Επικαιρότητα

Εναγκαλισμοί του Διορθόδοξου Κέντρου (ΔΚΕΕ) και της Πρεσβείας των ΗΠΑ

εικόνα άρθρου: Εναγκαλισμοί του Διορθόδοξου Κέντρου (ΔΚΕΕ) και της Πρεσβείας των ΗΠΑ

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ), το οποίο υπάγεται στην Ι. Σύνοδο και προεδρεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την Πρεσβεία των ΗΠΑ. 

Μετά τη εκπροσώπηση του στο -αμερικανικής εμπνεύσεως- πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με τίτλο «Ηγεσία βασισμένη στην πίστη σε ένα ταραγμένο κόσμο» (το οποίο υποστηρίχθηκε γενναιόδωρα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ), το ΔΚΕΕ υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις του τη Μορφωτική Ακόλουθο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Τα γεγονότα όμως και οι δράσεις των μελών του ΔΚΕΕ αποδεικνύουν ότι οι διαθρησκειακές συναντήσεις και συνεργασίες, προετοιμάζουν το δρόμο για ένα κοινό εορτασμό του Πάσχα με τους αιρετικούς και την αποδοχή της Πανθρησκείας του Αντιχρίστου. 


Το Διορθόδοξο Κέντρο υποδέχεται μέλη της Πρεσβείας των ΗΠΑ 

Στις 15 Ιουνίου, η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Shanna Surendra, συνοδευόμενη από την υπεύθυνη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Πρεσβείας, Ελένη Αλεξάκη, επισκέφτηκαν το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Τα μέλη της Πρεσβείας των ΗΠΑ υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, μαζί με τους επιστημονικούς υπευθύνους του Κέντρου:

  • Καλλιόπη Μαυραγκά 
  • Σέργιο Βοΐλα και
  • Χρήστο Νάσιο. 

Τα στελέχη της Πρεσβείας ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ι. Μονής Πεντέλης και του Διορθοδόξου Κέντρου, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που αφορούσαν θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, δημοκρατίας και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Το Διορθόδοξο Κέντρο συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας που υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ

Ένα μήνα νωρίτερα, κατά το χρονικό διάστημα 2-6 Μαΐου, το Διορθόδοξο Κέντρο συμμετείχε διά εκπροσώπων στο ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με τίτλο «Ηγεσία βασισμένη στην πίστη σε ένα ταραγμένο κόσμο» (Faith-Based Leadership in a Turbulent World), το οποίο υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ

Εκ μέρους του Διορθόδοξου Κέντρου έλαβαν μέρος οι επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου:

  • Καλλιόπη Μαυραγκά κα
  • Σέργιος Βοΐλας.

Επιπλέον, στις 4 Μαΐου, οι εκπρόσωποι του ΔΚΕΕ παρευρέθηκαν στην υποδοχή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα από την Αμερικανική Πρεσβεία, η οποία έλαβε χώρα στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της υποδοχής, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε πόσο σημαντικό ήταν το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας, για την ευρύτερη ατζέντα που επιδιώκουν οι ΗΠΑ.


Διαθρησκειακές συνεργασίες του ΔΚΕΕ στο δρόμο προς το κοινό Πάσχα

Τόσο οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΔΚΕΕ, όσο και ο διευθυντής του Κέντρου, Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, προωθούν μία οικουμενιστική ατζέντα, σε αγαστή συνεργασία με διαθρησκειακούς, νεοταξικούς οργανισμούς και εκπροσώπους άλλων θρησκειών. 

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του ΔΚΕΕ έχουν προβεί κατά το παρελθόν στις ακόλουθες διαθρησκειακές δράσεις:

α) Συνεργασία με το Διεθνές Διαθρησκειακό Κέντρο KAICIID

Οι δύο επιστημονικοί συνεργάτες του ΔΚΕΕ, Καλλιόπη Μαυραγκά και Σέργιος Βοΐλας, -οι οποίοι παρευρέθηκαν και στις δύο εκδηλώσεις κατά τις οποίες το Διορθόδοξο Κέντρο υποδέχθηκε/συνεργάστηκε με την Πρεσβεία των ΗΠΑ-, έχουν συνεργαστεί με το Διεθνές Κέντρο διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID, καθώς:

