Επικαιρότητα
Διεπιστημονικά συνέδρια: ευκαιρία για συνάξεις… αδελφοποίησης
8 Ιούν 2023
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
Τα 100 χρόνια της «Θεολογίας», η αφορμή για το Διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο του Οκτωβρίου
Η είδηση:
Εν όψει της συμπλήρωσης των 100 ετών από την ίδρυση του περιοδικού «Θεολογία», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος επέδωσε επίσημη πρόσκληση προς την ΔΙΣ και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να παραβρεθεί σε διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο, που θα λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβριο στην Αθήνα.
Οι εργασίες θα λάβουν χώρα από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου θα είναι: «Η Ορθόδοξη θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας». Αξιοσημείωτο είναι πως οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα είναι διακεκριμένοι θεολόγοι, όχι μόνο από τον χώρο της ορθοδοξίας μα και από άλλα δόγματα, ενώ στα προσχέδια περιλαμβάνονται και θέματα οικολογικής φύσεως.
Οι προβληματισμοί:
Το συνέδριο θα διαπραγματεύεται την άυλη πραγματικότητα της ύστερης νεωτερικότητας.
Το άυλο χαρακτηρίζει ένα νέο ψηφιακό φαινόμενο, όπου ένας σεβαστός αριθμός υπηρεσιών δύναται να διεκπεραιωθεί χωρίς φυσική ανθρώπινη παρουσία. Αφορά, συνήθως, υπηρεσίες εξ αποστάσεως που στόχο έχουν να μειώσουν τη γραφειοκρατία και την χρονοτριβή. Στην καθημερινότητά μας έχει μπει η άυλη συνταγογράφηση, η άυλη ψηφιακή κάρτα και το άυλο διαζύγιο, διαδικασίες που εκ πρώτης φαίνονται να εξυπηρετούν με ένα απλό κλικ τον μέσο πολίτη.
Η νεωτερικότητα, όπως και τα παράγωγα αυτής, είναι έννοιες που υπονοούν την εξέλιξη, όχι γραμμικά αλλά πολυποίκιλα, σε πολλές εκφάνσεις του κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού, αλλά και θεολογικού ιστού. Είναι συνώνυμες με τον μοντέρνο καιρό και τον εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα.
Ο συνδυασμός της άυλης πραγματικότητας (που, παρεμπιπτόντως, έχει απασχολήσει και τον βουδισμό) και της νεωτερικότητας είναι λόγος να μας προβληματίσει σχετικά με το περιεχόμενο του συνεδρίου, το οποίο θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Τι ακριβώς, όμως, καλούνται να πραγματευτούν οι σύνεδροι: τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλληλεπίδραση της εκκλησίας με τη νέα εποχή ή τα όποια αποκομισθέντα οφέλη από την ενσωμάτωση αυτής στη νέα πραγματικότητα; Και γιατί στο συνέδριο αυτό έχουν κληθεί, εκτός από τους ορθοδόξους θεολόγους και αλλόδοξοι; Θα γίνει απλώς ανταλλαγή απόψεων ή θα έχει οικουμενιστικό χαρακτήρα;
Είναι από τις φορές που ευχόμαστε να κάνουμε λάθος στις εκτιμήσεις μας, αλλά το γεγονός ότι στα προσχέδια γίνονται αναφορές για προτάσεις διάσωσης του πλανήτη από την οικολογική καταστροφή, μαρτυρά ότι και αυτή η διεθνής επιστημονική σύναξη θα εντάσσει στην ατζέντα της θέματα νεοταξικού ενδιαφέροντος, υψώνοντας για ακόμα μία φορά σαν προκάλυψη την «οριοθέτηση της ζωηφόρου αλήθειας της εν Χριστώ ζωής».
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η παγκόσμια ημέρα των ζώων–Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Πάπας μαζί σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα