Επικαιρότητα
Επανευαγγελισμό των πιστών και ενίσχυση της ενορίας ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
19 Οκτ 2022
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr
…τόνισε ότι προς τον σκοπό αυτόν απαιτούνται συστράτευση κληρικών, πανεπιστημιακών διδασκάλων και λαϊκών ευσεβών…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Από την Τρίτη 4 ώς την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή της. Πέραν των υπηρεσιακών θεμάτων και την εκλογή νέων Αρχιερέων στις κενές Ι.Μητροπόλεις, το κυριότερο θέμα που τέθηκε ήταν η “Ανασυγκρότηση της Ενορίας και ο επανευαγγελισμός των πιστών”.
Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία, τη νομοθετική ρύθμιση για τις οργανικές θέσεις των κληρικών και τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Στη σύντομη προσφώνησή του προς τα μέλη, ζήτησε όλοι μαζί να ευχηθούν και να αγωνισθούν, ώστε ο στόχος των προσπαθειών να είναι αυτό που ζήτησαν νωρίτερα στην προσευχή τους: “Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να μας δώσει «την χάριν, την ευλογίαν και τον φωτισμόν του Παναγίου Πνεύματος» και να «κατευθύνει τα διαβήματα ημών προς εργασίαν των εντολών Του»”. Μα, δεν αρκεί η ευχή, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα, καθώς οι μέχρι σήμερα αγώνες του Αρχιεπισκόπου αλλά και της πλειοψηφίας των Αρχιερέων άλλα δείχνουν!
Στη συνέχεια, προέτρεψε ειδικά τους νέους Ιεράρχες να ασχοληθούν με την αξιοποίηση της υπάρχουσας εκκλησιαστικής περιουσίας, που έχει απομείνει στο 4% όπως είπε. Θα προσθέταμε ότι δεν λιγόστεψε μόνο η εκκλησιαστική περιουσία, λιγόστεψε και η Πίστη…
Στην εισήγησή του με θέμα: «Η Μαρτυρία της Εκκλησίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την εμπειρία ενός Ιεράρχου», ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής. Είπε ότι έχει κλονιστεί η παλαιά αντίληψη περί κοινοτισμού και συλλογικής συνείδησης, σε κάθε τι παραδοσιακό και σε κάθε εναπομείναντα θεσμό. Στο πλαίσιο του συγκρητισμού, οι περισσότεροι δεν αποδέχονται την πίστη της Εκκλησίας, όπως διατυπώνεται από αυτήν˙ αδιαφορούν, αναμειγνύουν κάποια στοιχεία της Ορθοδοξίας με ατομικές τους ή ξενόφερτες πεποιθήσεις και συνήθειες, που αλλοιώνουν την παραδοσιακή νοοτροπία και συνθέτουν μία ατομική θρησκευτικότητα. Επίσης εγκαταλείπεται και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής. Διέγνωσε λοιπόν, την ανάγκη επανευαγγελισμού του λαού μας: «Όλα αυτά και τόσα άλλα, οδηγούν στην ανάγκη επανευαγγελισμού του λαού μας. Πρέπει και πάλι να ξεκαθαρίσουμε τις θεολογικές προϋποθέσεις για τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον κόσμο». Τόνισε δε ότι προς τον σκοπό αυτόν απαιτούνται συστράτευση κληρικών, πανεπιστημιακών διδασκάλων και λαϊκών ευσεβών, συνεργασία με τους καθηγητές των Θεολογικών και Εκκλησιαστικών Σχολών και προσφορά και αξιοπρεπής διακονία σε αδελφούς μας πάσχοντες και ενδεείς, είτε κατά μόνας είτε σε πρότυπα λειτουργικά Κέντρα για άτομα από την παιδική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και κατέληξε ότι για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται οικονομική στήριξη, δηλαδή η αξιοποίηση της εναπομείνουσας εκκλησιαστικής περιουσίας για των υλοποίηση αυτών των σκοπών της Εκκλησίας.
Στη συνέχεια ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα της Ιεραρχίας σχετικά με τον νόμο 4957/2022 για τη μισθοδοσία του κλήρου και αναφέρθηκε στην αλλαγή στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας: «Βλέπουμε πόσο ψηλά μπορούμε να φθάσουμε, όταν Πολιτεία και Εκκλησία συνεργάζονται κοινοπρακτικά, ισότιμα και αλληλοπεριχωρητικά για το κοινό καλό και προς όφελος του λαού. Από αυτή τη στάση, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η πατρίδα μας. Πατρίδα μας δεν είναι μόνο ο τόπος της ελληνικής επικράτειας, αλλά κυρίως όλοι όσοι βρισκόμαστε στο ‘’εμείς’’, όσοι νιώθουμε αυτόν τον τόπο πατρίδα μας».
