Επικαιρότητα

«Δε φοβάμαι, γιατί έχω ΕΣΕΝΑ!»

εικόνα άρθρου: «Δε φοβάμαι, γιατί έχω ΕΣΕΝΑ!»
Άρθρο της Κωνσταντίνα Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Υπάρχει άγχος για τον Ορθόδοξο χριστιανό;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Διακατέχεται ο σημερινός άνθρωπος κατά κοινή παραδοχή από το κοσμικά καλούμενο άγχος ή στρες, το οποίο “διαπρέπει”… στην εποχή μας.

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει πως πλέον είναι στη σφαίρα επιστημονικής φαντασίας το να μη βιώνεις μια πιεστική ή στρεσογόνο περίοδο στη ζωή σου… Αν απαριθμήσουμε τα γεγονότα που εξελίσσονται ραγδαία, τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δυο έτη και τη σκληρή πραγματικότητα του σημερινού κόσμου, αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατό ένας νοήμων άνθρωπος να διατηρεί τη γαλήνη και την αταραξία του;

Οι συνεχόμενοι λογισμοί που αδιακρίτως πλήττουν τον καθένα μας, πώς να μη σου προκαλέσουν σύγχυση και αγωνία; 

Πώς να πορευτεί ένας ακατήχητος νέος;

Πώς να τα βγάλει πέρα μια οικογένεια με τα πάγια έξοδα να τρέχουν διαρκώς;

Πώς ο ανεμβολίαστος ηλικιωμένος να στηρίξει την οικογένεια του, αφού το ίδιο το κράτος του στερεί χρήματα;

Για τους πιστούς Ορθόδοξους, αδερφοί μου, η ελπίδα μας είναι στο Θεό, στον πνευματικό μας πατέρα. Το φάρμακο εντοπίζεται στη μονολόγιστη ευχή! 

Όταν όμως δεν υπάρχει απλανής οδηγός,

όταν δεν είμαστε συνειδητοποιημένοι τι μας ενδιαφέρει στα πνευματικά, όταν δε γνωρίζουμε την Πίστη μας, τότε η ανέχεια και η μιζέρια πρωταγωνιστούν ακόμα και στους πιστούς… 

Αδειάζουν οι πνευματικές μας αποθήκες ταχύτατα!!! 

Πανικοβαλλόμαστε, ανυπομονούμε, αγχωνόμαστε, όπως και ο Άγιος Πνευματικός μας πατέρας αναφέρει στο βιβλίο του Βίωμα Ορθοδοξίας, στο κεφάλαιο “Η ευχή και ο πνευματικός”.

Μένουμε στα επιφανειακά και τυπικά, αμελούμε την πνευματική μας ζωή, πόσο μάλλον τη βελτίωση και εξέλιξη αυτής. Ξεχνάμε τις ευλογίες, τα δώρα της χάριτος, τα θαύματα της καθημερινότητας…

Ωστόσο ο Χριστός μας είναι παρών, συγχωρεί, υπομένει και μέσω του πνευματικού μας δίνει απλόχερα τη Χάρη Του… Αρκεί να το ζητήσουμε! 

Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας το λόγο ύπαρξης του πνευματικού στη ζωή μας, για ποιους λόγους τον “κυνηγάμε”, τι μπορούμε να του ζητήσουμε, ώστε να μας βοηθήσει. 

Ο Γέροντας μας όσο ήταν εν ζωή μιλούσε για την ουσία στη σχέση με τον πνευματικό μας, ως άμαθοι και αμαρτωλοί τι να πρωτοαντιληφθούμε…

Αποκαλούσε “ανούσια” πολλές φορές τόσο λογισμούς και αμαρτίες όσο και απορίες των πνευματικών του παιδιών. Όμως για κάθε ψυχούλα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση του μέρα με τη μέρα, λεπτό προς λεπτό! 

Με μια ματιά αναγνώριζε το βάσανο και τις ανάγκες της ψυχής μας, το πάθος που μας κυβερνά. Ήθελε να εκμεταλλευτούμε σωστά το χρόνο που μας αφιέρωνε, ώστε να έχουμε πραγματικό όφελος. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην πράξη έγινε ο ίδιος ζωντανό παράδειγμα άντλησης της χάριτος από το δικό του Άγιο πνευματικό Γέροντα Αγάθωνα!

Πώς επομένως να εξηγήσεις σε κάποιον 

τι σημαίνει “Δε φοβάμαι”, 

τι σημαίνει “Ζω το θαύμα”, 

τι σημαίνει “Έχω γέροντα” 

Πώς στους αγαπημένους σου που η θλίψη τους κυριεύει να δώσεις κουράγιο και δύναμη;

Πώς σε αυτούς που δε τον γνώρισαν να εξηγήσεις τι ήταν για σένα ο γέροντας, πόση αγάπη του έχεις και πώς με την απώλειά του ήρθε δι’ ευχών, αν και βίαια, μια πνευματική “ωριμότητα;”

Σκοπός μας πλέον είναι να βρεθούμε στην αγκαλιά του! Αγωνία και ανησυχία μας να βαδίζουμε στα πατήματά του, να μην τον στεναχωρήσουμε!

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη μας και τα βιώματα κοντά του. Σε όλους λείπει ανθρωπίνως, μα και σε όλους δίνει αδιαλείπτως πλούσια δώρα!!

Ας έχουμε στο νου μας πως όλα στη ζωή μας προκύπτουν δι’ ευχών του Αγίου Ομολογητή  Γέροντα μας! 

Καλή αντάμωση! 

Να έχουμε την ευλογία του!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ο Γέροντας Αγάθων είδε το ίδιο το Όραμα του αγ. Πέτρου Αλεξανδρείας

Κήρυγμα του μακαριστού π.Νικολάου Μανώλη. Κήρυγμα του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη στο οποίο μας ομιλεί για τον αγιασμένο Γέροντα Αγάθωνα που είδε το ίδιο Όραμα του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.