Σοφία Μακεδονοπούλου

Διερράγησαν οι σχέσεις μεταξύ Πάπα και Ρωσικής Εκκλησίας;

εικόνα άρθρου: Διερράγησαν οι σχέσεις μεταξύ Πάπα και Ρωσικής Εκκλησίας;
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ευκαιρία η Ρωσία να γίνει η ορθόδοξη δύναμη που απαιτούν οι καιροί…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Στις 16 Μαρτίου έγινε η συνάντηση- τηλεδιάσκεψη του Πάπα με τον Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλο και δόθηκε εκ νέου ραντεβού για μια εκ του σύνεγγυς συνάντηση τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ. Και ενώ οι Ρώσοι ασχολούνταν, προς απογοήτευση μας, εντατικά με τις προετοιμασίες της συνάντησης αυτής, στις 26 Απριλίου ο Πάπας τελικά την ακύρωσε

Ενάμιση μήνα μετά, η αλλαγή στη στάση του ποντίφικα είναι εμφανέστατη. Παραμερίζοντας τον προκαθήμενο της ρωσικής Εκκλησίας, ο Πάπας επιδίωξε να συναντηθεί ο ίδιος με τον Πούτιν για την Ουκρανία. Την Τετάρτη 4 Μαϊου 2022 το Κρεμλίνο απάντησε αρνητικά στο αίτημά του, δηλώνοντας ” δεν υπάρχει συμφωνία για κάτι τέτοιο”. 

Την ίδια ημέρα ο πάπας Φραγκίσκος έκανε μια εμπρηστική δήλωση στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, υποτιμώντας τελείως τον Πατριάρχη Κύριλλο σαν ανάξιο συνομιλητή για την ειρήνη, και κατηγορώντας τον ότι κατάντησε το παπαδοπαίδι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Η αντίδραση του πατριαρχείου Μόσχας 

Η συνέντευξη του πάπα δημιούργησε θέμα ως προς το περιεχόμενο της προ ενάμισι μήνα συνομιλίας ανάμεσα στον ίδιο και στον πατριάρχη Κύριλλο. Από τη μεριά της η ρωσική εκκλησία τόνισε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Πάπας υιοθέτησε έναν τέτοιο τόνο. «Τέτοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απαραίτητος αυτή τη στιγμή», αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Η υπηρεσία επικοινωνίας του ΤΕΕΣ ( Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας) σχολίασε εκτενώς την συνέντευξη του Πάπα στην εφημερίδα Corriere della sera, μεταφέροντας τα όσα κατ’ ακρίβεια ειπώθηκαν μεταξύ του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Πάπα (εδώ).

Η επίμαχη συνέντευξη του Πάπα

Στα πλαίσια της συνέντευξης, σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν πιστεύει πως ο Κύριλλος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να πείσει τον Πούτιν, το άρθρο τονίζει πως ο Ποντίφικας κούνησε το κεφάλι του και είπε:

“Μίλησα με τον Κύριλλο για σαράντα λεπτά μέσω Zoom. Τα πρώτα είκοσι, με ένα χαρτί στο χέρι, μου διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο. Άκουσα και του είπα: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτό. Αδελφέ, δεν είμαστε κληρικοί του Κράτους, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της πολιτικής αλλά του Ιησού. Είμαστε ποιμένες των ίδιων αγίων λαών του Θεού, γι αυτό και πρέπει να αναζητήσουμε την Ειρήνη και να κάνουμε τα όπλα να σιγήσουν”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επίσης πρόσθεσε πως “ο Πατριάρχης δεν μπορεί να μετατραπεί σε παπαδάκι του Πούτιν”, και τόνισε πως η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών στην Ιερουσαλήμ στις 14 Ιουνίου “θα ήταν η δεύτερη πρόσωπο με πρόσωπο”. Αν και δεν έχει ουδεμία σχέση με τον πόλεμο “τώρα όμως συμφωνεί κι αυτός: ας σταματήσουμε, θα μπορούσε να είναι ένα διφορούμενο μήνυμα”. Δηλαδή να σταματήσουμε τις συνομιλίες Πάπα και προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας, γιατί το μήνυμα που βγαίνει είναι διφορούμενο, δηλαδή δεν είναι υπέρ της Ουκρανίας.

