Μαρία Κοσμίδου

Η εξέλιξη μιας απαράδεκτης ενέργειας του Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ προς τους ενορίτες του

εικόνα άρθρου: Η εξέλιξη μιας απαράδεκτης ενέργειας του Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ προς τους ενορίτες του
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Το δικαστήριο αθώωσε επιτρόπους, τους οποίους ο κ. Δαυίδ μήνυσε για ψευδορκία. Αλήθεια, έτσι θα έπρεπε να συμπεριφέρονται οι διάδοχοι των Αποστόλων;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την απαράδεκτη ενέργεια του Μητροπολίτη Γρεβενών, να αφαιρέσει δηλαδή ιερά κειμήλια από την παλιά εκκλησία στο χωριό Κληματάκι, χωρίς καν να το συζητήσει με την εκκλησιαστική επιτροπή ως όφειλε, είχε αναδείξει πρώτη η Κατάνυξη, το Μάιο του 2016. Επειδή οι ενορίτες αντέδρασαν σε αυτή του την ενέργεια, ο κ. Δαυΐδ αποφάσισε να τους τιμωρήσει με μηνύσεις και να τους αφήνει αλειτούργητους.

Η εξουσία των Μητροπολιτών στην Επισκοπή τους συχνά αγγίζει τα όρια της αυθαιρεσίας. Ακόμα και αν όντως επρόκειτο ο Μητροπολίτης να συντηρήσει ή να φυλάξει ιερά κειμήλια, μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε απλοϊκούς ενορίτες, εγείρει  τεράστιο ποιμαντικό ζήτημα.
Η υπόθεση πήρε τη νομική οδό και όπως έδειχναν τα πράγματα, η Δεσποτοκρατία δυσκόλευε το έργο της δικαιοσύνης. Αλλά ο Θεός βλέπει, κι ας μη το πιστεύουν* δυστυχώς κάποιοι ρασοφόροι.

Προς ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε εν συντομία την υπόθεση και την ανατροπή των προσδοκιών από πλευράς Ι.Μ. Γρεβενών:
Ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυΐδ (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τζιουμάκας), την Κυριακή του Θωμά, 8-5-2016, χοροστάτησε στη Θ. Λειτουργία και παρέστη ως επίτιμος προσκεκλημένος στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου των 150 χρόνων από την ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, την «παλαιά εκκλησία» του χωριού.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, οι εκκλησιαστικοί επίτροποι διαπίστωσαν ότι έλειπε  το Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο αποτελεί κειμήλιο του Ι. Ναού και θησαυρό ανεκτίμητης συναισθηματικής κυρίως αξίας για τους Κληματακιώτες. Όπως και άλλα ιερά σκεύη και αντικείμενα τα οποία αποτελούν δωρεές των προγόνων τους οι οποίοι είχαν ξενιτευτεί στην Κωνσταντινούπολη και είχαν ιδρύσει σύλλογο με σκοπό τη διατήρηση των δεσμών και τη φροντίδα του χωριού τους.

Ενοχλημένοι και αγανακτισμένοι οι κάτοικοι από τις ενέργειες του Μητροπολίτη, προσέφυγαν σε νομικές διαδικασίες με σκοπό τη διεκδίκηση των παραπάνω αντικειμένων, τα οποία ο κ. Δαυΐδ όπως είπε εκ των υστέρων, τα πήρε για να τα συντηρήσει. Μέχρι σήμερα δεν τα έχει επιστρέψει στο Κληματάκι όπου ανήκουν και από όπου τα πήρε χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες,  χωρίς καν να έχει γνώση η εκκλησιαστική επιτροπή ούτε βέβαια οι κάτοικοι του χωριού.

Όπως χαρακτηριστικά κατέθεσαν μάρτυρες στην τελευταία ακροαματική διαδικασία, όταν τελικά ο Μητροπολίτης τους ενημέρωσε να μη τα ψάχνουν γιατί τα είχε πάρει ο ίδιος, πήγαν την επόμενη ημέρα να τα πάρουν πίσω αλλά εκείνος απουσίαζε. Το επόμενο ραντεβού ήταν μετά από δύο ημέρες, οπότε και ξαναπήγαν οι εκπρόσωποι του χωριού. Όμως τους έδιωξε από το γραφείο του κακήν κακώς, χωρίς να τους δώσει τα ιερά σκεύη.
Στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των ενοριτών, ο κ. Δαυΐδ ήθελε να απαντήσει επιστρέφοντας κάποια ιερά σκεύη, τα οποία όμως δεν τα αναγνώρισαν οι επίτροποι και δεν τα παρέλαβαν αφού δεν ήταν αυτά της δικής τους εκκλησίας! Η αυτονόητη επόμενη κίνησή τους ήταν να υποβάλλουν μήνυση, αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Έκτοτε, ο κ. Δαυΐδ, συμπεριφέρεται απαξιωτικά και εκδικητικά προς τους Κληματακιώτες. Φαίνεται ότι κουβάλησε μαζί του στα Γρεβενά τον “αέρα της Θεσσαλονίκης”, αλλιώς δεν εξηγείται η συμπεριφορά του. Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, λέει ο λαός μας. Αναρωτιούνται πολλοί: είναι σωστό ένας Μητροπολίτης να τιμωρεί και να μηνύει το ποίμνιό του; Ή να του επιβάλλει να του ζητήσουν συγνώμη για να τακτοποιηθούν όλα; Είναι καλός ποιμένας αυτός ο Μητροπολίτης που τιμωρεί τους ενορίτες του στερώντας τους τον ιερέα, με δικαιολογίες του τύπου “δεν έχω παπά να σας στείλω, βρείτε έναν συνταξιούχο να σας εξυπηρετήσει”;

