Ελένη Παπασταματάκη

Η Λετονία στο παζάρι των Αυτοκεφαλιών

εικόνα άρθρου: Η Λετονία στο παζάρι των Αυτοκεφαλιών
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Κοινοβουλίου, καθιερώνεται η πλήρης Ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας με όλες τις επισκοπές, τις ενορίες κτλ.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Όταν οι κυβερνήσεις δίνουν Αυτοκεφαλίες… 

Για ακόμα μία φορά τα εκκλησιαστικά μπλέκονται με τα γεωπολιτικά στη μεθόριο της Ρωσίας με την Δύση. Στις 8 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους το Κοινοβούλιο της Λετονίας υπερψήφισε τροπολογία με την οποία επέβαλε την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας και την απόσχισή της από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Το Δελτίο Τύπου του Κοινοβουλίου αναφέρει ότι καθιερώνεται η πλήρης Ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας με όλες τις επισκοπές, τις ενορίες κτλ. ενώ τονίζεται ότι είναι προς συμφέρον των πιστών να απορρίψουν οποιαδήποτε σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ότι η τροποποίηση του Νόμου για την Ορθόδοξη Εκκλησία που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της χώρας έχει νομικό χαρακτήρα και οι αλλαγές που έγιναν, αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας. Το Κράτος καθόρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας είναι νομικά ανεξάρτητη από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό κέντρο που βρίσκεται εκτός της Λετονίας, διατηρώντας πνευματική, προσευχητική και λειτουργική κοινωνία με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου.

Η πανούργα Δύση κατακερματίζει την Ορθοδοξία

Η Λετονία, μία χώρα 1,8 εκ κατοίκων, με σημαντική μειονότητα περίπου 300 χιλ. Ρώσων, ανήκει στις τρεις Βαλτικές δημοκρατίες που ανέκτησαν το 1991 την ανεξαρτησίας τους από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας ανήκει στην Ρωσική Εκκλησία και διαθέτει σχετική αυτονομία, το δε ποίμνιο της αριθμεί γύρω στο 30% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Πρόκειται δηλαδή για μια “μικρή” σε πληθυσμό εκκλησία που όμως με τις τωρινές εξελίξεις μπορεί να προκαλέσει άλλη μια μεγάλη πληγή στο σώμα της Εκκλησίας παγκοσμίως.

Το παράδειγμα, λοιπόν, της Ουκρανίας το ακολουθούν και άλλες χώρες που υπάγονται εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο της Ρωσίας, προφανώς όχι μόνες τους αλλά υπό την αιγίδα της Δύσης και του ΝΑΤΟ με προφανή σκοπό τον περιορισμό της Εκκλησίας της  Ρωσίας στα όρια του Ρωσικού Κράτους και τελικό σκοπό την μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ρώσους που ζουν στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες.

Στην Ουκρανία ένα από τα αίτια του πολέμου υπήρξε η Ουκρανική Αυτοκεφαλία. Η Εκκλησία αναλαμβάνει να κάνει την εισαγωγή, τον πρόλογο για το κυρίως θέμα που είναι οι πολιτικές ανακατατάξεις και σκοπιμότητες. Μήπως και ο Πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς είναι εις τύπον του Ποροσένκο; Η δε ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας της Λετονίας συνέπεσε όλως τυχαίως με την στρατιωτική υποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα του Χαρκόβου και της Χερσώνας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε το προφανές ότι «…Μόνο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι η μητρική εκκλησία γι’ αυτήν, μπορεί να παραχωρήσει εκκλησιαστική ανεξαρτησία στην Εκκλησία της Λετονίας».

Την πανάρχαια Τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας έρχεται να διαταράξει η αταξία της δαιμονικής Δύσης.

Την Εκκλησία τη διέπουν Κανόνες του Εκκλησιαστικού Δικαίου και καμία κοσμική εξουσία δεν μπορεί να καθορίσει το Κανονικό καθεστώς της. Πόσο μάλλον σε μία χώρα όπως η Λετονία, όπου η Εκκλησία είναι συνταγματικά χωρισμένη από το Κράτος!

Άραγε ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βάλει το κερασάκι στην τούρτα; Θα εκμεταλλευτεί αυτήν την πολιτική απόφαση, προκειμένου να βαθύνει περισσότερο το σχίσμα με το Πατριαρχείο Μόσχας; Βούτυρο στο ψωμί του Βαρθολομαίου. Οψόμεθα…

Είμαστε και πάλι ενώπιον μίας ακόμα προδοσίας εναντίον Ορθόδοξου λαού; 

Ως φαίνεται η Ιεραρχία τους συνθηκολόγησε με τη Δύση και δέχτηκε να αποκοπεί από τη Ρωσική Εκκλησία, που είναι η μητέρα Εκκλησία, αυτή που την αναγέννησε και την έβγαλε από την πλάνη και την αίρεση των Παπικών και Λουθηρανών. Το θαύμα που επιτελέστηκε στη χώρα της Λετονίας τάραξε τους δυτικούς. Όλο και περισσότεροι Λετονοί παπικοί εισέρχονται εδώ και χρόνια στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σύμφωνα με μια κοινωνική έρευνα η Ορθοδοξία έγινε η μεγαλύτερη θρησκεία στη Λετονία, καθώς το 26% είναι Ορθόδοξοι, το 20% είναι παπικοί και το 17% Λουθηρανοί. Οι υπόλοιποι δηλώνουν άθεοι ή δεν προσχωρούν σε κάποια θρησκεία, ενώ πιστεύουν στον Θεό.

Μήπως ήταν αυτό το καμπανάκι για τους δυτικούς και η επιτακτική ανάγκη να την αποκόψουν από την Ορθόδοξη Ρωσία;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Αίρεση του παπισμού Κωνσταντινουπόλεως
Δυτικοί ”Σταυροφόροι” εναντίον της Ορθόδοξης Ρωσίας

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

3 Δεκ

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος: Aγαπητόν ποίμνιον, προστατέψετε τον εαυτό σας

“Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εκείνοι οι ταγοί της Εκκλησίας μας σε θέση να βοηθήσουν το ποίμνιο και το αφήνουν να κατασπαράζεται“ Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου,  02/11/81 Αγαπητοί μου, προσέξτε....

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.