπήμβλυνας” (Ἀπολυτίκον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.