Την επομένη, ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, στην εκτενή εισήγησή του με θέμα «Ανασυγκρότησις της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών», ανέπτυξε το πρόβλημα και κατέθεσε προτάσεις προς την επίλυσή του. Χαρακτήρισε μάλιστα την εισήγησή του “κραυγή αγωνίας και προβληματισμού για την πορεία του ζώντος Σώματος του Χριστού στη σύγχρονη πραγματικότητα, αφού σήμερα διερχόμαστε τη δυσκολότερη ιστορικά συγκυρία των τελευταίων χρόνων”. Ακολούθησε διάλογος επί της εισήγησης και η Ιεραρχία αποφάσισε να παραπεμφθεί η Εισήγηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο προς περαιτέρω αξιοποίηση.
Ο Μητροπολίτης Σάμου πρότεινε να μελετηθούν οι προκλήσεις της εποχής σε σχέση με την ενορία, όπως το γεγονός ότι οι πιστοί έχασαν την αίσθηση της κοινότητας, η υπογεννητικότητα, η μετανάστευση, η αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού και ο νέος τρόπος ζωής.
Έκανε αναφορά στην αυτοκριτική των Επισκόπων, ως προϋπόθεση επιτυχίας του ποιμαντικού έργου, στα λάθη των κληρικών κ.ά. Οι προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε ο κ. Ευσέβιος, είναι συνοπτικά οι εξής:
- Η αποφασιστική συλλογική εργασία.
- Η αποτύπωση της επιμόρφωσης των ιθυνόντων προσώπων της ενορίας (ιερείς, πιστοί, επίτροποι, ιεροψάλτες, νεωκόροι κ.λπ.) σε συγκεκριμένα εγχειρίδια.
- Η ανανέωση της θείας λατρείας με την απαλλαγή της από ιδεοληψίες και με τη στόχευση στη δυναμική συμμετοχή των πιστών σε αυτήν (σ.σ. Αυτή η πρόταση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον).
- Η ανάπτυξη του αισθήματος ενότητας όλων των στελεχών της ενορίας.
- Η αποφυγή του πειρασμού της ποσότητας με την ενίσχυση της ποιότητας της ποιμαντικής εργασίας.
- Η επιμόρφωση των κληρικών.
- Η καλλιέργεια της συνεργασίας μεταξύ της ενορίας και των διαφόρων φορέων της περιοχής, όπως σχολεία, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, ενώσεις και ανθρωπιστικοί φορείς.
- Η ενίσχυση της καλλιέργειας των ιερατικών κλίσεων.
- Η σύσταση Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για τα θέματα του Εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- Η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της φιλανθρωπίας.
- Η προσφορά του πολιτισμού της Εκκλησίας στους ανθρώπους μέσω των ενοριών.
- Η διαδικτυακή και ηλεκτρονική οργάνωση των ενοριών και η σύνδεσή τους με την κεντρική διοίκηση της Ιεράς Μητρόπολης που ανήκουν, η σωστή προβολή του πολυδιάστατου και πολυσήμαντου έργου της Εκκλησίας μέσω του διαδικτύου και η λελογισμένη χρήση των μέσων της μαζικής δικτύωσης από τους κληρικούς.
Με όλο το σεβασμό προς την Αρχιερωσύνη των Επισκόπων μας, και συμμεριζόμενοι απολύτως την κραυγή αγωνίας των, θέλουμε να εκφράσουμε και τη δική μας αγωνία ως προς τις προτάσεις που πρόκειται να επεξεργαστεί η ΔΙΣ:
Τα τελευταία χρόνια, καθημερινά γινόμαστε θεατές των συνεπειών της γενικότερης πνευματικής και ηθικής κατάπτωσης της κοινωνίας μας. Είναι πράγματι θλιβερές οι στατιστικές για ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες, βιασμούς, κακοποιήσεις ανηλίκων και άλλα χειρότερα…
Βλέπουμε μια πολύ μικρή εικόνα της σήψης και της διαφθοράς, αυτή που επιτρέπουν τα δελτία ειδήσεων.