Όπως υπογραμμίζεται, η ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου είναι ότι ο Πούτιν προς το παρόν δε θα σταματήσει τις εχθροπραξίες. Ο Ποντίφικας αναλύει τους λόγους του πολέμου στην Ουκρανία, και λέει χαρακτηριστικά πως ίσως “το γαύγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας” να έσπρωξε τον Πούτιν σε “έναν θυμό που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως να διευκολύνθηκε, ναι”.

Κάνοντας λόγο για την Ουκρανία, ο Πάπας είπε πως “δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι ένα ελεύθερο κράτος μπορεί να κάνει πόλεμο σε ένα άλλο ελεύθερο κράτος. Στην Ουκρανία ήταν οι άλλοι που δημιούργησαν τη σύγκρουση. Η μόνη κατηγορία ενάντια στους Ουκρανούς είναι ότι αντέδρασαν στο Ντονμπάς, αλλά μιλάμε για δέκα χρόνια πριν. Αυτό το επιχείρημα είναι παλιό”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Ποντίφικας μιλά για “μη αρκετή βούληση για την Ειρήνη” και για το γεγονός πως, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Βίκτορ Όρμπαν στο Βατικανό, ο Ούγγρος Πρόεδρος του είπε “…ότι οι Ρώσοι έχουν σχέδιο, ότι όλα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου” αν και ο Πάπας τόνισε πως είναι “..απαισιόδοξος, αλλά πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή χειρονομία, για να σταματήσουμε τον πόλεμο”.

Συμπέρασμα 

Ο Πάπας ούτε άκουσε ούτε κατάλαβε όσα του είπε ο Κύριλλος για την προϊστορία του ουκρανικού ζητήματος, στοιχεία που άλλωστε τα ήξερε πολύ καλά και μάλιστα συνέβαλε στην διαμόρφωση τους. Τα εθνικά δίκαια ενός λαού (του ρωσικού λαού εν προκειμένω) τα αποκαλεί δικαιολογίες για τον πόλεμο, ενώ του άλλου νόμιμα και εύλογα αιτήματα. Αμνηστεύει τη Δύση και το ΝΑΤΟ. “Ο θυμός του Πούτιν δεν προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ, αλλά διευκολύνθηκε”, είπε. Έτσι κι αλλιώς δηλαδή ο Πούτιν είχε επεκτατικές βλέψεις, ενώ το ΝΑΤΟ καλά έκανε και στρίμωξε την Ρωσία.

Και επιτέλους, εγκαλεί ο Πάπας τον Κύριλλο ότι είναι κληρικός του Κράτους; Ποιός; Ο Παπάς που έχει δικό του κράτος, που θεωρεί τον εαυτό του βασιλέα των βασιλέων! Ελπίζουμε η ρωσική εκκλησία να κατάλαβε ότι ο Πάπας δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Δεν κατάλαβε την αλήθεια των Ρώσων και τα ιστορικά γεγονότα κι ούτε πρόκειται ποτέ να το κάνει. Συγκεκριμένη ατζέντα υπηρετεί. Τα διαστρεβλώνει όλα κατά το δοκούν. Δε μπορεί ο πατέρας του ψεύδους, ο διάβολος πάπας, όπως τον αποκαλούν σύγχρονοι όσιοι πατέρες, να δει και να υπηρετήσει την αλήθεια. Δύση, Πάπας, Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ίδιο άρμα του Αντιχρίστου, με το ίδιο ειρηνικό προσωπείο, διαμελίζουν, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν, κάθε τι το ορθόδοξο!  

