Ελευθέριος Κοσμίδης

Η Εκκλησία της Πολωνίας ζητά το αυτονόητο: “Σύναξη Προκαθημένων για το Ουκρανικό”

εικόνα άρθρου: Η Εκκλησία της Πολωνίας ζητά το αυτονόητο: “Σύναξη Προκαθημένων για το Ουκρανικό”
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Θα δεχτούν οι Ορθόδοξοι ηγέτες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για την ειρήνη;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Πολωνίας ζητά από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να συγκαλέσει Σύναξη των επικεφαλής όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα αγκάθια γύρω από το νέο σχίσμα στην Ορθοδοξία είναι πολλά και καθιστούν την όποια θεραπεία του απίθανο ενδεχόμενο. 

Το πεδίο της μάχης δεν αποτελεί κατάλληλο έδαφος για κάθε είδους συνομιλίες, ακόμα περισσότερο για θέματα πίστεως, θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία.

Κάποιος λογικά θα μπορούσε να ισχυριστεί πως είναι προϋπόθεση η κατάπαυση του πυρός, για να ευδοκιμήσουν προσπάθειες, είτε για την οριστική λήξη του πολέμου είτε για την διευθέτηση των πολλών κρίσιμων ζητημάτων.

Αναδείχθηκαν διαδρομές πλούτου και συσχετισμοί ισχύος που είχαν μετατοπίσει την ψυχροπολεμική λογική στα χρηματιστήρια και αφορούν όχι μόνο στις δύο εμπόλεμες χώρες αλλά και τους συμμάχους τους, δηλαδή πρακτικά, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Δεν είναι μόνο η παραγωγή και τροφοδοσία με γεωργικά αγαθά ή το φυσικό αέριο που καθιστούν άμεση την ανάγκη για εκτόνωση της κρίσης. 

Είναι οι άνθρωποι, οι νεκροί, οι τραυματίες, είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, τα πλάσματα του Θεού που δοκιμάζονται όπως τα μικρά βατραχάκια στο βάλτο, όπου μαλώνουν τα βουβάλια. 

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί βλέπουμε, φαρμακωμένοι και ανήμποροι, την Ορθοδοξία, τον άρραφο χιτώνα του Χριστού, αιματοβαμένο πανί δίχως αξία, στα χέρια των εμπλεκόμενων Πατριαρχών και Αρχιερέων, για άλλη μια φορά να  καταξεσχίζεται  μέσα στο βούρκο του πεδίου της μάχης.

Ξεριζώθηκε από τις καρδιές των αντιμαχόμενων η κοινή κεντρική αρτηρία της Ορθοδοξίας, που ένωνε τις καρδιές των ανθρώπων με το αίμα του Χριστού, και καυτηριάστηκε με πολιτικές και γεωστρατηγικές αξίες. 

Βιώνουμε μια τραγική συγκυρία με πρωταγωνιστές πολιτικούς ηγέτες οργίλους, τετυφωμένους νάνους, και Αβδηρίτες εκκλησιαστικούς ηγέτες, με χρυσοστόλιστα μα αχαρίτωτα περιφερόμενα σαρκία, δίχως ψίχα πνευματική, που οδηγούν τους λαούς τους στον αφανισμό και τον κόσμο στο τραγικό του τέλος. 

Γι’ αυτό και η πρόταση της Εκκλησίας της Πολωνίας θα  παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες

«Τοῦτο δέ γίνωσκε, ὦ Τιμόθεε, ὅτι ἐν ἐσχάταις ἡμέραις ἐνστήσονται καιροί χαλεποί. Ἔσονται γάρ οἱ ἄνθρωποι … τετυφωμένοι …» (Β´Τιμ. 3, 4).

Ο Θεός βοηθός!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Εκκλησία της Πολωνίας: Δεν αναγνωρίζουμε την Εκκλησία της Ουκρανίας
Μας πούλησε και ο Πολωνίας! Ονομάζει Μακεδονική Εκκλησία την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος
Ορθή εκκλησιολογική θέση από την Πολωνική Εκκλησία

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.