Παλαιότερα, πράγματι, το κέντρο της ζωής των Ορθοδόξων Χριστιανών ήταν η ενορία. Είναι αυτός ο θησαυρός που έχουμε οι μεγαλύτεροι ως βίωμα: Η ενορία είναι το σπίτι μας. Όπως για παράδειγμα η ενορία από την οποία διώχθηκε ο μακαριστός πνευματικός μας πατέρας Νικόλαος Μανώλης. Αλλά διαβάζουμε τώρα την κραυγή αγωνίας του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, και την ανάγκη τους για επιστροφή στην παραδοσιακή νοοτροπία και απορούμε. Διότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο τον έσυραν ενώπιόν τους, για να απολογηθεί, επειδή ήταν παραδοσιακός, φιλακόλουθος, κατηχούσε ορθόδοξα, κρατούσε ζωντανή την ενορία, κρατούσε και μεταλαμπάδευε ανόθευτη την Πίστη, και δεν επέτρεπε ξενόφερτες πεποιθήσεις και συνήθειες.
Ποιός δουλεύει ποιόν “Άγιοι συνοδικοί”;
Διαμαρτύρεται ο Αρχιεπίσκοπος ότι στο πλαίσιο του συγκρητισμού οι περισσότεροι δεν αποδέχονται την πίστη της Εκκλησίας, όπως διατυπώνεται από αυτήν, αδιαφορούν, αναμειγνύουν κάποια στοιχεία της Ορθοδοξίας με ατομικές τους ή ξενόφερτες πεποιθήσεις και συνήθειες, που αλλοιώνουν την παραδοσιακή νοοτροπία και συνθέτουν μία ατομική θρησκευτικότητα.
Το λες και σχιζοφρένεια…, αφού από τους ίδιους τους Αρχιερείς που ζητούν επιστροφή στην πίστη της Εκκλησίας βλέπουμε να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι αποφάσεις της ψευδοσυνόδου που έλαβε χώρα στο Κολυμπάρι της Κρήτης το 2016. Είδαμε την αποδοχή του Ουκρανικού ψευδοαυτοκεφάλου και είναι ακόμα νωπή η αποδοχή της λεγόμενης «αυτοκεφαλίας» της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων, ή αλλιώς η “Εκκλησιαστική συμφωνία των Πρεσπών”. Είναι γεγονός πως όταν ο Επίσκοπος παπίζει, ο λαός προτεσταντίζει. Είναι ο φυσικός νόμος της δράσης – αντίδρασης.
Ποιος φταίει γι’ αυτό το κατάντημα, σεβαστοί πατέρες;
Αποτέλεσμα επίσης της “πολύ καλής” συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας είναι και η αλλαγή των βιβλίων των θρησκευτικών. Καταργήθηκε ο παραδοσιακός, ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος και μετατράπηκε σε εγχειρίδιο του ΠΣΕ (η παγκοσμίου συμβουλίου αιρέσεων καλύτερα). Τα ελληνόπουλα θα φταίνε για την απομάκρυνση από τη λατρευτική ζωή και από την ενορία τους;
Και ακόμα χειρότερα αν καταλήξουν σε αιρέσεις, ποιος θα φταίει; Ή μήπως αυτός είναι ο ευσεβής πόθος πίσω από την “κραυγή αγωνίας” του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου;
Ναι μεν φέρνει ο Αρχιεπίσκοπος προς συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο ως μείζον θέμα τον επανευαγγελισμό των πιστών και ενίσχυση της ενορίας. Και τονίζει ότι προς τον σκοπό αυτόν απαιτούνται συστράτευση κληρικών, πανεπιστημιακών διδασκάλων και λαϊκών ευσεβών, συνεργασία με τους καθηγητές των Θεολογικών και Εκκλησιαστικών Σχολών. Όμως, βάση ποιου Ευαγγελίου θα γίνει ο επανευαγγελισμός και ποιος θα επανευαγγελίσει τους πιστούς, όταν οι ίδιοι οι Αρχιερείς, ακόμα και οι Πατριάρχες, ακόμα και καθηγητές Θεολογικών και Εκκλησιαστικών σχολών, κηρύττουν άλλα από αυτά που οι Άγιοι Πατέρες εδογμάτισαν;
Θα ζητήσει τη συνεργασία των διευθυντών της μεταπατερικής Ακαδημίας Βόλου ή του διευθυντή της Θεολογικής Ακαδημίας στο Κολυμπάρι, που καμαρώνει για τη φιλοξενία μιας Συνόδου που μέλλει να καταγραφεί στας δέλτους της εκκλησιαστικής Ιστορίας ως ψευδοσύνοδος;
(Ολόκληρη τη θεολογική ημερίδα «Ὀρθοδοξία & Κολυμπάρι δύο χρόνια μετά. Αἵρεση – Καθαίρεση, Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση», μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ).