  • Η Γραμματέας του Κέντρου, Καλλιόπη Μαυραγκά, στα τέλη του Μαΐου ολοκλήρωσε επιτυχώς την εκπαίδευση της και αποφοίτησε από το πρόγραμμα του KAICIID (#KAICIIDFellows), στο συμμετείχαν μέλη από 34 χώρες, 6 ηπείρους και 5 θρησκείες.
  • Ο μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου, Σέργιος Βοΐλας, συμμετείχε ως υπότροφος του διεθνούς αυτού οργανισμού σε ερευνητικό πρόγραμμα.

Σχετικά με το Διεθνές Κέντρο Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου Βασιλιάς Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό με τη συντομογραφία του, KAICIID, σημειώνεται ότι:

  • Είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που έχει στόχο την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου για την πρόληψη και την επίλυση συγκρούσεων. Η «Αγία» Έδρα της Παπικής «Εκκλησίας» στη Ρώμη είναι επίσης ιδρυτικός παρατηρητής.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του κέντρου περιλαμβάνει εκπροσώπους από πέντε θρησκείες του κόσμου: Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό, Ισλάμ, Ινδουισμό και Βουδισμό. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.
  • Εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας και εστιάζει στη διευκόλυνση του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου

β) Διαθρησκειακό διάλογο στο δρόμο προς το κοινό Πάσχα

Στις 10 Μαΐου, το ΔΚΕΕ και το παγκόσμιο δίκτυο για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, συνδιοργάνωσαν διαδικτυακό διάλογο με θέμα «The theology of returning – Η Θεολογία της επιστροφής», όπως αυτή σχετίζεται με το νόημα και τη σημασία του εορτασμού του ορθόδοξου χριστιανικού Πάσχα και του ιουδαϊκού Πέσαχ. 

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις απόψεις τους και συζήτησαν για τις κοινές αναφορές του Πάσχα και του Πέσαχ, καθώς επίσης και για την εορτή της Πεντηκοστής και του Σαβουόθ.

Ομιλητές ήταν ο Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης καθώς και τρεις Ραββίνοι από την Αθήνα και το εξωτερικό.


Στο δρόμο της Πανθρησκείας και του κοινού Πάσχα

Το 2025 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά ορόσημο, καθώς συμπίπτει η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα για Ορθόδοξους και Παπικούς και θα εορταστεί η 1700η επέτειος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.

Το (διαθρησκειακού προσανατολισμού) «Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδας» που υπάγεται στην Ι. Σύνοδο και προεδρεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, προετοιμάζει το δρόμο για ένα κοινό εορτασμό του Πάσχα με τους αιρετικούς και για την αποδοχή της πανθρησκείας του Αντιχρίστου. 

Η Αμερικανική Πρεσβεία, μέσω της συνεργασίας με το ΔΚΕΕ και του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης ηγεσίας «Faith-Based Leadership in a Turbulent World» (Ηγεσία βασισμένη στην πίστη σε ένα ταραγμένο κόσμο) στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, δείχνει την αμέριστη αρωγή της. Στο όνομα «των θρησκευτικών ελευθεριών», τα πάντα επιτρέπονται.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Η Πρεσβεία των ΗΠΑ και η ανάπτυξη ηγεσίας στην Εκκλησία της Ελλάδος – Ο Τζορτζ Τσούνης επί το έργον
– Επέλαση των ΗΠΑ σε τρεις ελληνόφωνες Εκκλησίες μέσω ειδικού προγράμματος ηγεσίας
Τζέφρι Πάιατ: Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην ατζέντα των ΗΠΑ και ο ρόλος της κ. Προδρόμου Ελισάβετ

Σχετικά άρθρα

Θρονικό  πανηγύρι στο Φανάρι

Γράφει ο Μέτοικος Ο Χριστός μόνο εν τω μέσω αυτών δεν ήταν!  Και στο φετινό θρονικό πανηγύρι «πεπληρωμένος χαράς» ο π.Βαρθολομαίος «ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς τον αγαπητό [του] αδελφό...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.