Επικαιρότητα

Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Δούρειος Ίππος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων

εικόνα άρθρου: Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Δούρειος Ίππος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων

Επίσκοπος, ιερομόναχοι και πρωτοψάλτες της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας στον Ι.Ν. Παναγούδας Θεσ/νίκης – Θεία Λειτουργία και ύμνοι στη «Σλαβομακεδονική» γλώσσα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πρώτη εν Ελλάδι «Αρχιερατική Θ. Λειτουργία» Επισκόπου της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας στην Ι.Μ. Θεσ/νίκης

Την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, ο Επίσκοπος Αντανίας της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων και Ηγούμενος της Ι.Μ. Μπίγκορσκι, Παρθένιος, μετέβη στη Θεσ/νίκη και στον Ι.Ν. Παναγούδας – Γοργοϋπηκόου, προκειμένου να χοροστατήσει στην πρώτη εν Ελλάδι «Αρχιερατική Θεία Λειτουργία» Επισκόπου της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδος» (ή «Μακεδονικής Εκκλησίας» σύμφωνα με το Πατριαρχείο Σερβίας).

Επίσκοπος, ιερομόναχοι και πρωτοψάλτες της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας στον Ι.Ν. Παναγούδας Θεσ/νίκης – Θεία Λειτουργία και ύμνοι στη «Σλαβομακεδονική» γλώσσα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ι.Μ. Μπίγκορσκι του κράτους των Σκοπίων, ο Επίσκοπος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας Παρθένιος «προσέφερε τη Θεία Ευχαριστία», μαζί με ιερομονάχους και ένα ιεροδιάκονο από την Ι.Μ. Μπίγκορσκι, καθώς και τον «φιλόξενο» προϊστάμενο του Ι.Ν. Παναγούδας – Γοργοϋπηκόου, Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο.

Τον Επίσκοπο της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας συνόδευσαν «δεκάδες πιστοί» από το κράτος των Σκοπίων καθώς και μοναχές της Ι. Μονής Πρέτσιστα Κιτσέβου, ενώ στο αναλόγιο, μαζί με την χορωδία του Ιερού Ναού έψαλλαν και Σκοπιανοί πρωτοψάλτες της χορωδίας «Μητροπολίτης Κοσμάς εκ Πρέτσιστα» Κιτσέβου.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του Ι.Ν. Παναγούδας – Γοργοϋπηκόου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι η Ακολουθία του Όρθρου, η Θεία Λειτουργία και οι ψαλμωδίες αποδόθηκαν εναλλάξ, και στις δύο γλώσσες: στα Ελληνικά και στο σλαβικό γλωσσικό μόρφωμα του ψευδοκράτους των Σκοπίων, το οποίο ο Ι.Ν. Παναγούδας χαρακτηρίζει στην ανακοίνωση του ως «Σλαβομακεδονικά»:

«Η Ακολουθία του Όρθρου, η Θεία Λειτουργία και οι ψαλμωδίες αποδόθηκαν, εναλλάξ, και στις δύο γλώσσες, Ελληνικά και Σλαβομακεδονικά».

Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης «ποτήριο αγάπης» για την Ψευδομακεδονική Εκκλησία και η «ευλογία» του Μητροπολίτη Θεσ/νίκης

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε υπό τη «σεπτή αδεία και ευλογία» του Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Ανθίμου, κατόπιν αιτήματος του Αρχιεπισκόπου της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων, Στεφάνου.

Ο Ι.Ν. Παναγούδας – Γοργοϋπηκόου στην ανακοίνωση του χαρακτήρισε το κλίμα της συνάξεως ως «ιδιαίτερα συγκινησιακό» και «πανηγυρικά χαρμόσυνο» (!). Ταυτόχρονα, εξύμνησε την Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας την ως ένα «σπουδαίο πνευματικό ορμητήριο» και ως ένα «ποτήριο αγάπης»:

«Το κλίμα της συνάξεως ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακό, αλλά και πανηγυρικά χαρμόσυνο, καθώς η Θεσσαλονίκη, και ειδικά η Ιερά Μητρόπολη αυτής, ως σπουδαίο πνευματικό ορμητήριο, αποτελεί και επίσημα ποτήριο αγάπης, αλλά και προσμονή για ένα πιο φωτεινό και καρποφόρο μέλλον μεταξύ των δύο λαών».

Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Δούρειος Ίππος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας

Το Δεκέμβριο του 2018, είκοσι δύο (22) μητροπολίτες της Μακεδονίας, ανάμεσα τους και ο Μητροπολίτης Θεσ/νίκης Άνθιμος, υπέγραφαν μία εξαιρετική επιστολή, διαμαρτυρόμενοι εντόνως για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.

Με μία φωνή, οι Αρχιερείς της Μακεδονίας χαρακτήριζαν την απαράδεκτη συμφωνία ως «δυναμίτη στά θεμέλια τῆς Ἑλλάδας ἀλλά καί τῆς εἰρήνης στήν περιοχή μας» και ως μία συμφωνία που θα καταστήσει τους πολιτικούς ταγούς ως υπόλογους, έναντι της ιστορίας και του ελληνικού λαού.

Τον Ιούλιο του 2022, ο Μητροπολίτης Θεσ/νίκης Άνθιμος έδωσε την «σεπτή αδεία και ευλογία» σε Ψευδομακεδόνα Επίσκοπο και τη συνοδεία του, να τελέσει την πρώτη Αρχιερατική Θ. Λειτουργία σε Ιερό Ναό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα ύμνοι της Βουλγαροσερβικής γλώσσας των Σκοπίων (ψευδώνυμη «μακεδονική γλώσσα») να αντηχούν στο κέντρο της πρωτεύουσας της μίας, ελληνικής και αληθινής Μακεδονίας.

Η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών εν μία νυκτί μεταλλάχθηκε από ένα εθνικά επικίνδυνο κείμενο και «δυναμίτη στά θεμέλια τῆς Ἑλλάδας», σε μία δεξαμενή «αγάπης», από την Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και τον Ποιμενάρχη της κ. Άνθιμο. Έναντι της ιστορίας και του ελληνικού λαού θα βρεθούν άπαντες, πολιτικοί αλλά και εκκλησιαστικοί ταγοί.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, ΔΕΝ ΕΤΙΜΗΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
π. Στυλιανός Καρπαθίου: Οι Μακεδόνες Ιεράρχες θα διακόψουν το μνημόσυνο του Πατρ. Βαρθολομαίου; Θα συμπορευθούν στις δύο προδοσίες του;
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.