Μετά από επανειλημμένες αναβολές, έφτασε η ώρα της τελευταίας πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 και την οποία πραγματικά θα άξιζε να την παρακολουθήσουν όλοι. Αν και φαινόταν βέβαιο ότι η δικαιοσύνη είναι αδύνατο να λειτουργήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση, το τριμελές πλημμελειοδικείο Γρεβενών, έκρινε αθώους τους τρεις υπέργηρους επιτρόπους της εκκλησίας του χωριού Κληματάκι Γρεβενών, τους οποίους μήνυσε ο μητροπολίτης Γρεβενών Δαυΐδ για ψευδορκία.

Οι δικαστές χειροκροτήθηκαν από τους πολλούς κατοίκους του χωριού που παραβρέθηκαν στην αίθουσα για να συμπαρασταθούν στους συγχωριανούς τους.
Η επόμενη δίκη -παρεμφερής υπόθεση- που αφορά την μήνυση πάλι από τον μητροπολίτη κατά των έξι εκπροσώπων των κατοίκων του Κληματακίου, για ψευδή καταμήνυση, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί την ίδια μέρα, αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου 2022.
Το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση και απασχολεί έντονα μέχρι σήμερα την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, διότι παρόμοια συμβάντα έχουν αναφερθεί και σε άλλες ενορίες της ίδιας Μητρόπολης.

Τα Γρεβενά, όπως όλες οι επαρχιακές πόλεις της ευλογημένης μας Πατρίδας, είναι μια μικρή κοινωνία, μια οικογένεια. Το γιατί δεν πέτυχε ο κ. Δαυΐδ να δώσει την εικόνα του καλού επισκόπου, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Όπως και το ερώτημα: “πώς έγινε Δεσπότης στα Γρεβενά;”  Δεν του βγήκε σε καλό το ότι υποτίμησε τα ταπεινά χωριουδάκια της Μητροπόλεώς του. Μαθεύτηκε… Είναι φαίνεται πολύ ψηλός ο θρόνος του και χρειάζεται να σκύψει για να αφουγκραστεί το λαό του. Χρειάζεται ταπείνωση. Χρειάζεται αγάπη.  Άγνωστες λέξεις στις ημέρες μας για τους περισσότερους μητροπολιτικούς κύκλους…
Μείνετε συντονισμένοι στην Κατάνυξη για τις εξελίξεις.

*Σε προηγούμενο δικαστήριο το οποίο πήρε αναβολή, έξω από την αίθουσα, ιερέας της Μητρόπολης Γρεβενών, είπε σε έναν επίτροπο “θα δείτε τι θα πάθετε”. Ο ηλικιωμένος επίτροπος του απάντησε “εμάς δεν μας φοβάται ο Δέσποτας, τον Θεό δεν τον φοβάται; Αύριο μεθαύριο που θα φύγουμε, σε εκείνο το δικαστήριο τί θα γίνει;” Και η απάντηση του ιερέα ήταν “άσε τι θα γίνει εκεί. Εδώ να κοιτάς τί γίνεται”.
Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν και πριν το τελευταίο δικαστήριο, από πλευράς Ι.Μ.Γ, ότι θα “φάνε καμπάνα οι επίτροποι”, “θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει” κ.α.

**Σε άλλη περίπτωση, την ώρα του κηρύγματος σε γειτονικό χωριό, ο Δεσπότης ζητούσε από τους ενορίτες να ενισχύσουν το δίσκο. Επειδή το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του δίσκου μονοπώλησε το κήρυγμα, μία ηλικιωμένη γυναίκα από το εκκλησίασμα διαμαρτυρήθηκε: “όλο για χρήματα θα μιλάτε δέσποτα; Για το πώς θα φέρουμε τον κόσμο στην Εκκλησία δεν θα μας πείτε;” 

Η απάντηση του Μητροπολίτη ήταν ότι αυτά, δεν είναι της ώρας.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ποιος φοβάται;

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. …οι παραβατικοί λαθρομετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν ειδική μεταχείριση από το νόμο σε σχέση με άλλους «εγκληματίες»

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανάμνηση και ανακαινισμός της Ενδημούσας Συνόδου

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. Μία τέτοια Ενδημούσα Σύνοδος, είχε συνεδριάσει και πριν την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου οπότε εύλογα αναρωτιόμαστε τι συζήτησαν και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν αυτή τη φορά;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.