Ελένη Παπασταματάκη

ΔΙΣ: Σύμφωνη με τον Πατριάρχη και στο θέμα της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Ενστάσεις προς Σερβική Εκκλησία

εικόνα άρθρου: ΔΙΣ: Σύμφωνη με τον Πατριάρχη και στο θέμα της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Ενστάσεις προς Σερβική Εκκλησία
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Αναπαύθηκε ο κ. Ιερώνυμος με το Γράμμα του Πατριάρχη που δεν χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Αρκεί μόνο αυτό;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 και 9 Ιουνίου υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησε και για το σοβαρό θέμα των ημερών, δηλαδή τις εξελίξεις γύρω από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα , αφού οι Συνοδικοί Αρχιερείς έλαβαν γνώση του Γράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετικά με την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής κοινωνίας με την εκκλησιαστική οντότητα της γείτονος χώρας με πρωτεύουσα τα Σκόπια και ως εκ τούτου τη θεραπεία του σχίσματος του 1967, δηλώνουν ικανοποίηση. Συμφωνούν δηλαδή με ό,τι αντικανονικό διαπράττει ο Πατριάρχης και ας παρεμβαίνει και πάλι σε αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν, καθώς μόνο η Μητέρα Εκκλησία, αυτή της Σερβίας, θα μπορούσε να θεραπεύσει αυτό το σχίσμα και να αποκαταστήσει την εκκλησιαστική κοινωνία με τη Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Σε τεντωμένο σχοινί περπατά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μαζί του και η ΔΙΣ, διότι αποφάσισαν να μετατραπούν από Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος σε πειθήνια όργανα του Φαναριώτη αφέντη. Όχι μόνο αποδέχονται αλλά και επαινούν τον χειρισμό του Πατριαρχείου λέγοντας ότι αυτό «αναπαύει τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή ελληνικό λαό, καθώς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο για την ονομασία της εκκλησιαστικής οντότητας του γειτονικού κράτους δίχως χρήση του πολύτιμου ονόματος της «Μακεδονίας» ως συστατικού ή παραγώγου, όσο και για τον καθορισμό των ορίων της μόνον εντός των ορίων του κράτους».

Ψεύδεται για μια ακόμη φορά ο κ. Ιερώνυμος, καθώς κανέναν ευσεβή ιερέα ή πιστό δεν αναπαύει ο απολυταρχικός και αντικανονικός χειρισμός του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος για μια ακόμα φορά επιβαρύνει και καταπληγώνει το Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού. Ο Πατριάρχης παίρνει και πάλι το μέρος Σχισματικών και παραβαίνει εκκλησιαστικούς Κανόνες εν ριπή οφθαλμού. Άρα ενισχύει αυτό το αποσχιστικό πνεύμα, αυτό το «διαίρει και βασίλευε» γεμίζοντας την Ορθοδοξία μας ευάλωτες εκκλησιαστικές οντότητες, εύκολα χειραγωγήσιμες και υποταγμένες λόγω «υποχρέωσης» στις επιθυμίες και στα σχέδια του μεγαλύτερου αιρετικού Πατριάρχη -όπως εδώ και χρόνια έχει περιγράψει ως τέτοιο ο μακαριστός Νικόλαος Σωτηρόπουλος- τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Δεν μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος και οι συν αυτώ Ιεράρχες να αποδέχονται αυτήν την επιζήμια και επισφαλή για την πατρίδα μας, κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη.  Ο κ. Βαρθολομαίος  δημηγορεί κατ’ ουσίαν υπέρ του εθνικού παροξυσμού μιας μερίδας ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες, αυτονομούνται και αυτοανακηρρύσσονται αυτόχθονες, ενώ είναι γηγενείς μόνο από τον πονηρό νου του Κροάτη στρατάρχη Τίτο. 

Με αυτό το πολιτικό αντάρτικο στο κρατίδιο των Σκοπίων συνοδοιπορεί και το Εκκλησιαστικό αντάρτικο με Ιεράρχες που συμμετέχουν σε κληρικολαϊκές συνελεύσεις, αυτονομούνται και αποκόπτονται από τη Μητέρα Εκκλησία, την Εκκλησία της Σερβίας.