Θα ζητήσει τη συνδρομή των ακαδημαϊκών προαγωγών της οικουμενικής κίνησης με τα οικουμενιστικά μεταπτυχιακά προγράμματα; (Δείτε εδώ και εδώ και εδώ).
Θα ζητήσει, ίσως, τη συνδρομή των αποδομητών της Ορθόδοξης Θεολογίας, τα πάσης φύσεως “λιβανιστήρια” Πατριαρχών και Αρχιερέων που εγκαλούνται ως αιρεσιάρχες;
Ειδικά από το 2020 και μετά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η αιτία της απομάκρυνσης των χριστιανών από τις ενορίες τους είναι αυτή ακριβώς η αγαστή συνεργασία Διοικούσας Εκκλησίας και Πολιτείας. Ζήσαμε πρωτόγνωρες απαγορεύσεις, μέχρι και αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν σε εκκλησιές για να σταματήσουν τη Θεία Λειτουργία! Ακόμα και σήμερα υπάρχουν τοιχοκολλημένες επιγραφές στις εκκλησιές με τα βλάσφημα μέτρα “προστασίας από τον κορωνοϊό”.
Μέχρι και απειλές από Μητροπολίτες προς κληρικούς και λαϊκούς ακούσαμε, για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό.
Και το οξύμωρο των ημερών: Ενώ η Ιερά Σύνοδος εκφράζει κραυγή αγωνίας και αναζητά τρόπους να ανασυγκροτηθούν οι ενορίες, διώκονται ιερείς που τόλμησαν να κάνουν το αυτονόητο: να κρατήσουν τους πιστούς στις ενορίες τους!
Η λέξη “Αποτείχιση” προκαλεί ανατριχίλα και οι Ιερείς που εφάρμοσαν τον 15ο κανόνα της ΑΒ Συνόδου επί Μεγάλου Φωτίου διώκονται και εξουθενώνονται, οι λαϊκοί που τους στηρίζουν απομονώνονται και συκοφαντούνται ως εκτός Εκκλησίας. Από ποιους; Από τους Επισκόπους που δεν αντιλαμβάνονται την Οικουμενιστική τους εκτροπή.
Ποιος φταίει που άδειασαν οι ιεροί ναοί μετά το Κολυμπάρι;
Η αδιαφορία του λαού και η ατομική θρησκευτικότητα των πιστών, όπως την καταγγέλλει ο Αρχιεπίσκοπος, σε τι διαφέρει από την ατομική θρησκευτικότητα των Επισκόπων; Αντιπατερικοί και δηλητηριασμένοι από το οικουμενιστικό πνεύμα, φυλάσσουν τη δική τους εκκλησιαστικότητα αδέξια καμουφλαρισμένη πίσω από τον φερετζέ μιας συνοδικότητας σε αφασία.
Ο Αρχιεπίσκοπος με 80% κυριαρχία στην Ιερά Σύνοδο έχει καταργήσει εν τοις πράγμασιν την λειτουργία του συνοδικού θεσμού. Πώς εξηγείται διαφορετικά η ψήφιση όλων των “δικών του επιλογών” στις εκλογές νέων Μητροπολιτών;
Στο θέατρο της Ιεραρχίας, όπου η σιωπή των συνοδικών ήταν εκκωφαντική, ο θρίαμβος του Αρχιεπισκόπου στις εκλογές Αρχιερέων υπήρξε και πάλι σαρωτικός (4 στις 4 εκλογές ήταν δικές του επιλογές).
Στη συνείδηση του πιστού λαού η αγωνία των συνοδικών, όπως εκφράστηκε από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου, συνοψίζεται στο διαχρονικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, “Φωνάζει ο κλέφτης” που άφησε εποχή σαν κωμωδία. Σήμερα η ιστορία επιβεβαιώνεται σαν τραγωδία.
Καλή Μετάνοια!
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Τα πρόσωπα των ψευδεπισκόπων
– Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, «Οικουμενιστών λεχθέντα και πραχθέντα»
– Ο προφητικός λόγος του π. Νικολάου Μανώλη και τα 11 ψέματα της Ιεράς Συνόδου για το Κολυμπάρι
– Ευσεβείς πόθοι και ασεβή ράσα….