Ο λόγος μας δεν είναι ένας λόγος φιλορωσικός ή φιλορωσικών συμφερόντων. Είναι ένας λόγος για την αλήθεια. Η αλήθεια στον πόλεμο στην Ουκρανία θάφτηκε. Οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει παραχάραξη της ιστορίας και της αλήθειας! Ο Πατριάρχης Κύριλλος- λάθος του βέβαια- απευθύνθηκε στον Παπά σαν έναν αξιόπιστο τρίτο μεσολαβητή. Ανάμεσα στα άλλα είπε στην τηλεδιάσκεψη με τον Πάπα: “Ζούμε βεβαίως σε διαφορετικά ενημερωτικά περιβάλλοντα: τα δυτικά ΜΜΕ δεν έλεγαν ή σχεδόν δεν έλεγαν τίποτε για ορισμένα από εκείνα τα γεγονότα, στα οποία θα επιτρέψω στον εαυτό μου να επιστήσω την προσοχή Σας». 

Η αλήθεια αυτή διαπιστώνεται από κάθε αμερόληπτο ερευνητή. Καταξιωμένοι Έλληνες έγκυροι (φιλοδυτικοί μάλιστα) δημοσιογράφοι, καταγγέλλουν τη Δύση για ανελευθερία: “Από το νέο αφήγημα που λανσάρεται ως δυτική δημοκρατία λείπει η πολιτική συνέπεια, λείπει η ιδεολογική συνοχή, λείπει και η πειστικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις λείπει και η ελευθερία…. Τι είδους μοντέλο δυτικής δημοκρατίας είναι αυτό; Πού υπάρχει συνέπεια; Και πώς κατηγορούμε τον Πούτιν ότι θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν διακήρυξε προχθές από την Πολωνία ότι ο Ρώσσος Πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, άρα ονειρεύεται την ανατροπή του; Δυο μέτρα και δυο σταθμά;……. Η δυτική δημοκρατία είναι τόσο δημοκρατία, ώστε διακηρύσσει δημοσίως την ανατροπή κυβερνήσεων; Αυτό είναι το νέο υπόδειγμά μας; Ότι στο παρελθόν το έκανε μερικές φορές στο παρασκήνιο το γνωρίζαμε. Ότι τώρα θα το κάνει και στο φως της ημέρας μας ξεπερνά….”

Επιτέλους αποκαλύφθηκε τι κρύβεται πίσω από το προσωπείο του Πάπα! Οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν! Κάποιοι μιλούν για “σχίσμα” μεταξύ Μόσχας και Πάπα (θαρρείς και είμαστε μια εκκλησία)! Το ελπίζουμε! Ελπίζουμε να εγκαταλείψουν οι Ρώσοι την θρησκευτική διπλωματία που γίνεται εις βάρος της πίστης. Αν η Ρωσία διακόψει τους δεσμούς με τον θεομίσητο οικουμενισμό και τον Πάπα, τότε και μόνο θα καταστεί η ορθόδοξη δύναμη που απαιτούν οι καιροί και που έχει προφητευτεί.

Χριστός Ανέστη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο Θεός δίνει ακόμη μια ευκαιρία στον Ρώσο Πατριάρχη
– Κήρυγμα κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ενόψει του Πάσχα από τον Πάπα
– Το εργαστήριο του Οικουμενισμού στην Ουκρανία καλά κρατεί

Σχετικά άρθρα

Θυρανοίξια ανακαινισθέντος Ναού στη Μητρόπολη Περιστερίου χωρίς Εσταυρωμένο

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Παρακολουθούμε τον Μητροπολίτη Περιστερίου, καθώς είναι ο απολογητής του Ουκρανικού κακοκέφαλου και ο πρώτος διδάξας την αντικατάσταση του Εσταυρωμένου από το δεσποτικό σύνθρονο μέσα στα Ιερά των ιερών Ναών

Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο άγιος γέροντάς μας (Κυριακή Αγίας Μαρίας Αιγυπτίας 2021)

της Σοφίας Μακεδονοπούλου Η μέρα αυτή χαράχτηκε για πάντα στην καρδιά μας… Σαν σήμερα κοιμήθηκε, ο άγιος γέροντάς μας, κι η μέρα αυτή χαράχτηκε για πάντα στην καρδιά μας. Μας δίδαξε...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.