Επικαιρότητα

Επιπολαιότητα, αλαζονεία ή βλασφημία;

εικόνα άρθρου: Επιπολαιότητα, αλαζονεία ή βλασφημία;

Όσο και αν ισχυρίζονται μερικοί ότι τα λόγια έχασαν πια τη σημασία τους, λόγω των κοινωνικών μεταβολών, ως χριστιανοί δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με τις λέξεις. Με αυτή την έννοια κάθε βλασφημία δεν μπορεί να θεωρηθεί αθώο λογοπαίγνιο!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

«Έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου» (Ματθ. 5, 47).

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δίνει την εντύπωση πως, είτε βρίσκεται σε μεγάλη ταραχή, είτε έχει αναλάβει να κυβερνήσει ένα καράβι πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητές του.

Σε δημόσιες εμφανίσεις του και σε αντίστοιχες τοποθετήσεις του διαπράττει σωρεία λαθών. Η πλήρης στήριξη του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη αντί να τον ταρακουνήσει και να ζυγίζει λίγο περισσότερο τις ενέργειες και τα λόγια του, εκείνος με ανεξέλεγκτη παρρησία πρωταγωνιστεί σε νέες παρεκτροπές.

Σε τελευταία δήλωσή του παραλλήλισε την τόλμη, τη φιλαλήθεια και το θάρρος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με αυτό του Ιερού Χρυσοστόμου. Ένας ηγέτης δεν μπορεί να εκτοξεύει από επιπολαιότητα τέτοιες θέσεις. Ακόμα και τότε όμως, ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης αναφέρεται σε εκείνους που προξενούν σκάνδαλα από επιπολαιότητα: “Όταν κανείς δεν μπορεί να τους αποφύγει τελείως αυτούς τους σκανδαλοποιούς ανθρώπους, να προσπαθεί τουλάχιστον να αποφεύγει τα πολλά λόγια, για να έχει λιγότερα σκάνδαλα απ’ αυτούς. Δεν έχει σημασία, εάν μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κακότητα αλλά απλή επιπολαιότητα, διότι και αυτοί με την επιπολαιότητά τους πάλι δημιουργούν σκάνδαλα”.

Αν δεν πρόκειται για μία επιπόλαιη κρίση, τότε κρίνεται ως αλαζονική. Όσο και αν θεωρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πως “πρόκοψε πνευματικά” ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αγνοεί τη διδαχή του Μεγάλου Βασιλείου: “Προκοπή ψυχής, σημαίνει προκοπή στην ταπείνωση. Η ταπείνωση είναι μίμηση του Χριστού, ενώ η αλαζονεία και το θράσος είναι μίμηση του διαβόλου”.

Τελικά η κολακεία αυτή ποιόν ωφελεί; Ο Άγιος Νεκτάριος, επίσκοπος Πενταπόλεως, μας λέγει για την κολακεία: “Η κολακεία είναι αποκρουστική κακία, καλυμμένη με το προσωπείο της φιλίας. Είναι ψεύτικο χάδι που εκδηλώνεται σαν φιλία μόνο στα λόγια και ως προθυμία και βιασύνη για πράγματα ανάξια λόγου. Είναι δόλια, χωρίς ιερό και όσιο. Στην κολακεία, όπως και στο μνήμα, μόνο το όνομα της φιλίας είναι γραμμένο. Η κολακεία διαφθείρει τις ψυχές που την δέχονται”.

Καταπέλτης σε πρόσφατο άρθρο του ο ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. πρωτ/ρος π. Θεόδωρος Ζήσης, που αφιέρωσε μισό αιώνα ζωής στη μελέτη του Ιερού Χρυσοστόμου1, βάζει τα πράγματα στη θέση τους: “Ἄν λοιπόν τό μεγαλεῖο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου σέ σχέση μέ ὅλους τούς ἄλλους Ἁγίους εἶναι ἀσύγκριτο, συγκρινόμενο μόνο μέ τή μεγαλωσύνη δύο τριῶν μεγάλων, πῶς τολμοῦν κάποιοι νά τόν συγκρίνουν μέ ζῶντες πατριάρχες, τῶν ὁποίων ἡ διαδρομή δέν ἔχει καμμία σχέση καί κανένα παραλληλισμό μέ τήν διαδρομή τοῦ ὄντως μεγαλειώδους αὐτοῦ γενναίου, ἄκαμπτου, ἀσυμβίβαστου, ἀσκητικοῦ καί μαρτυρικοῦ Ἁγίου, ἐχθροῦ καί ἀντιπάλου τῶν ἰσχυρῶν τῆς ἐποχῆς του;”

Κινδυνευούσης της πίστεως από την παναίρεση του Οικουμενισμού, ο πιστός λαός βλέπει αυτά τα φαινόμενα και απογοητεύεται. Αυτοί είμαστε; Αυτοί οι Εκκλησιαστικοί ηγέτες μας αξίζουν;

Καλή μετάνοια!

  • 1 Πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση, Χρυσοστομικά. Μελέτες καί ἄρθρα, Θεσσαλονίκη 2021, Ἐκδόσεις «Τό Παλίμψηστον».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
«Χωρίς τον Πρώτο η Ορθοδοξία είναι συνομοσπονδία» τάδε έφη Βαρθολομαίος Αρχοντώνης
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ και το βραβείο «Αθηναγόρας»
– Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (353433323130, 292827262524232221201918171615141312111098765, 4321)

Σχετικά άρθρα

Η μανία των Φαναριωτών εναντίον του Αγίου Φωτίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Δήθεν τον τιμούν και προσκαλούν για συμπροσευχές τους πιο γνήσιους εκφραστές του οικουμενισμού στην εποχή μας Η είδηση Στο ναΰδριο της Σχολής (σσ. Θεολογικής Σχολής της...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.