Όλο το ιστορικό της Σχισματικής  Εκκλησίας των Σκοπίων το ανέλυσε   διεξοδικά και κατανοητά ο Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης στην, ομιλία του με τίτλο «Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων». 

Πότε επιτέλους θα πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν οι Ιεράρχες της ΔΙΣ με τον Πρόεδρό τους, κ. Ιερώνυμο, και να καθησυχάζουν τον πιστό λαό -κοινώς να τον νανουρίζουν- με το νανούρισμα «όλα βαίνουν καλώς, κοιμηθείτε προβατάκια»! Καθησυχάζουν το ποίμνιο λέγοντας ότι ο π. Βαρθολομαίος δεν χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονική Εκκλησία όπως ζητούσαν, αλλά “έλυσε” το πρόβλημα με την αναγνώριση και με την ονομασία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Και φυσικά δεν άργησαν να φανούν οι δυσμενείς διαθέσεις και ολέθριες συνέπειες της κίνησης του Πατριάρχη, καθώς σε λίγες μόνο μέρες η Σερβική Εκκλησία δέχεται σε κοινωνία τους σχισματικούς της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας και μάλιστα χορηγώντας τους Αυτοκέφαλο και αναγνωρίζοντάς τους ως «Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία»!

Η «ετοιμοπόλεμη» ΔΙΣ, όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα, εκφράζει τις σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις προς το Πατριαρχείο της Σερβίας…

Τέλος η Ιερά Σύνοδος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο της Ιερής Αρχιεπισκοπής Αχρίδος να αξιοποιήσει εποικοδομητικά την επαναφορά της στην εκκλησιαστική κοινωνία και την άρση του σχίσματος, αποφεύγοντας παλαιότερες εθνοφυλετικές διεκδικήσεις…

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και αναρωτιόμαστε πώς ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει τις δυσάρεστες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν, καθώς στα χρόνια της αρχιερατείας του δεν τον έχουμε δει να υποστηρίζει καμία Ορθόδοξη θέση, ενώ ταυτόχρονα υστερεί παντελώς Ελληνορθόδοξου σθένους!

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, την Κυριακή της Πεντηκοστής στην λειτουργία που τελέστηκε στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μαζί με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο συλλειτούργησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος. Παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας) , Μάξιμος Χαρακόπουλος μαζί με άλλα μέλη της αντιπροσωπείας και πιο συγκεκριμένα  βουλευτές από τα Σκόπια, τη Ρουμανία, καθώς και ο πρωθυπουργός του κράτους των Σκοπίων.Στον λόγο που προσφώνησε ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική στιγμή της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη για την αποκατάσταση της κοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Τόνισε πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ως “σοφή” την μακρά ποιμαντορία του στο πηδάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως οι επιλογές του κ. Βαρθολομαίου αν και εγείρουν αντιδράσεις, σύντομα ο χρόνος αποκαλύπτει την ορθότητα.(;;;) Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος εργάζεται από τη θέση του για την ενίσχυση του έργου της πιο καταστροφικής πατριαρχίας που υπήρξε ποτέ στην Εκκλησιαστική Ιστορία!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ανασκόπηση της Αυτοκεφαλίας των Σκοπίων και ο δόλιος ρόλος του Ηγουμένου Βαρθολομαίου της νεοΕσφιγμένου
Πατριάρχης Σερβίας: “Φτάσαμε στο σπίτι των αδελφών μας στην Μακεδονία”
Η εκκλησία της Σερβίας υπέκυψε!

Σχετικά άρθρα

Νέο συλλείτουργο του μητροπολίτη Διδυμοτείχου με τους ψευδομακεδόνες. Και η προδοσία συνεχίζεται…

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Τί να κρύβεται άραγε πίσω από τα πάρε-δώσε του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού με τους σχισματικούς των Σκοπίων; Αμετανόητος πορεύεται στο δρόμο της επίγειας ζωής του ο μητροπολίτης...

Συναυλία ντροπής της νεανικής φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Αμφιλοχίας σε μοναστήρι των Σκοπίων 

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Επιτρέπεται ένα πνευματικοπαίδι του Πατριάρχη, ο μαέστρος κ. Γεώργιος Τσόγκας, να παρασύρει έναν ολόκληρο Δήμο σε ένα τέτοιο λάθος;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.